×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2020) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2020 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2020) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2020) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Parabellum P.08 'Luger'


Parabellum-pistoolien nahkakotelot

Saksalaiset valmistivat lukuisissa eri tehtaissa Parabellum-pistoolien nahkakoteloita 1900-luvun alusta, aina toisen maailmansodan loppuun asti. Kotelot valmistettiin vahvasta, parkitusta nahasta. Kotelossa oli pistoolitaskun lisäksi paikka varalippaalle, puhdistuspuikolle ja aseen työkalulle. Saksalaiset tehtaat löivät leimansa kotelon taakse, kiinnitysremmien yläpuolelle tai vaihtoehtoisesti niiden väliin. Leimassa on yleensä valmistajan nimi ja paikkakunta, sekä sotatarvikkeiden tarkastustoimiston Waffenamt-leima.

Koteloista oli olemassa eri variaatioita, lähinnä Parabellumin mallin piipun pituuden mukaan. Laivasto- ja tykistö Parabellumeissa oli pitkät piiput ja kotelo oli siten tietenkin aseen mukainen.

Koteloiden valmistuksessa on käytetty kovitettua nahkaa ja joissakin malleissa pehmyttä nahkaa. Koteloiden nahkan värityksenä on käytetty joko tumman ruskeata tai mustaa. Kotelon solki ja niitit on yleensä valmistettu messingistä. Kotelo voitiin myös kiinnittää nahkaremmeillä pistoolin mukana tulleeseen puiseen jatkoperään.

Saksalaismallinen Parabellum-pistoolin nahkakotelo
Saksalaismallinen Parabellum pistoolin nahkakotelo takaa

Saksalaisia kotelon valmistajia

Ensimmäisen maailmansodan aikana Parabellum-pistoolien tuotantoa kiihdytettiin tuntuvasti. Siten myös nahkakoteloiden tarve kasvoi. Vuosina 1914–1918 koteloita valmistivat Saksassa ainakin seuraavat tehtaat; C. Billep (Spandau), Sattlerennung (Hannover), Julius Schloss (Berlin) Oskar Hentschel (Leuben-Dresden) ja J.M. Eckart.

Toinen maailmansota

Alla on listaus saksalaisista kotelon valmistajista vuosilta 1936–1945. Useat valmistajat käyttivät tehtaan leiman lisäksi kolmekirjaimista valmistajan koodia. Armeijan käyttöön tarkoitettuihin koteloihin lyötiin lisäksi asetarkastustoimiston Waffenamt-leima.

Tehdas Koodi Kaupunki
Auwaerher & Bubeck A.G. - Stuttgart
Rudolf Conte WaA 668 Offenbach
Adalbert Fischer emj Berlin
Curt Vogel Lederwarenwerk fuq Cottbus
Otto Koberstein - Landsberg
Kimnach & Grunn - Kaiserlautern
Hans Röhmer bml Neu-Ulm
Karl Budischowsky cey, WaA 920 Vienna
E.K.St. (Ernst Kurz) - Stuttgart
Carl Heinichen joa Dresden
Henseler & Co WaA 788 Ulm
Carl Ackva - Bad Kreuznach
Otto Reichel - Lengefeld
Gebruder Klinge - Dresden
E.G. Leuner - Bautzen
G.J. Ensink dtu Ohrdruf
Erhardt und Kirsten bdq Leipzig
Otto Graf bcb Leipzig
Forst und Jahnel ftc Breslau
R. Erhardt - Pössneck
A. Waldhausen dta Köln
Karl Barth dla Waldbröhl
Carl Weiss cww Braunschweig
Franz und Karl Voegels ewx Köln
C.O. Gehrckens dtv Pinneberg
Ewald Lüneschloss dlu Solingen
Moll Lederwarenwerk - Goch
G. Passier und Sohn - Hannover
Spandau Waffenfabrik Su18, WwSu Berlin
Adbin Scholle - Zeitz
Gustav Genschow Co. - Berlin
Ernst Melzig clg Lignitz
Deutsche Lederwerkstatten jln -
A. Döppert dln Kitzingen
Perälevy kiinnitettynä kotelon taakse

Muut valmistajat

Parabellum-pistoolien nahkakoteloita valmistettiin myös muissakin maissa kuin pelkästään Saksassa. Sveitsiläiset valmistivat kotelonsa itse, Bernin tehtaan valmistamiin pistooleihin. Koteloja valmistettiin myös Portugalissa, Bulgariassa, Yhdysvalloissa, Hollannissa, Ruotsissa ja Suomessa.

Toisen maailmansodan jälkeen oli merkittävää koteloiden valmistusta ainakin Itä-Saksassa. Nykypäivänä repro-koteloita valmistetaan ainakin Yhdysvalloissa ja niitä myydään 35–45 dollarin hintaan.

Suomessa

Suomeen tuoduissa Parabellum-pistooleissa oli alun perin saksalaisvalmisteiset kaupalliseen käyttöön tarkoitetut nahkakotelot. Ajan kuluessa koteloita vioittui käytössä ja katosikin. Näiden tilalle ei aina ollut saatavilla saksalaisvalmisteista alkuperäistä koteloa, vaan ne korvattiin suomalaisvalmisteisilla tai muista maista kulkeutuneilla kotelomalleilla. Ilmeisesti yksittäiskappaleita myös teetätettiin nahka-alan liikkeissä.

Suomessa koteloita valmistettiin 1930-luvulla ainakin Oulussa. Koteloiden läppään on painettu logo, jossa on ympyrän sisällä poro. Poron alla on teksti "OULU". Valmistetut kotelot olivat saksalaismallisia, mutta hieman suurempia. Oulussa valmistettujen koteloiden lukumäärä ei ole tiedossa.

Alkuperäisiä, mutta käytössä vioittuneita koteloita on korjailtu, osin jopa modifioitu niin, etteivät ne enää ole alkuperäistä vastaavassa kuosissa. Parabellum-pistoolien koteloina on myös käytetty alun perin eri asemallille valmistettuja koteloita.

Suomen armeijan käytössä olleissa Parabellum-pistooleissa oli miltei poikkeuksetta saksalaismalliset kotelot, joihin oli lyöty Suomen armeijan omistusleima, "SA". Suomen armeijan käyttöön otetut kotelot lisäksi modifioitiin varikoilla, kiinnikkeiltään suomalaiseen sotilasvyöhön sopiviksi.

Suomessa käytössä tavattuja kotelomalleja

Saksalaismallinen kovasta nahkasta valmistettu Parabellum-pistoolin nahkakotelo. Kotelon läpässä SA-leima. Kotelossa on paikka varalippaalle, puhdistuspuikolle sekä työkalulle.
Saksalaismallinen pehmeästä nahkasta valmistettu Parabellum-pistoolin nahkakotelo. Kotelossa on paikka varalippaalle ja puhdistuspuikolle, mutta ei työkalulle.
Parabellum-pistoolin nahkakotelo, SA-leimalla varustettu. Kotelossa ei ole paikkaa varalippaalle, työkalulle ja puhdistuspuikolle. Kotelon läpän kiinnitysremmin "lukko" on hieman saman tyyppinen kuin hollantilaisessa variaatiossa.
Parabellumin kotelona käytetty tuntematon kotelomalli. Kotelossa ei ole paikkaa varalippaalle, puhdistuspuikolle ja työkalulle. Tästä kotelosta ei löydy minkäänlaisia valmistajan leimoja.
Parabellumin kotelona käytetty tuntematon kotelomalli. Kotelossa ei ole paikkaa varalippaalle, puhdistuspuikolle ja työkalulle. Tästä kotelosta ei löydy minkäänlaisia valmistajan leimoja. Kotelo on suurella todennäköisyydellä jokin toisen asemallin.

Lähdeluettelo

  • Luger Holsters, url: http://www.landofborchardt.com, 9.5.2013
  • The Collector's Guild, url: http://www.germanmilitaria.com, 12.5.2013
  • Land of Borchardt, url: http://www.landofborchardt.com, 13.5.2013
  • Collectors firearms - Simpson ltd, url: http://www.simpson.com, 15.5.2013
  • P.08, Pistole der deutschen Wehrmacht, url: http://www.taque.at, 1.5.2018

★ 9.5.2013 (✪ 8.9.2018)

Waffenlager.net - Copyright © 2021 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.