×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2023) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2023 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2023) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2023) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet
Updates Sitemap Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Leica Tempus


Yleistä

Saksalainen optiikkavalmistaja Leica Camera AG julkisti vuoden 2018 IWA OutdoorClassic asemessuilla Nürnbergissä, uuden Leica Tempus ASPH -punapistetähtäimen. Tempus ASPH -tähtäimestä on kaksi mallia ASPH 2.0 MOA ja ASPH 3.5 MOA, joiden ainut ero on punapisteen koko. Uusi tähtäin on kehitetty lähinnä ajojahtityyppiseen metsästyskäyttöön. Parallaksivapaan tähtäimen optiikassa ei ole suurennosta. Tähtäimen laaja näkökenttä helpottaa saaliseläimen nopeaa paikantamista, peitteisessäkin maastossa.

Leica TempusLeica Tempus Zoom

Rakenne

Leica Tempus ASPH -punapistetähtäin on refleksitähtäin, eli perinteiseen punapistetähtäimeen verrattuna siinä on avoin rakenne. Alumiinista valmistettuun runkoon on kiinnitetty asfäärinen linssi, jonka koko on 21 x 25 mm. Asfäärinen linssi on elliptinen, reunoille loiveneva, joten kuvan laatu on hyvä myös linssin reuna-alueilla. Punapiste muodostetaan linssille LED-tekniikalla, jonka koko 100 metrin päässä on 2 MOA eli noin 5,8 cm (1 MOA / 50m). Punapisteen kokoa voi säätää tähtäimen kotelon vasemmalla sivulla olevalla 12-portaisella säätimellä. Punapisteen valaisu saa käyttövoimansa 3V CR2023 Lithium-paristosta, joka on sijoitettu tähtäimen kotelon oikealle sivulle. Pariston käyttöikä on noin 250 tuntia, käyttölämpötilasta riippuen. Leica Tempus tähtäimet valmistetaan Leican tehtaalla Portugalissa.

Tähtäin on suunniteltu niin, että se Blaser-kiinnitysjalkaa käytettäessä asettuu aseen päällä mahdollisimman alas. Näin myös tähtäyslinja on matala, mikä mahdollistaa helpomman koron arvioinnin eri ampumamatkoille. Leica Tempus voidaan kiinnittää aseisiin myös Docter-tähtäinjaloilla. Leica Tempus tähtäin on tarkoitettu kiinnitettäväksi kivääriin (shooting resistance 800 g / 1ms), eli sitä ei ole tarkoitettu pistoolikäyttöön.

Micro H-2 ja T-2

Micro H-2 on suunniteltu lähinnä metsästys- ja urheiluammunta käyttöön, joten se ei ole yhteensopiva 1, 2 ja 3-sukupolven pimeänäkölaitteiden kanssa kuten sotilas- ja viranomaiskäyttöön suunniteltu T-2 malli. H-2 mallissa on mekaaninen yhteensopivuus Picatinny- ja Weawer tyyppiseen tähtäinkiskoon, kun T-2 mallissa on yhteensopivuus sotilasstandardin mukaiseen MIL-STD 1913 kiskoon (Picatinny). T-2 kestää paremmin myös kylmää ja kuumaa. T-2 mallin käyttölämpötila on -45 - + 71 °C ja se on vedenpitävä aina 25 metriin asti.

Leica Tempus
Leica Tempus

Punapistetähtäin

Punapistetähtäin on optinen tähtäin, jonka linssin keskelle heijastuu punainen piste. Punapistetähtäimellä kohde löytyy nopeasti, sillä ampuja voi pitää molemmat silmät auki tähdätessään, jolloin näkökenttä on laajempi ja kohteen hahmottaminen helpompaa. Tästä johtuen punapistetähtäimellä on nopeampi tähdätä kuin tähtäinkiikarilla. Verrattuna avotähtäimeen, punapistetähtäin on tarkempi ja se ei peitä niin paljon näkyvyyttä. Myös pimeässä tähtääminen onnistuu punapistetähtäimellä yleensä paremmin. Punapistetähtäimiä käytetään yleensä sotilas-, viranomais- ja metsästyskäytössä.

Kohdistaminen

Punapistetähtäimen kohdistamisessa pistettä pyritään siirtämään osumakeskeispisteen suuntaan. Punapisteen siirto tapahtuu pysty/sivusuuntaisilla säätimillä. Ennen säätämistä, tulee lukitusruuveja ensin hieman löysätä ja säädön jälkeen lukitusruuvit jälleen kiristetään.

Leica Camera AG

Ernst Leitz perusti Saksassa vuonna 1914 Leica Camera AG nimisen yrityksen. Nimi Leica tulee perustajan sukunimen kolmesta ensimmäisestä kirjaimesta ”Lei” ja sanan Camera, kahdesta ensimmäisestä kirjaimesta ”ca”, eli Lei + ca = Leica. Leica on toiminut Wetzlarissa aina vuoteen 1986 asti, jolloin se siirtyi Solmsiin. Leica on historiansa aikana valmistanut erittäin laadukkaita kameroita, tähtäinkiikareita, mikroskooppeja ja muita optisia laitteita. » lue lisää


Lähdeluettelo

  • Leica Tempus, url: http://us.leica-camera.com, 16.1.2019
  • leica Tempus url: http://en.leica-camera.com, 16.1.2019
  • Leica Tempus käyttöohje
  • Leica Tempus, url: http://www.nordis.fi, 17.1.2019
  • Leica press release March 2018, New Leica Tempus ASPH

★ 17.1.2019 (✪ 1.9.2019)

Waffenlager.net - Copyright © 2023 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.