Saksalainen asevalmistaja Blaser Jagdwaffen GmbH aloitti yhdistelmäaseiden valmistamisen jo 1960-luvun lopulla. Blaser D99 -drillinki tuotiin markkinoille vuonna 1999, lisäksi samaan konstruktioon perustuva kahden luotipiipun D99 Duo esiteltiin maaliskuussa 2000 IWA-messuilla Nürnbergissä. Myöhemmin tuli vielä malli D99 Trio, jossa kaikki kolme piippua, ovat rihlattuja luotipiippuja.
Blaser D99 Standard
Rakenne
Drillinki on metsästykseen tarkoitettu taittuvapiippuinen yhdistelmäase, jossa on yleensä kaksi haulipiippua ja yksi rihlattu luotipiippu. Yleensä luotipiippu on sijoitettu haulipiipun alle, mutta Blaser D99 -drillingissä luotipiippu on sijoitettu haulipiippujen päälle. Kun luotipiippu on sijoitettu haulipiippujen päälle, ei tähtäyslinja muodostu tarpeettoman korkeaksi. Matala tähtäyslinja puolestaan helpottaa oleellisesti korkeusennakon ottamista eri pituisille ampumaetäisyyksille.
Blaser D99 -drillingissä on siis kolme piippua (pituus 57,5 cm), joista kaksi on puolisuppealla supistuksella varustettua haulipiippua kaliiperissa 20/76 ja yksi rihlattu kivääripiippu valittavissa olevalle kaliiperille. Kivääripiipulle on useita eri kaliiperi vaihtoehtoja; .222 Rem, .243 Win, 6.5x55 SE, .308 Win., 30-06, 5.6x52R, 7x57R, 7x65R ja 9,3x74R.
Blaser D99 -drillingissä on käytössä ns. Jäger-sulkumekanismi, jonka patentoi Suhlissa toiminut kiväärivalmistaja Franz Jäger jo yli sata vuotta sitten, 23.11.1906. Sulkumekanismissa piippujen patruunapesän pää suljetaan erillisellä sulkublokilla (pohjaosalla), joka sisältää iskuripiikit. Tämä sulkublokki samalla vähentää rekyylin vaikutusta itse laukaisukoneistoon. Jäger-sulku on erittäin vahva ja stabiili, mahdollistaen kevytmetallien käytön muualla lukkorungossa, joka puolestaan pienentää aseen kokonaispainoa.
Aseessa on kaksiliipaisiminen laukaisukoneisto. Etumainen liipaisin laukaisee, valitsimen asennosta riippuen joko rihlatun luotipiipun tai oikeanpuoleisen haulipiipun. Kun valitsin on yläasennossa, laukaisee etumainen liipaisin luotipiipun. Taempi liipaisin puolestaan laukaisee valitsimen asennosta riippumatta, aina vasemmanpuoleisen haulipiipun. Piipun valitsin on sijoitettu liipaisinkaaren oikealle puolelle ja sen toinen pää on näkyvillä taittosalvan oikealla sivulla.
Snellaria eli laukaisun herkistäjää aseessa ei ole, koska laukaisu on ilman sitäkin todella hyvä. Aseessa on ns. Double Lock System, mikä tarkoittaa, että ase virittyy vasta kun ampuja virittää sen työntämällä virittimen etuasentoon. Normaalistihan drillinki virittyy, kun ase taitetaan ja suljetaan.
Piiput
Luotipiippu on vapaasti värähtelevä (Thermo Stabil), eli sitä ei ole juotettu haulipiippuihin kiinni.
Piippujen välinen rako on vain täytetty kumilistalla, joka ei vaikuta piippujen käyntiin. Tästä on
etuna, se ettei osumapiste muutu piippujen lämpölaajentumisen myötä. Piiput ja patruunapesät on valmistettu
kylmätakomalla, kovimmasta mahdollisesta teräslaadusta. Lukkorunko on anodisoitu ja piipun pinta nitratisoitu,
taatakseen maksimaaliseen suojan ruostetta vastaan. Piipun sisäpinta ja patruunapesän sisus on kiillotettua
terästä ja vaativat siten normaalin aseen huolenpidon (puhdistus ja öljyäminen).
Aseen haulipiiput kestävät teräs- ja magnum-patruunoiden ampumisen. Asetarkastuskeskus on lyönyt
aseeseen tätä osoittavan merkinnän, Saksan kotka jonka alla V-kirjain, sekä lilja-merkki. V-kirjain =
Verstärkter Beschuss eli vapaasti suomennettuna, ase kestää magnum-patruunoiden suuremman kaasunpaineen.
Ranskan lilja-merkki puolestaan tarkoittaa, että aseen haulipiipuilla voi ampua teräshauleilla
ladattuja patruunoita.
Drillingissä piiput on kohdennettu niin, että jollakin matkalla kaikkien kolmen piipun käynti tulisi osua samaan pisteeseen tai ainakin hyvin lähelle toisiaan. Tämä pitäisi onnistua myös optista tähtäinlaitetta käytettäessä. D99-drillingissä tämä matka on 35 metriä, kun haulipiipuissa käytetään Rottweill Exact 20/76 täyteistä patruunaa. Exact- patruunassa on 26 grammaa painava Gualangi-tyyppinen lyijyluodin ja muovitulpan yhdistelmä, jonka lähtönopeus on 455 m/s. Käytettäessä Exact-patruunaa, haulipiippujen tulisi käydä viiden senttimetrin päähän luotipiipun osumapisteestä.
Virittäminen ja varmistus
Blaser D99 -drillingissä ei ole mekaanista varmistinta. Tämä johtuu siitä, että normaalissa metsästystilanteessa ase ei ole viritettynä, vaan se viritetään vasta ennen laukaisua aseen kaulalla olevalla käsivirittimellä, jonka jälkeen ase on heti ampumavalmis. Jos ase on viritetty, mutta laukausta ei kuitenkaan ammuttu, voidaan ase ottaa pois vireestä yksinkertaisesti vapauttamalla käsiviritinvipu takaisin perusasentoon, jolloin iskujousi päästetään turvallisesti vireestä.
Tämän viritinvivulla suoritettavan vireestä vapauttamistoiminnon ansiosta, ei välttämättä tarvitse tehdä
tyhjälaukauksia, eikä täten myöskään klikkipatruunoita tarvita. Aseen vapauttaminen vireestä ilman
tyhjälaukauksia myös säästää aseen koneistoa.
Tukki
Blaser aseiden tukeissa käytettävä pähkinäpuu on jopa yli 300 vuotta vanhaa ja se tuodaan Kaukasus vuoriston suunnalta, tarkemmin sanottuna Turkin itä-Anatoliasta, Azerbaidzhanista ja Georgiasta. Korkealla vuoristossa vallitsevissa, eritäin karuissa olosuhteissa, erityisesti pitkien kylmien talvien ansiosta, puut kasvavat erittäin hitaasti. Hitaasti kasvanut puu on tavallista kovempaa ja puun syiden kuviointi on kaunista. Tukkipuuna käytetään kuitenkin kovinta puuainesta, eli puun kanto-osaa ja sen juurimöykkyä, joka on kaivettava maasta. Juurimöykyistä leikataan ns. karkeat aihiot (eräänlaiset lankut). Aihiot höyry käsitellään, mikä vähentää puun sisältämää tanniinihappoa, sekä tappaa sienet ja mahdolliset hyönteiset. Käsittelyn jälkeen aihiot kuivataan kuukausien ajan, erityisen hyvin tuuletetuissa varastotiloissa. Tämän jälkeen aihiot leikataan karkeaan muotoonsa ja höylätään. Aihiot kuivataan uudelleen erityisessä kuivauskammiossa, jossa aihiot säilytetään korkeintaan viiden kuukauden ajan, niin että puun kosteus on enintään 8–9 %.
Blaser D99 (puuluokka 3)
Tämän jälkeen suoritetaan puun laadunvalvonta ja määritetään puun laatuluokka. Blaser aseiden tukkipuut on
luokiteltu yhdeksään laatuluokkaan (Grade 3–11). Mitä erikoisempi on tukkipuun syiden kuviointi, sitä suurempi
on laatuluokkaa osoittava numero ja sitä arvokkaampi se on.
Tukit leikataan karkeaan muotoonsa CNC-koneistamalla, mutta tukin muotojen ja sen pinnan viimeistely tehdään aina käsityönä. Tukin saa myös erityisellä, kiiltävällä ”Super Finish” käsittelyllä, tukkipuuluokasta Grade 8 alkaen. Tukkipuuta ei suositella öljyttäväksi aseen metalliosien käsittelyyn tarkoitetuilla aseöljyillä, vaan käyttötarkoitukseen valmistetuilla tukkivahalla.
Sivulla esitetyn aseen tukkipuu on luokkaa 3 (Grade 3). Käsisuojus on leveämpää mallia ja sen pää on tummempaa
puuta. Poskipakka on mallia Barvarian ja siinä on lisäuritus, korostamassa poskipakan muotoa. Aseen tukkiin
on valittavissa erilaisia kaiverruksia. Tukin perälevy on valmistettu mustasta muovista, mutta valittavissa
on myös 2,5 cm tai 3,0 cm vahvuiset kumiperälevyt, jotka pienentävät rekyylin tunnetta ampujan olkapäässä.
Tukin sisään on asennettavissa rekyylinvaimennin (Kickstop), joka vaimentaa aseen rekyyliä noin 20 %. Vaimennin
on teräslieriö, joka on täytetty volframi helmillä. Vaimennin lisää hieman aseen painoa, mutta kuten sanottu
pienentää rekyyliä ja lisäksi vakauttaa varsinkin suurikaliiperisia aseita.
Kaiverrukset lukkorungon vasemmalla sivullaKaiverrukset aseen yläpinnalla
Blaser BD 880
Blaser otti vuonna 1988 tuotantoon uuden SLK-systeemiin (SLK = Single Lock Action) perustuvan drillingin. SLK-systeemin kehittivät Gerhard Blenk ja Meinrad Zeh. Siitä muodostui yksi suosituimmista Blaser asemalleista ja sen tuotantoa jatketiin aina vuoteen 1999 asti, kunnes uusi malli Blaser D99 syrjäytti sen tuotannossa. Blaser D99 -drillinki on yhä edelleen tuotannossa, 20 vuotta ensiesittelystään. Blaser D99 Trio ja Duo mallit poistuivat valikoimasta vuoden 2018 aikana.
Blaser Jagdwaffen GmbH
Saksalainen aseseppä Horst Blaser perusti Blaser Jagdwaffen GmbH asetehtaan vuonna 1957, Etelä-Saksaan, Baden-Württembergin alueelle, Isny im Allgäu nimiseen kaupunkiin. Ensimmäiset asemallit olivat Blaser "Diplomat" yhdistelmäase ja Blaser 60 BBF haulirihla.
Vuonna 1997 Blaser yhdistyi SIGARMS (nyk. SIG Sauer Inc.) asekonserniin, mutta jatkoi kuitenkin autonomisena
tuotanto- ja kehitysyksikkönä metsästysaseiden valmistusta. Nykypäivänä Blaser Jagdwaffen GmbH yhtiön omistavat
saksalaiset liikemiehet Michael Lüke ja Thomas Ortmeier. Heidän johtamansa L&O Holding GmbH & Co. KG yhtiö
omistaa myös brändit Mauser Jagdwaffen, J.P. Sauer & Sohn, SIG Sauer Inc, SAN Swiss Arms AG, John Rigby & Co
ja German Sport Guns (GSG).
Nykyään Blaserin tehtaalla työskentelee noin 350 työntekijää, jotka valmistavat R8 -metsästyskiväärejä, BBF 95
-ja 97 haulikkorihloja, D99- ja BD14 -drillinkejä sekä F3- ja F16 -haulikkoja.
» lue lisää
Lähdeluettelo
Blaser D99 ohjekirja
Blaser, url: http://www.blaser.de, 29.4.2014
Zeiss, url: http://www.zeiss.com, 29.4.2014
All Optics, url: http://www.alloptics.fi, 29.4.2014