×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2023) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2023 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2023) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2023) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet
Updates Sitemap Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Glock 17 Gen 4 ZEV Custom


Yleistä

Glock 17 polymeerirunkoinen puoliautomaattipistooli kehitettiin vuonna 1981, itävaltalaisen asevalmistajan Glock Ges.m.b.H. -yhtiön toimesta. Aseen suunnitteli asesuunnittelija Gaston Glock, Itävallan armeijan tilauksesta. Itävallan armeija valitsi Glock 17 -pistoolin palvelusaseekseen vuonna 1983.

Glock-pistoolit ovat saavuttaneet suuren suosion ja ovat nykyisin viranomaiskäytössä maailman yleisimpiä palveluspistooleja. Glock 17 -pistooli on ollut myös Suomen poliisin, rajavartioiden ja puolustusvoimien virka-ase.

Glock 17 Gen 4Glock 17 Gen 4 ZEV Custom Zoom

Toiminta

Glock on lyhytrekyyliperiaatteella toimiva itselataava pistooli. Aseessa ns. jäykkäyhteys perustuu luistin hylsynpoistoaukkoon lukkiutuvaan, auetessaan peräpäästään alaspäin keinahtavaan piippuun. Pistoolin erikoisuus on se, että siinä ei ole iskuvasaraa. Ase on normaalitilassaan aina ns. puolivireasennossa. Rakenteesta johtuen siinä ei ole erillistä varmistinvipua, vaan siinä on liipaisinvarmistin. Iskuripiikki lukittuu automaattisesti ja estää pistoolin laukeamisen, muulloin kuin liipaisinta oikealla tavalla vedettäessä.

Rakenne

Glock 17 Gen 4 –pistooli on rakenteellisesti yksinkertainen ja siinä on vain 34 osaa (useimmissa puoliautomaattipistooleissa on ainakin 50 osaa tai enemmän). Se on valmistettu pääosin kestävästä, lämpötila neutraalista polymeeristä (jonka perustana on nylon 6 thermoplastic, eli polyamide 6), jolloin aseen paino on saatu pienemmäksi. Aseessa käytetty polymeeri kestää jopa 200 Celsius asteen kuumuuden ja on suhteellisen immuuni aseöljyn vaikutuksille.

Polymeeristä on valmistettu koko aseen kahvarunko, kahvan lisäpalat, luistin perälevy, liipaisin sekä lipas (pl. lippaan jousi). Suurimmat metalliosat ovat, aseen luisti–lukko yhdistelmä sekä piippu. Metallia on käytetty myös laukaisukoneiston pienosissa. Aseen painosta metalliosat muodostavat noin 80 %.

Aseen ergonominen muotoilu, RTF-karhennetut kahvalevyt parantavat oteta ja optimaalinen 108 asteen kahvakulma yhdessä, tekevät aseella ampumisesta miellyttävää. Kahvan kokoa voi jonkin verran ”säätää” omalle kädelle sopivaksi, erikokoisia kahvapaloja vaihtamalla.

Luisti ja piippu on pintakäsitelty Tenifer-menetelmällä. Tenifer-menetelmässä väritön carbo-nitraattiseos rikastuttaa terästä hapella 500 Celsius asteen lämpötilassa, tiivistäen teräksen huokoset. Menetelmän avulla pinta saadaan erittäin kovaksi ja kestäväksi. Väitetään, että piippu käsitellään tällä menetelmällä myös sisäpinnalta ja näin piipusta saadaan erittäin kestävä. Fyysisesti menetelmä lisää pintaan vain noin 0,04 – 0,05 mm paksuisen pinnoitteen. Pinnoitteen kovuus on 64 Rockwell C kovuusluokkaa ja se antaa 99 % korroosion suojan myös suolavettä vastaan. Vuodesta 2010 alkaen Glock on vaihtanut Tenifer-menetelmän suola-nitratisointi Tenifer-menetelmästä, kaasu-nitratisointi Tenifer-menetelmään.

Aseen 114 mm pitkä piippu on valmistettu kylmätakomalla teräksestä ja sen sisäpuolelle on tehty oikeakätinen Polygon-rihlaus (rihlannousu 1/250 mm), joka käytännössä on muodoltaan heksagonaalinen.

9x19 Pb -kaliiperien Glock 17 Gen 4 -piippu

Aseen customointi

Aseen customoinnin yhteydessä tehdasvalmisteisen Glock 17 Gen 4 –pistoolin osia vaihdettiin ZEV Technologies, Strike Industries ja Magpul Industries Corp valmistamiin osiin. Customoinnissa vaihdettiin; laukaisukoneisto, iskurinjousi, liipaisin varmistimen tappi, luistinperälevy sekä lipas. Magpul–lippaan kapasiteettia lisäksi parannettiin ZEV Base pad osalla. Lisäksi aseen takatähtäin korvattiin Docter Sight III –refleksitähtäimellä ja aseen varusteuraan kiinnitettiin Surefire XC1 –taktinen valaisin.

Customoinnissa käytetyt osat
 • Docter Sight III
 • Surefire XC1
 • ZEV Magwell Kit 4th Gen
 • ZEV 4th Gen Glock Guide Rod Reducing Ring
 • ZEV Bagged 3 lb Striker Spring
 • ZEV Bagged Firing Pin Safety
 • ZEV Base pad +5 extensions
 • Magpul PMAG 17 GL9
 • Strike Industries Slide Plate Model GSP-V1-Red

Vaihdetut osat

  Nimike Englannin kielinen nimike
- 7. Iskurin jousi Striker spring
- 12. Luistin perälevy Slide plate
- 13. Takatähtäin Rear sight
- 16. Iskurivarmistimen jousi Firing pin safety spring
- 17. Varmistimen tappi Firing pin safety
- 18. Liipaisin ja liipaisin tanko Trigger & Trigger bar
- 21. Laukaisumekanismi Trigger mechanism with ejector
- 31. Lippaan syöttösilta Follower
- 32. Lippaan jousi Magazine spring
- 33. Lippaan jousen pohjakiinnike Magazine insert
- 34. Lippaan pohjalevy Magazine floor plate
- 35. Lippaan runko Magazine tube
   
*) osien numerointi Waffenlager.net sivuston mukainen

ZEV Magwell Kit

ZEV Magwell kämmensyrjän tukikappale asennettiin aseen kahvarungon alapäähän. Messingistä valmistettu kiinnityspala työnnetiin kahvarungon sisään ja kiinnitettiin ruuvilla, joka ruuvattiin kiinni kahvan lisäpalassa olevan reiän läpi. Itse kämmentuki kiinnitettiin ruuvilla messinkiseen kiinnityspalaan. Z EV Magwell kämmentuki ei kuitenkaan jostain syystä asentunut täysin ongelmitta, sillä kahvan lisäpalan polymeeriä oli hieman koverrettava, jotta tukikappale sopi tukevasti paikoilleen.

ZEV Magwell Kit – kämmensyrjän tuki

ZEV Bagged 3 lb Striker Spring

Aseen alkuperäinen iskurinjousi vaihdettiin ZEV Technologyn valmistamaan iskurijouseen (ZEV Bagged 3lb Striker Spring).

Iskurijousen vaihtaminen
 • aseta iskurimekanismi pystyasentoon kovaa alustaa vasten
 • paina iskurijousta (Trigger spring) alaspäin ja poista iskurijousen kupit (Spring cups)
 • nosta iskurinjousi pois iskurin (Firing pin) ympäriltä ja aseta uusi jousi tilalle
 • paina iskurijousta alaspäin ja aseta jousen kupit paikoilleen ja vapauta jousi
Iskurimekanismi purettuna
Iskurimekanismin osat
  Nimike Englannin kielinen nimike
- 5. Iskuri piikki Firing pin
- 6. Iskurin pohja Spacer sleeve
- 7. Iskurin jousi Firing pin spring
- 8. Iskurin kupit (2 kpl) Spring cups
   
Glock 17 iskurimekanismi koottuna

ZEV Bagged Firing Pin Safety

Aseen alkuperäinen liipaisin varmistintappi ja sen jousi vaihdettiin ZEV Technologyn valmistamiin osiin (Bagged Firing Pin Safety & Spring).


Liipaisin varmistintappi ja sen jousi (Firing Pin Safety & Spring)

ZEV Fulcrum Ultimate Drop-In Trigger Kit

Aseeseen vaihdettiin ZEV Technologiesin valmistama laukaisukoneisto. ZEV-laukaisukoneisto takaa ultra-pehmeän säädettävän laukaisun, lyhyellä liipaisuliikkeellä. Myös liipaisin varmistin on tehdasvarmistinta selkeämpi ja varmatoimisempi. Laukaisukoneiston säätöruuvit on lukittu liimalla ns. tehdasasetuksiin, jotka valmistajan mukaan sopivat useimmille käyttäjille. Jos käyttäjä kuitenkin haluaa säätää laukaisua, on ruuvien liimausta ensin hieman lämmitettävä (sulattamatta muoviosia tietenkin). Laukaisun säätämistä varten mukana toimitetaan kaksi pientä kuusiokolo avainta.

ZEV Technologies Fulcrum Drop-In Trigger Kit

ZEV Fulcrum laukaisukoneisto on helppo vaihtaa. Ensin poistetaan lipas ja irrotetaan luisti-piippu yhdistelmä kahvarungosta. Tämän jälkeen työnnetään laukaisukoneiston kolme sokkatappia irti, vasemmalta oikealle päin. Sen jälkeen nostetaan sulkuharkko ja luistin lukitsinsalpa pois kahvarungosta. Nyt alkuperäisen laukaisukoneiston voi nostaa pois ja laittaa tilalle uusi.

Luistin perälevy (Slide back plate)

Aseen alkuperäinen, polymeeristä valmistettu, metalliliuskoilla vahvistettu luistin perälevy poistettiin ja tilalle asennettiin Strike Industriesin alumiinista valmistama kestävämpi väriltään punainen luistinperälevy. Uudessa luistin perälevyn keskellä on eräänlainen ”painonappi”, joka helpottaa tuntuvasti perälevyn irrottamista, silloin kun aseen lukko-luistiyhdistelmää puhdistetaan.

Luistin perälevy painonapilla. Strike Industries Aluminium Back plate.

Magpul PMAG17 GL9 + ZEV Base pad

Aseen alkuperäinen lipas vaihdettiin Magpul PMAG17 GL9 –lippaaseen, johon mahtuu 17 patruunaa. Lippaaseen kiinnitettiin alumiinista valmistettu ZEV Technologies Base pad, joka lisää lippaan kapasiteettia viidellä patruunalla. Näin modifioidun lippaan kapasiteetti nousi 22 patruunaan. Käytännössä Magpul-lippaan alkuperäinen jousi poistettiin ja korvattiin ZEV jousella ja lisäpala kiinnitettiin lippaan ja sen pohjalevyn väliin.

Magpul PMAG 17 GL9 + ZEV base pad
Magpul PMAG 17 GL9 + ZEV base pad

Docter Sight III

Customoinnin yhteydessä pistoolin takatähtäin irrotettiin ja sen tilalle asennettiin Docter Sight III mallinen optinen refleksitähtäin. Refleksitähtäimessä on perinteiseen punapistetähtäimeen verrattuna avoin rakenne, jossa LED-tekniikalla muodostettu punainen valo heijastetaan linssin (21 x 1 5mm) pintaan, muodostaen punaisen tähtäyspisteen. Punapisteen kirkkaus, määräytyy automaattisesti ympäristön valoisuuden mukaan. » lue lisää


Docter Sight III -punapistetähtäin

Surefire XC1 taktinen valaisin

Yhdysvalloissa kehitetty Surefire XC1 on Surefire valaisinmalliston pienin ja kevein aseeseen kiinnitettävä taktinen valaisin. Se on tarkoitettu kiinnitettäväksi pistoolin Weaver/Picatinny –tyyppiseen varustekiskoon. Valaisin antaa 200 lumenin tehoisen leveän valokeilan, jolla kohde voidaan valaista lähietäisyyksiltä. Valaisimet valmistetaan Surefire:n tehtaalla Fountain Valleyssa, Kaliforniassa. » lue lisää

Surefire XC1

ZEV Technologies

Yhdysvaltalainen ZEV Technologies aloitti vuonna 2007 toimintansa valmistamalla erittäin korkealuokkaisia, kilpailukäyttöön tarkoitettuja laukaisukoneistoja Glock-pistooleihin. ZEV yhtiön toimintaperiaatteena on valmistaa huippulaatuisia Custom-osia Glock–pistooleihin. Nykyisin ZEV:n tuotevalikoima on laajentunut tuntuvasti, käsittäen Glock-pistoolien erilaisia piippuja, luisteja, laukaisukoneistoja ja paljon muitakin pienosia. ZEV tehtaalla työskentelee nykyisin 33 työntekijää ja se sijaitsee Oxnardissa, Kaliforniassa.

Strike Industries

Yhdysvaltalainen Strike Industries aloitti toimintansa vuonna 2011. Se valmistaa erilaisten ampuma-aseiden Custom-osia, kuten AR-15 –rynnäkkökivääreihin ja erilaisiin pistooleihin, kuten Colt 1911 ja Glock 17. Yhtiön valmistaa tuotteitaan ampumaharrastajien käyttöön, mutta myös useiden Yhdysvaltojen hallituksen viranomaistahojen sekä NATO –joukkojen käyttöön. Strike Industries yhtiön tehdas toimii Kalifornian Santa Anassa.

Magpul Industries Corp

Yhdysvaltalainen Magpul Industries Corp aloitti toimintansa vuonna 1999, perustajan Richard M. Fitzpatrik toimista. Magpul on tullut kuuluisaksi ennen kaikkea erittäin laadukkaiden polymeeristä valmistettujen lippaiden valmistajana. Magpul valmistaa lippaita AR-15 –ja AK –tyyppisiin rynnäkkökivääreihin, kivääreihin kuten Remington 700, SR 25/M110 sekä pistooleihin kuten Glock 17. Lippaiden lisäksi Magpul valmistaa tähtäimiä, tukkeja ja niiden lisäosia. Magpul valmistaa tuotteitaan Yhdysvaltojen asevoimille, sekä NATO-joukoille, mutta myös yksityisten aseharrastajien käyttöön.

Magpul Industeries toimi alun perin Coloradossa, mutta osavaltion aselain tiukentumisen (suuri kapasiteettisten lippaiden kielto) jälkeen, vuodesta 2014 alkaen yhtiön pääkonttori on sijainnut Texasin Austinissa ja itse tehdas Wyomingin Cheyennessä.


Lähdeluettelo

 • Glock 17 Gen 4 käyttöohjekirja
 • Timeline - Glock USA, url: http://www.us.glock.com, 25.6.2015
 • Glock Annual 2017 Buyer’s Guide
 • ZEV Technologies, url: http://www.zevtechnologies.com, 27.9.2017
 • ZEV Technologies, url: http://www.inc.com, 27.9.2017
 • Strike Industries, url: http://www.strikeindustries.com, 27.9.2017
 • Magpul, url: http://www.magpul.com, 27.9.2017

★ 01.10.2017 (✪ 6.12.2017)

Waffenlager.net - Copyright © 2023 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.