×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2020) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2020 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2020) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2020) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Zeiss Victory Z-point


Yleistä

Zeiss Victory Z-point -punapistetähtäin on korkealuokkainen ja pienikokoinen ampuma-aseeseen kiinnitettävä tähtäinlaite. Punapistetähtäin on parhaimmillaan nopeissa ampumatilanteissa. Z-point tarjoaa nopean ja selkeän tähtäyskuvan, ilman parallaksivirhettä.

Zeiss Z-point punapistetähtäin on kehitetty Zeiss konserniin kuuluvan Hensoldtin, Bundeswehrin H&K G36 -kivääriin kehitetyn punapisteellä varustetun tähtäinkiikarin pohjalta.

Zeiss Victory Z-pointZeiss Victory Z-point Zoom

Rakenne

Z-point -tähtäimen runko, eli ulkokuori on valmistettu lasikuidulla vahvistetusta muovista (ilmeisesti myöhemmin on käytetty alumiinia). Linssistön käsittävä runkoputki on puolestaan kevytmetallia. Punapiste on toteutettu valodiodilla (LED), joka on sijoitettu takimmaiseen linssipintaan. Linssien päällysteenä on LotuTec-pinnoite.

Tähtäinlaitteessa on ns. hybridienergialähde. Punapisteen valaisu saa käyttövoimansa paristosta (3V CR2032), sekä päivällä aurinkokennosta. Tähtäimen päälle sijoitettu aurinkokenno pidentää pariston käyttöikää merkittävästi. Kun valoa on tarpeeksi, tähtäin saa käyttövoimansa aurinkokennosta, hämärällä paristosta. Pariston vaihtoväli on käytöstä riippuen, noin viisi- kuusi vuotta. Linssien pinnat on käsitelty vettä ja epäpuhtauksia hylkivällä Lotutec-pinnoitteella.

Tähtäimestä on olemassa eri mallit kiinnitystavan mukaan. Tähtäin voidaan kiinnittää helposti sekä Weaver- ja Picatinny (MIL-STD-1913) kiinnityskiskoihin. Tähtäimen vasemmalla sivulla on painike, jonka avulla se pika lukitaan kiinni tähtäinkiskoon.

  • No. 521766 - Picatinny
  • No. 521767 - Weaver
  • No. 521768 - Sauer 303

Monitoimipainike

Punapistetähtäimen käyttäminen on helppoa. Kaikki tapahtuu yhden painikkeen avulla, joka on pienen Zeiss-logon alla. Painikkeen toiminnot ovat seuraavat;

  • yksi nopea painallus -> virta päälle
  • yksi pitkä painallus -> virta pois
  • yksi nopea ja yksi pitkä -> pisteen kirkkauden säätö (kirkkaammaksi)
  • kaksi nopeaa ja yksi pitkä -> pisteen kirkkauden säätö (himmeämpi)

Tähtäimen kohdistaminen

Punapistetähtäimen kohdistamisessa pistettä pyritään siirtämään osumakeskeispisteen suuntaan. Punapisteen siirto tapahtuu pysty/sivusuuntaisilla säätimillä. Säätämisessä apuna kannattaa käytetään tähtäimen mukana tullutta säätötyökalua.

Sivuttaissuuntaisessa (horisontal) säädössä, säätöruuvin kääntäminen L-kirjaimen (=left) suuntaan siirtää tähtäimen punapistettä vasemmalla, R-kirjaimen (=right) puolestaan oikealle. 

Pystysuuntaisessa (vertical) säädössä säätöruuvin kääntäminen H-kirjaimen suuntaan, piste siirtyy alaspäin ja puolestaan T-kirjaimen suuntaan käännettäessä alaspäin. Säätötyökalun astelevyssä yksi suurempi väli on yhden senttimetrin muutos 100 metrin päässä. Punapisteen halkaisija 100 metrin päässä on 10 cm.

Zeiss Z-point
Säätötyökalu kiinni korkeudensäätöruuvissa

Käyttö

Z-point punapistetähtäin on omimmillaan nopeissa lähitilanteissa, esimerkiksi hirven, kauriin, karhun ja villikarjun metsästyksessä. Saksassa tähtäin on viranomaiskäytössä armeijan erikoisjoukkojen käytössä.

Carl Zeiss AG

Saksalainen hienomekaanikko ja optiikkasuunnittelija Carl Zeiss (1816-1888) perusti vuonna 1846 Saksassa optiikkatehtaan Jenan kaupunkiin. Alkuun yritys valmisti laadukkaita linssejä kameroihin ja mikroskooppeihin. Vuonna 1875 Zeiss aloitti yhteistyön fyysikko tri Ernst Karl Abbe (1840-1905) kanssa ja pian vuonna 1879 mukaan tuli myös kemisti tri Friedrich Otto Schott (1851-1935).

Carl Zeiss AG on valmistanut laadukasta optiikkaa yli 170 vuoden ajan. Nykypäivänä Carl Zeiss AG valmistaa yhä edelleen erilaisia optisia tuotteita, kuten tähtäin- ja katselukiikareita, kameroiden objektiiveja, silmälaseja, mikroskooppeja, optisia mittalaitteita jne. Carl Zeiss AG:n pääkonttori sijaitsee edelleen Oberkochenissa ja sillä on tuotantolaitoksia useissa eri maissa, Euroopassa, Pohjois- ja Väli-Amerikassa sekä Aasiassa. Carl Zeiss AG:n palveluksessa on noin 11 500 työntekijää. » lue lisää


Lähdeluettelo

  • Zeiss Victory Z-point ohjekirja
  • Carl Zeiss Sports Optics, url: http://www.zeiss.com, 10.3.2011
  • Kaliberi 7/2004, Zeiss Z-point – saksalainen punapiste, Vesa Toivonen

★ 9.3.2011 (✪ 1.9.2019)

Waffenlager.net - Copyright © 2021 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.