×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2020) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2020 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2020) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2020) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Lafayette DC-70 Smart-BT


Yleistä

Ruotsalainen VHF-radiopuhelinvalmistaja Lafayette toi kesällä 2017 markkinoille uuden Lafayette DC-70 Smart BT mallin. Lafayette on pieni, kevyt, vedenpitävä, metallirunkoinen ja toimintavarma radiopuhelin. Lafayette on tällä hetkellä, yksi markkinoiden suorituskykyisimmistä metsästyskäyttöön suunnatuista radiopuhelimista.

Lafayette SmartLafayette DC-70 Smart-BT Zoom

Nykypäivän hirvieläin- ja suurpetojahdeissa radiopuhelin miltei välttämättömyys. Radiopuhelin on tarpeen, oikeastaan kaikessa ns. jahtiseurue metsästyksessä. Sen avulla kaikki jahtiin osallistuvat pysyvät ajan tasalla jahdin edistymisestä, mutta myös metsästysturvallisuuteen liittyvistä asioista, kuten muiden jahtiin osallistuvien liikkeistä ja aikeista.

RHA68

RHA68 on suomalainen nimitys lupavapaille VHF-radioille. 1.1.2017 vapautettiin taajuuskaistamaksusta. RHA68 -taajuuskaistalla on kaikkiaan 26 kanavaa, jotka on jaettu A- ja E-ryhmiin, taajuusalueella 68,100 MHz – 72,325 MHz. A-ryhmä on varattu autourheilun, vapaaehtoisen pelastuspalvelun ja tiepalvelun käyttöön. E-ryhmä on sallittu kaikkeen harrastuskäyttöön. E-ryhmän kanavilla kaistanleveys on 25 kHz ja sallittu maksimilähetysteho on kanavasta riippuen joko 5 W tai 25 W.

IP-luokitus

IP-luokitusjärjestelmä on Euroopassa käytössä oleva järjestelmä sähkölaitteiden laitekoteloiden tiiviyden määrittämiseksi. Kirjaimet IP tulevan englanninkielen sanoista International Protection, eli kansainvälinen suojaus. Ensimmäinen numero kertoo pölytiiviyden ja suojauksen erilaisia kappaleita vastaan (6 = täydellinen suojaus, pölytiivis). Toinen numero tarkoittaa kosteussuojaa (8 = kestää jatkuvan upotuksen veteen). Näin ollen IP-68 suojaustason laite on täysin pöly -ja vesitiivis.

Bluetooth

Lafayette Smart radiopuhelimen voi kytkeä Bluetooth-yhteyden avulla matkapuhelimeen, jolloin puhelinkeskustelun voi käydä radion avulla. Puhelimen voi lisäksi kytkeä Bluetooth-yhteyden avulla esimerkiksi useimpiin Bluetooth-kuulosuojaimiin (Headset), tai vaihtoehtoisesti Bluetooth-korvakuulokkeeseen.

Kantamatesti

Puhelimessa on automaattinen kantamatesti, joka varmistaa, että olet yhteydessä muihin ryhmäsi metsästäjiin, eli kantama radiopuhelimen kantaman sisällä.

SMS-tekstiviesti

Lafayette radiopuhelimen pystyy nimeämään haluamallaan tavalla ja sillä voi lähettää tekstiviestin puhelimesta toiseen, tai vaihtoehtoisesti useaan puhelimeen samanaikaisesti. Puhelimen Puhelimella voi lähettää jo aiemmin muistiin tallennettuja viestejä tai täysin uusia.

Kohinasalpa

Kohinasalpa nimensä mukaisesti poistaa taustakohinaa, mutta samalla kuuluvuus hieman heikentyy. Jos käyttäjä haluaa maksimoida kuuluvuuden, tulee kohinasalpa säätää pienimmälle asetukselle tai vaihtoehtoisesti automaattiasentoon.

Käyttövalikot

Puhelimessa on yksinkertainen suomenkielinen valikko. Muita käyttökieliä ovat Englanti, Ruotsi ja Norja. Valikosta saa helposti päälle erilaisia toimintoja, kuten esimerkiksi kohinasalvan säätö ja kuiskausmoodin valinta. Puhelimen käyttöpainikkeet ovat sen verran jäykät, ettei puhelimen kanava tai muut säädöt muutu vahingossa.

Radiotekniikan perusteita

Radiopuhelimen lähettämä ja vastaanottama radiotaajuinen signaali etenee valonnopeudella, eli noin 300 000 km/s. Radiosignaalin taajuus muodostuu värähtelyjen määrästä per sekunti, jonka yksikkö on hertsi (Hz). Signaalin aallonpituus puolestaan on matka, jonka signaali etenee yhden värähdyksen aikana ja sen suure on lambda (λ), jossa ilmoitetaan aallonpituus metreinä. Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että mitä matalampi taajuus, sitä pidempi aallonpituus.

Radiosignaalin kuuluvuus

Radiosignaalin etenemiseen vaikuttaa käytetty taajuus, modulaatio ja aallonpituus. Merkittävässä asemassa ovat myös lähetysteho, antenni ja taajuusalueen radiohäiriöt. Myös radiosignaalin heijastumat vaikeuttavat kuuluvuutta. Korkeilla radiotaajuuksilla on enemmän heijastumia kuin matalilla ja lyhyempi kantama. Toisaalta korkeilla taajuuksilla on vähemmän häiriöitä. Matalilla taajuuksilla puunrungot vaimentavat signaalia enemmän kuin korkeilla taajuuksilla. Puiden lehvästön vaikutus on puolestaan voimakkaammin heikentävä korkeilla taajuuksilla. Lehtimetsä vaimentaa tyypillisesti radiosignaalia tehokkaammin, kuin havumetsä. Märkä metsä puolestaan vaimentaa signaalia tehokkaammin, kuin kuiva metsä.

Radiopuhelimien välisen radiotaajuisen viestinnän kuuluvuuteen vaikuttaa merkittävästi myös ympäröivä maasto. Maaston korkeusvaihtelut, maaston peitteisyys, maastoesteet kuten kukkulat, rakennukset ja vesistöt vaikuttavat merkittävästi radiosignaalin etenemiseen.

Käsiradiopuhelimen tyypillinen maksimi kantama metsämaastossa, perusantennin ollessa lähetys -ja vastaanotto päässä yhden metrin korkeudessa, viiden watin lähetysteholla, hyvin paljon olosuhteista riippuen on noin 3–8 km. Tämä ei kuitenkaan aina toteudu Suomen, paikoin hyvinkin tiheästi kasvavissa metsissä. Sopivassa maastossa, pitkällä antennilla kantama voi olla suurempikin.

Antenni

Käytössä olevan antennin tyyppi vaikuttaa todella merkittävästi kuuluvuuteen. On sanomattikin selvää, että pitkällä teleskooppiantennilla kuuluvuus on parempi, kuin lyhyellä antennilla. Jos käyttäjällä on taskussaan matkapuhelin tai muu elektroninen laite, voivat ne vaikuttaa kuuluvuuteen sitä huonontavasti.

Lafayette antennit;

 • maakaapeli (parempi kuuluvuus pitkällä matkalla)
 • kumiantenni, pituus 17 cm
 • metsäantenni, pituus 45 cm (musta)
 • metsäantenni, 33 / 45 cm (punainen)
 • teleskooppiantenni, 16-16 cm
 • metsäantenni 100 cm

Lisävarusteet

Lafayette radiopuhelimelle on saatavilla seuraavat lisävarusteet; nahkalaukku, kantovaljas, vara-akku, pöytäteline, autolaturi, ajoneuvo pidike ja PC-kaapeli. Lisäksi saatavilla on koko joukko erilaisia Headset-kuulokkeita.


Lähdeluettelo

 • Lafayette Smart, url: https://www.lafayette.se, 12.1.2019
 • Lafayette Smart Manual
 • Lafayette, url: https://www.hjorth.fi, 12.1.2019
 • Radiolähetyksen etenemisvaimennuksen arvioiminen Longley-Rice-mallilla, T. Karppinen
 • Radiotaajuuskirja/RHA68, url: https://fi.wikibooks.org, 12.1.2019
 • Department of Defence Test Method Standard for MIL-STD-810F, 1.1.2000

★ 5.5.2018 (✪ 28.2.2019)

Waffenlager.net - Copyright © 2021 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.