×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2023) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2023 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2023) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2023) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet
Updates Sitemap Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Glock 17 Gen 4


Yleistä

Glock 17 polymeerirunkoinen puoliautomaattipistooli kehitettiin vuonna 1981, itävaltalaisen asevalmistajan Glock Ges.m.b.H. -yhtiön toimesta, Itävallan armeijan tilauksesta. Aseen prototyypin suunnitteli kuudessa kuukaudessa insinööri Gaston Glock, joka ei ollut koskaan ennen suunnitellut asetta. Itävallan armeija hyväksyi aseen vuonna 1982 palvelusaseeksi ja tilasi seuraavana vuonna ensimmäisen 30 000 aseen erän.

Glock 17 Gen 4 –pistooli, eli neljännen sukupolven Glock esiteltiin vuonna 2010 Yhdysvaltojen suurimmassa asetapahtumassa Las Vegasissa, Shot Show –asemessuilla.

Glock 17 Gen 4Glock 17 Gen 4 Zoom

Glock-pistoolit ovat saavuttaneet suuren suosion ja ovat nykyisin viranomaiskäytössä maailman yleisimpiä palveluspistooleja.

Nykypäivänä Yhdysvalloissa yli 65 % poliisiviranomaisista on käytössään Glock-pistooli. Pistoolia käyttävät useat eri erikoisyksiköt, kuten SWAT (Special Weapons & Tactics Team) ja ERT (Emergency Responce Team). Vuonna 2016 FBI valitsi palvelusaseeksi Glock-pistoolit ja täten myös FBI HRT (Hostage Rescue Team) sai Glock-pistoolit.


Glock 17 pistoolit otettiin FBI:n palvelusaseeksi vuonna 2016. Kuva: FBI

Glock-pistooleja oli myyty vuoden 1999 loppuun mennessä kaksi miljoonaa kappaletta. Vuonna 2007 saavutettiin 5 miljoonan valmistetun pistoolin raja. Nykyään (2015) Glock valmistaa noin 1,2 miljoonaa pistoolia vuodessa. Glock on tällä hetkellä maailman suurin käsiaseiden valmistaja. Kaikissa aseissa lukee yhä "Made in Austria" vaikka aseita kootaan nykyään myös Yhdysvalloissa. Itävallassa valmistetuissa aseissa sarjanumero koostuu 6-merkistä (kirjain/numero), Yhdysvalloissa valmistettujen aseiden sarjanumero puolestaan koostuu 7-merkistä.


Glock 17 Gen 4 merkinnät aseen luistissa, vasemmalla puolella

Tehtaan testiammunta

Glock-pistoolit koeammutaan tehtaalla Ransom Rest –tyyppiseltä ampumatuelta. Kokeessa ammutaan kaksi ensimmäistä laukausta korkeapaineisilla patruunoilla ja viisi seuraavaa tavallisilla patruunoilla. Tavallinen tulos Glock 17 pistoolilla 25 metrin matkalta, viidellä patruunalla on noin 50 mm kasa.

Aseen ylipainetesti ammutaan patruunalla, jonka paine on 5 000 Bar (500 MPa), kun normaalin 9x19 Pb -patruunan maksimipaine (Pmax) on 2 520 Bar.

Glock-testi

Glock 17 on erittäin varmatoiminen ase. Itävaltalaisen Hirtenberg patruunatehtaan suorittamassa testissä, joka päättyi 9.2.1995, Glock-pistoolilla (sn: AC 428) oli ammuttu uskomattomat 348 210 laukausta. Tämän todella suuren laukausmäärän aikana aseeseen oli pitänyt vaihtaa vain uusi rekyylijousi ja iskurin jousi. Normaalia aseen kulumista oli tietenkin noin suurella laukausmäärällä tullut, mutta ase oli muuten edelleen täysin toimintakuntoinen. Testissä käytetyt patruunat oli valmistanut itävaltalainen Hirtenbergin patruunatehdas. Ase on nykyisin esillä Glock-tehtaalla Deutch-Wagramissa.

Toiminta

Glock on lyhytrekyyliperiaatteella toimiva itselataava pistooli. Aseessa ns. jäykkäyhteys perustuu luistin hylsynpoistoaukkoon lukkiutuvaan, auetessaan peräpäästään alaspäin keinahtavaan piippuun. Pistoolin erikoisuus on se, että siinä ei ole iskuvasaraa. Ase on normaalitilassaan aina ns. puolivireasennossa. Rakenteesta johtuen siinä ei ole erillistä varmistinvipua, vaan siinä on liipaisinvarmistin. Iskuripiikki lukittuu automaattisesti ja estää pistoolin laukeamisen, muulloin kuin liipaisinta oikealla tavalla vedettäessä.

Rakenne

Glock 17 Gen 4 –pistooli on rakenteellisesti yksinkertainen ja siinä on vain 34 osaa (useimmissa puoliautomaattipistooleissa on ainakin 50 osaa tai enemmän). Se on valmistettu pääosin kestävästä, lämpötila neutraalista polymeeristä (jonka perustana on nylon 6 thermoplastic, eli polyamide 6), jolloin aseen paino on saatu pienemmäksi. Aseessa käytetty polymeeri kestää jopa 200 Celsius asteen kuumuuden ja on suhteellisen immuuni aseöljyn vaikutuksille.

Polymeeristä on valmistettu koko aseen kahvarunko, kahvan lisäpalat, luistin perälevy, liipaisin sekä lipas (pl. lippaan jousi). Suurimmat metalliosat ovat, aseen luisti–lukko yhdistelmä sekä piippu. Metallia on käytetty myös laukaisukoneiston pienosissa. Aseen painosta metalliosat muodostavat noin 80 %.

Aseen ergonominen muotoilu, RTF-karhennetut kahvalevyt parantavat oteta ja optimaalinen 108 asteen kahvakulma yhdessä, tekevät aseella ampumisesta miellyttävää. Kahvan kokoa voi jonkin verran ”säätää” omalle kädelle sopivaksi, erikokoisia kahvapaloja vaihtamalla.

Luisti ja piippu on pintakäsitelty Tenifer-menetelmällä. Tenifer-menetelmässä väritön carbo-nitraattiseos rikastuttaa terästä hapella 500 Celsius asteen lämpötilassa, tiivistäen teräksen huokoset. Menetelmän avulla pinta saadaan erittäin kovaksi ja kestäväksi. Väitetään, että piippu käsitellään tällä menetelmällä myös sisäpinnalta ja näin piipusta saadaan erittäin kestävä. Fyysisesti menetelmä lisää pintaan vain noin 0,04 – 0,05 mm paksuisen pinnoitteen. Pinnoitteen kovuus on 64 Rockwell C kovuusluokkaa ja se antaa 99 % korroosion suojan myös suolavettä vastaan. Vuodesta 2010 alkaen Glock on vaihtanut Tenifer-menetelmän suola-nitratisointi Tenifer-menetelmästä, kaasu-nitratisointi Tenifer-menetelmään.

Aseen 114 mm pitkä piippu on valmistettu kylmätakomalla teräksestä ja sen sisäpuolelle on tehty oikeakätinen Polygon-rihlaus (rihlannousu 1/250 mm), joka käytännössä on muodoltaan heksagonaalinen.

9x19 Pb -kaliiperinen Glock 17 Gen 4 -piippu

Liipaisimessa on ns. Safe Action systeemi, eli ns. liipaisin varmistin. Tehdasvalmisteisen laukaisukoneiston laukaisu vastus on 28 N. Lisäksi aseessa on latausilmaisin, joka kertoo käyttäjälle, milloin patruuna on patruunapesässä.

Kahvarunkoon, luistin alle on sijoitettu varustekisko, johon voi kiinnittää esimerkiksi laser-tähtäimen tai taktisen valaisimen.

Latausilmaisin: oikean puoleisessa kuvassa patruuna on patruunapesässä

Polygon-rihlaus

Polygon-rihlaus on normaalia rihlaustapaa kestävämpi, sillä siinä ei ole teräviä rihlapalkkien reunoja, jotka käytön ansiosta hiljalleen kuluessaan muuttavat ammutun luodin käyttäytymistä piippu vaiheen aikana. Polygon-rihlauksen sivun optimaalinen kaareva muoto antaa luodille pyörivän liikkeen, säilyttäen kuitenkin riittävän tiiviyden. Polygon-rihlattu piippu on kestävämpi, mahdollistaa suuremman luodin lähtönopeuden (pienempi kitka) ja se on myös helpompi puhdistaa kuin perinteisellä tavalla rihlattu piippu.

Vasemmalla perinteinen rihlaus, oikealla Polygon-rihlaus.

Glock mallit ja kaliiperit

Kaliiperi Mallit      
  - 9x19Pb G17 G19 G26 G34
  - .40 G22 G23 G27 G35
  - 10mm Auto G20 G29    
  - .45 GAP G37 G38 G39  
  - .45 ACP G21 G30 G36  
  - .380 Auto G25 G28    
  - .357 G31 G32 G33  
           

Optinen tähtäin

Glock 17 Gen 4 –pistooliin valmistetaan optisia tähtäimiä, jotka voidaan kiinnittää luistin päälle kiinnitetyn takatähtäimen paikalle erillisen kiinnitysjalan avulla. Esimerkkinä voisi mainita Trijicon RMR 05G ja Docter Sight III valopistetähtäimet.


Trijicon RMR 05G valopistetähtäin kiinnitettynä aseen luistiin

Äänenvaimennin

Glock-pistoolille on olemassa sveitsiläisen Brügger & Thometin valmistama (B&T Impuls) äänenvaimennin. Vaimennin on 199 mm pitkä, halkaisija 35 mm ja paino 305 g. Vaimentimen peräpää muodostaa impulssilaitteen eli ns. Nielsen-laitteen. Ilman impulssilaitetta vaimentimen paino estäisi asetta toimimasta itselataavana.

Impulssilaitteen tarkoitus on antaa vaimentimen pääosan liikkua laukaisun jälkeen piipunsuuhun kierretyn kiinnitysosan suhteen, siten että vaimennin perääntyy puristusjousta vasten, samalla kun aseen piippukin perääntyy.

Vaimentimen huonopuoli on se, että se peittää suhteellisen tehokkaasti aseen kiinteät tähtäinlaitteet. Toisaalta positiivinen asia on, että vaimennin ei oikeastaan vaikuta luotien lähtönopeuksiin (vaikutus on ilmeisen marginaalinen). Vaimentimen vaimennus teho on luokkaa 20–22 dB.

K.P.O.S

Glock 17 Gen 4 -puoliautomaattipistooliin on saatavilla israelilaisen FAB Defencen valmistama taittoperäinen K.P.O.S. PDW-konversiosysteemi. Siinä Glock 17 asetetaan taittoperäisen tukkisarjan sisään. Tällainen PDW (Personal Defence Weapon) konversio muuttaa pistoolin eräänlaiseksi lyhyeksi karbiiniksi. » lue lisää

Suomessa

Suomessa Glock 17, 19 ja 26-mallin pistooleja on käytössä puolustusvoimilla, rajavartiolaitoksella, poliisilla ja vankeinhoitolaitoksella. Ase on myös erittäin suosittu harrastuskäytössä

Puolustusvoimat hankki vuonna 2009 Glock 17 -pistooleja. Nämä aseet kulkevat PV:n kirjanpidossa nimellä 9.00 PIST 2008. Nämä aseet toimitettiin karhennetuilla RTF-2 kahvoilla, 2 kg:n laukaisulla, Tritium-tähtäimillä ja 17+2 patruunan lippailla. Ase ei ole korvannut FN HP-DA palveluspistoolia, vaan sitä on jaettu lähinnä kriisinhallintajoukoille, laskuvarjo- ja erikoisjääkäreille ja sotilaspoliiseille.

Glock 17 Pro

Glock on valmistanut Glock 17 Pro version yksinomaan Suomen markkinoille, ilmeisesti kuitenkin vain viranomaiskäyttöön. Näissä aseissa on Tritium-yötähtäimet, pidennetty vaimennin kierteellä varustettu piippu, modifioitu lippaan vapautin ja lippaissa +2 patruunan lisäosa.


Glock 17 Pro Suomen merivoimien erikoisjoukkojen sotilaan käytössä. Kuva: CC BY-SA 2.0

Glock 17 Gen 3 vs Gen 4

Suurin ero Gen 3 ja Gen 4 pistoolien välillä on erilainen aseen kahva. Pinnoitus on erilainen, eikä Gen 3 –pistooleissa ole kahvan kokoa ja muotoa muuttavia vaihdettavia kahvapaloja (back straps). Gen 3 –pistoolissa lippaan vapauttimen painike on hieman pienempi. Gen 3 –mallissa on rekyylijousen tappi, Gen 4 –mallissa sitä ei ole. Myös itse rekyylijousi on erilainen. Gen 3 –mallissa ns. yksinkertainen rekyylijousi, Gen 4 –mallissa on ns. kaksoisrekyylijousi (dual recoilspring). Myös liipaisin on hieman erilainen.

Kuvassa yllä Glock Gen 3 rekyylijousi ja alla Gen 4.


Vasemmalla Glock 17 Gen 3 ja oikealla Gen 4

Gen 3 –pistooli toimitetaan kahdella lippaalla ja Gen 4 kolmella lippaalla, mutta lippaitahan saa aina lisää, eikä lipas määrä ole oikeastaan mikään ero mallien välillä. Mutta lippaat ovat näiden versioiden välillä erilaisia. Vanhat Gen 3 –lippaat toimivat kyllä Gen 4 –pistoolissa, mutta vain oikeakätisessä ammunnassa. Gen 4 –lippaat toimivat molemmissa malleissa, sekä oikea, että vasenkätisessä ammunnassa

Glock 17 Gen 5

Glock julkisti elokuussa 2017 uuden, viidennen sukupolven Glock-pistoolin. Aseessa on panostettu ergonomiaan ja luotettavuuteen. Poikkeuksena aiempiin malleihin, kaikkia aseen osia ei pysty halutessaan vaihtamaan. Glock 17 ja 19 mallit on pesitetty tuttuun tyyliin 9x19 Pb patruunalle.

Glock Ges.m.b.H

Itävaltalainen insinööri Gaston Glock perusti Glock Ges.m.b.H nimisen yhtiön Itävallassa Deutsch-Wagram nimisessä kaupungissa vuonna 1963. Alkuun tehdas valmisti erilaisia teräs ja muovi tuotteitta. 1970 Glock alkoi valmistaa puukkoja, kranaatteja ja konekiväärien patruunavöitä, Itävallan armeijan käyttöön.

Gaston Glock kehitti polymeerirunkoisen pistoolin Itävallan armeijan tilauksesta vuonna 1981 ja aloitti sen tuotannon. Glock-pistoolista muodostui pian huippusuosittu, ympäri maailmaa. Glock-pistoolimallisto onkin yhtiön päätuote. Glock perusti toisen tehtaan vuonna 1987 Itävaltaan, Ferlach nimiseen kaupunkiin.

Yhdysvaltojen markkinoille Itävallassa valmistetut aseet tuotiin vuodesta 1985 alkaen Glock Inc. yhtiön kautta, joka sijaitsee Smyrna, Georgia (GA). Vuoteen 1990 mennessä oli Yhdysvaltoihin viety yli 300 000 Glock-pistoolia.

Ilmeisesti 2000-luvun alkupuolella aloitettiin Smyrnassa ensin pistoolin osien, myöhemmin kokonaisten Glock-pistoolien valmistus Yhdysvaltojen markkinoille. Vuonna 2015 Smyrnan tehdas valmisti noin 100 000 pistoolia joka kuukausi. Tuotannon jatkuvuuden turvaamiseksi tehtaalla on aina 6–9 kuukauden raaka-aine varastot.


Lähdeluettelo

  • Glock 17 Gen 4 käyttöohjekirja
  • Glock Annual 2017 Buyer’s Guide
  • Glock 17 Gen 4, url: http://www.eu.glock.com, 7.9.2017
  • Ruotuväki, Puolustusvoimille uusia pistooleja, Viljami Hanhenoja, 2009
  • Timeline - Glock USA, url: http://www.us.glock.com, 25.6.2015
  • Just a regular Glock, url: http://www.glocktalk.com, 7.9.2017
  • Glock slide coating, url: http://forums.1911forum.com, 7.9.2017
  • General Overview of the Glock, url: http://www.f-r-i.com, 8.9.2017
  • Glock technology, url: http://www.us.glock.com, 8.9.2017
  • FBI Selects Glock for Next Service Handgun, url: http://www.thefirearmblog.com, 29.6.2016
  • Glock Arms First Ever Factory Tour, After Action Report, url: http://www.ammoland.com, 17.9.2017
  • Glock Company Profile, url: http://www.referenceforbussiness.com, 19.9.2017

★ 24.10.2010 (✪ 29.09.2017)

Waffenlager.net - Copyright © 2023 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.