×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2023) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2023 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2023) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2023) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet
Updates Sitemap Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Blaser R8 .22 LR KIT


Yleistä

Saksalainen asevalmistaja Blaser Jagdwaffen GmbH aloitti Blaser R8 suoravetolukkoisten kiväärien valmistamisen vuonna 2010. Uusi asemalli esiteltiin IWA 2010 asemessuilla, Nürnbergissä 12.3.2010. Vaihtopiippuisen R8-kiväärien kaliiperivalikoima on melkoinen, mutta valikoimasta on kuitenkin aiemmin puuttunut kaliiperi .22 LR. Nyt tämäkin asia kunnossa, sillä Blaser toi vuoden 2019 alussa markkinoille, Blaser R8 -kiväärille tarkoitetun pienoiskivääri konversiosarjan (R8 .22 LR Conversion KIT tai R8 Rimfire Wechselsystem). Suomen markkinoille ensimmäiset .22 LR sarjat saapuivat 6.8.2019.

Blaser R8 Blaser R8 Black Edition + .22 LR KIT + Leica Magnus (1.8-12x50i) Zoom

R8 .22 LR KIT

Blaser R8 .22 LR konversiosarjaan (.22 LR Conversion Kit) kuuluu .22 LR kaliiperinen, 580 mm pitkä piippu, lippaan sisusta (eli lipassertti) ja lukonpää. Käytännössä tämä siis tarkoittaa, että Blaser R8 -suoravetolukkokiväärin kahdella ruuvilla kiinnitetty piippu vaihdetaan .22 LR kaliiperiseen, samoin lukon pää ja lippaan sisusta, aivan kuten muidenkin vaihtopiippujen kanssa. R8-kiväärin kaliiperin vaihto reunasytytteiseen .22 LR kaliiperiin, ei siis oikeastaan käyttäjälle poikkea millään tavalla muista kaliiperivaihdoksista.


Blaser R8 .22 LR Conversion Kit

 • piippu, kaliiperi .22 LR (5,6x15R), pituus 58 cm
 • lukonpää
 • 6-patruunan lipassertti

.22 LR konversiosarjan osat
.22 LR kaliiperisen piipun patruunapesän etupuolella on eräänlaiset patruunan ohjaimet

R8-kiväärin .22 LR konversiosarjan tekninen toteutus on mielenkiintoinen. Patruunapesän etupuolella, on 24,3 mm mittainen syvennys, johon on sijoitettu polymeeristä valmistettu puolikaaren muotoinen ns. lippaan syöttösillan jatke. Tätä ns. jatketta myöten lukonpää työntää patruunan latausliikkeen yhteydessä itse patruunapesään. Yläpuolella olevat teräksestä valmistetut, jousikuormitetut patruunaohjaimet työntyvät sisään, lukon pään työntäessä niitä, samalla kun lukko suljetaan. Näiden ohjaimien tarkoitus on varmistaa, että patruuna pysyy oikeassa asennossa ja todella siirtyy lippaan syöttösillan päältä, syöttösillan jatketta myöten patruunapesään.

Kuuden patruunan .22 LR lipas sertti
.22 LR patruuna lippaan syöttösillan päällä

Suoravetolukon toiminta

Perinteisessä pulttilukkokiväärissä ampuja joutuu ensin kääntämään lukonkammen ylös ja vetämään lukon taakse. Tämän jälkeen on työnnettävä lukko takaisin kiinni, jolloin makasiinin tai vaihtoehtoisesti lippaan syöttösillan päällä makaava uusi patruuna työntyy patruunapesään lukon virittyessä. Lopuksi on vielä käännettävä lukonkampi ala-asentoon. Vasta nyt voidaan ampua uusi laukaus.

Suoravetolukkokiväärissä ampuja vetää lukon taakse ja työntää sen takaisin eteen, jolloin makasiinin tai vaihtoehtoisesti lippaan syöttösillan päällä makaava uusi patruuna työntyy patruunapesään lukon samalla virittyessä. Ase onkin jo tässä vaiheessa valmis uuteen laukaukseen. Eli käytännössä tässä jää pois lukonkammen kääntö ylös ja alas. Tästä johtuen suoravetolukkoinen kivääri on selkeästi yksinkertaisempi ja nopeampi virittää uudelleen, kun perinteinen pulttilukkokivääri.

Lisäksi on huomioitava, kiväärin lataavan käsivarren liikkeen yksinkertaisuus (taakse ja eteen), jolloin ei synnyt samanlaista sivuttaisvääntöä, kuin pulttilukkokiväärin lataamisen yhteydessä. Sivuttaisväännöllä on tapana kääntää aseen piippua pois kohteesta, joten ampujan on uudelleen suunnattava asetta laukausten välillä.

Rakenne

Blaser R8 -suoravetolukkokivääri on samalla vaihtopiippuase. Aseen kaliiperi voidaan muuttaa helposti, vaihtamalla piippu, joka on kiinnitetty kahdella ruuvilla, sekä vaihtamalla kaliiperiluokka kohtainen lukonpää.

Runko

Aseen runko on valmistettu koneistamalla yhdestä alumiinikappaleesta. Runko on kiinnitetty tukkiin kiinni kahdella M7-kokoisella ruuvilla (tukin pistoolikahvan läpi viedyllä ruuvilla ja tukin etupäästä ruuvilla ja puristusliitoksella).

Aseen lukko on yhdistetty piippuun avoimen runkokappaleen avulla, eikä varsinaista lukkokehystä ole. Runkoon on koneistettu piipun kiinnitys ja tila lippaalle ja laukaisukoneistolle. Rungon yläpinnalla on ohjauspinta luistin liikettä varten.

.22 LR lukko

Blaser R8-kiväärin .22 LR konversiosarjan lukko on muuten samanlainen kuin muidenkin kaliiperien, poikkeuksena on lukonpää. Lukon pään rakenne poikkeaa reunasytytteisellä .22 LR kaliiperilla muista. Lukonpää on perinteisen pienoiskiväärin lukonpään kaltainen ja siihen on sijoitettu kaksi hylsyn ulosvetokynttä. Lukon pintakäsittelynä kestävä musta anodisointi, joka saadaan aikaan sähkövirran avulla muodostettavalla väriainetta sisältävällä oksidikerroksella.

Suoravetolukon viritinkampi (kaiverrettu kultaupotuksin)

Laukaisukoneisto

Blaser R8 -kiväärissä on hieman erikoinen tekninen ratkaisu, jossa liipaisinkoneisto ja lipas on yhdistetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Liipaisimen liike välitetään hieman mutkikkaan mekanismin kautta itse laukaisukoneistoon. Monimutkaisuudestaan huolimatta mekanismi on todella toimiva. Liipaisintuntuma on selkeä ja laukaisuvastus on noin 900 grammaa.

Tietyssä mielessä tämä on myös turvallisuus tekijä, sillä kun lipas on irrotettu ei aseella voi enää ampua, koska myös liipaisinkoneisto on poistettu. Näin ei ole mahdollista ampua ns. vahingonlaukausta patruunapesään ”unohtuneella” patruunalla.

Aseen käyttöturvallisuutta lisää se, että ase ei virity ensimmäisen latausliikkeen yhteydessä, vaan se viritetään erikseen työntövirittimellä, kun päätös ampua on tehty. Eli ase ei ole koko ajan varmistettu ja vireessä kuten muut vastaavat aseet.

Lippaan sisällä, sen pohjalla on, lippaan lukitsin salpa. Sen tarkoituksena on estää lippaan mahdollinen tahaton irtoaminen, esimerkiksi metsästystilanteissa. Kun salpa on lukitusasennossa, eli työnnettynä taaksepäin, näkyy lippaan pohjalla S-kirjain. Lukituksen voi vapauttaa vastaavasti työntämällä lukitsin eteen

ATZL-laukaisukoneisto (optional)

Blaser R8 –kivääreihin on saatavilla optionaalisena myös ATZL-laukaisukoneisto (ATZL Match-Jagd-Abzug). Laukaisukoneistossa on vaihtokytkin rata-ammuntaa ja metsästyskäyttöä varten. Rata-ammunnassa liipaisuvaste on 250 grammaa ja metsästyskäytössä 650 grammaa. ATZL-laukaisukoneiston 250 gramman laukaisuvastuksen voisi ajatella olevan erinomainen, varsinkin .22 LR kaliiperin kanssa.

ATZL-laukaisukoneisto

Piippu

Piippu ja patruunapesä on valmistettu kylmätakomalla laadukkaasta hiiliteräksestä. Piippu kiinnitetään aseen runkoon kahdella M7-kokoisella pultilla, joiden vastamutterit ovat kiinni rungossa.

Piippuja saa tällä hetkellä .22 LR kaliiperisena perinteisellä sileällä pinnalla (pituus 580 mm), mutta tiettävästi uritettuna (fluted) ei ainakaan vielä.

Blaser R8 -kivääriin on saatavilla useita eri kaliiperi vaihtoehtoja; .222 Rem–10.3x60R. Lisäksi IWA 2015 messuilla julkistettiin Blaser R8 -kivääriin kaliiperi .338 Lapua Magnum. Tähän voidaan nyt lisätä vuoden 2019 uutuus, kaliiperi .22 LR. Ilmeisesti kaliiperin .22 LR piippua saa toistaiseksi vain Standard-mallia, eli sileäpintaisena, 580 mm pitkänä. Kaliiperi on ilmeisesti tällä hetkellä saatavilla vain lisäpiippuna. Piipun päähän on ajettu, suojaholkilla varustettu oikeakätinen ½”20UNF -kierre, äänenvaimentimen kiinnittämistä varten (ei vakiona).

Kaliiperiluokat

 • 1. KK Rimfire, .22 LR, lipas 6 patr.
 • 2. MI Mini, .204 Ruger - .223 Rem, lipas 5 patr.
 • 3. ST Standard, .22-250 Rem – 9.3x62, lipas 4 patr.
 • 4. ME Medium, 6.5x68 – 8x68 S, lipas 3 patr.
 • 5. MA Magnum, .257 Weath. Mag - .458 Lott, lipas 3 patr.
 • 6. JE Jeffery, .500 Jeffery, lipas 2 patr.
 • 7. CH 10.3x60R, kertalaukaus
 • 8. LA .300 Norma Mag – .338 Lapua Mag, lipas 2 patr.

*) KK = Rimfire, MI = Mini, ST = Standard, ME = Medium, MA = Magnum, JE = Jeffery, CH = Swiss, LA = Lapua


Kaliiperien saatavuuksissa on pieniä rajoituksia. Kaliiperi 10.3x68 Mag on saatavilla vain Semi-Weight mallina. Kaliiperit .416 Rem Mag, .458 Win Mag, 458 Lott ja .500 Jeffery ovat saatavilla vain R8 Safari Kilombero ja Safari Selous malleihin.

Take-Down

Take-Down ominaisuus tarkoittaa, että aseen piippu on helposti irrotettavissa ja vaihdettavissa toiseen, eri kaliiperiseen. Piipun vaihto tai aseen purkaminen kuljetusta varten tapahtuu helposti aseen mukana toimitettavalla työkalulla. Tukin alapinnan kaksi kiinnitysruuvia avataan ja nostetaan piippu irti tukista. Piipun kiinnitysruuvit kiristetään 11Nm vääntömomentilla.

Piipun kiinnitysruuvien paikat ja niiden keskellä rekyylivaste

Käytännössä piipun kaliiperin vaihtuessa on myös lukonpää vaihdettava ko. kaliiperille sopivaksi, mikäli vaihdetun piipun kaliiperi ei ole samassa kaliiperiluokassa (ks. kaliiperiluokat). Lukonpää on helppo vaihtaa ilman työkaluja. Avataan lukon alapinnalla oleva pieni salpa auki, pyöräytetään lukonpäätä ja vedetään se ulos. Kun vaihdettu lukonpää on työnnetty lukkorungon sisään, on syytä varmistua, että jousikuormitteinen lukitussalpa on kunnolla kiinni. Jos salpa jää osittain auki, ei lukko välttämättä mene edes kiinni ja lukonsalpa voi tässä yhteydessä vaurioituakin.

Valmistajan leimat Blaser R8 (.22 LR) patruunapesän vasemmalla sivulla.

Tukkivaihtoehdot

Blaser R8 -kivääriin on saatavilla useita eri tukkivaihtoehtoja. Perinteistä pähkinäpuutukkia on kaikkiaan yhtätoista eri laatuluokkaa. Vaihtoehtona on myös synteettinen tukki tai synteettinen tukki nahkapinnoituksella. Tukkimalli voi olla perinteinen tai peukaloreikätukki, tai esimerkiksi norjalainen GRS-laminaattitukki. Uusimpina ovat 31.7.2017 lanseerattu R8 Carbon Success -malli, jossa on hiilikuitutukki, sekä vuonna 2019 markkinoille tuotu säädettävä Ultimate-tukki.

Pähkinäpuinen tukki (luokka 6), Baijeri-mallinen poskipakka

Blaser-aseiden tukeissa käytettävä pähkinäpuu on jopa 300 vuotta vanhaa ja se tuodaan Kaukasus vuoriston suunnalta, tarkemmin sanottuna Turkin Itä-Anatoliasta, Azerbaidzhanista ja Georgiasta. Korkealla vuoristossa vallitsevissa, eritäin karuissa olosuhteissa, erityisesti pitkien kylmien talvien ansiosta, puut kasvavat erittäin hitaasti. Hitaasti kasvanut puu on tavallista kovempaa ja puun syiden kuviointi on kaunista. Tukkipuuna käytetään kuitenkin kovinta puuainesta, eli puun kanto-osaa ja sen juurimöykkyä, joka on kaivettava maasta. Juurimöykyistä leikataan ns. karkeat aihiot (eräänlaiset lankut). Aihiot höyry käsitellään, mikä vähentää puun sisältämää tanniinihappoa, sekä tappaa sienet ja mahdolliset hyönteiset. Käsittelyn jälkeen aihiot kuivataan kuukausien ajan, erityisen hyvin tuuletetuissa varastotiloissa. Tämän jälkeen aihiot leikataan karkeaan muotoonsa ja höylätään. Aihiot kuivataan uudelleen erityisessä kuivauskammiossa, jossa aihiot säilytetään korkeintaan viiden kuukauden ajan, niin että puun kosteus on enintään 8–9 %.

Tämän jälkeen suoritetaan puun laadunvalvonta ja määritetään puun laatuluokka. Blaser-aseiden tukkipuut on luokiteltu yhdeksään laatuluokkaan (Grade 3–11). Mitä erikoisempi on tukkipuun syiden kuviointi, sitä suurempi on laatuluokkaa osoittava numero ja sitä arvokkaampi se on.

Tukit leikataan karkeaan muotoonsa CNC-koneistamalla, mutta tukin muotojen ja sen pinnan viimeistely tehdään aina käsityönä. Tukin saa myös erityisellä, kiiltävällä ”Super Finish” käsittelyllä. Tukkipuuta ei suositella öljyttäväksi aseen metalliosien käsittelyyn tarkoitetuilla aseöljyillä, vaan erillisellä tukkiöljyllä.

Sivulla esitetyn aseen tukkipuu on luokkaa 6 (Grade 6). Käsisuojuksen päässä on pala tummempaa, eebenpuuta. Poskipakka on mallia Bavarian ja siinä on lisäuritus, korostamassa poskipakan muotoa. Aseen tukkiin on valittavissa erilaisia kaiverruksia.

IC - Illumination Control (optional)

Blaser Infinity -tähtäinkiikareissa ja myös joissakin Zeiss Victory Varipoint -tähtäinkiikareissa myös IC-toiminto (Illumination Control). Tämä tarkoittaa sitä, että kun Blaser R8 -kiväärin viritin (varustettu IC-toiminnolla), työnnetään etuasentoon, eli laukaisukoneisto viritetään, syttyy samalla tähtäinkiikarin tähtäinristikon keskellä olevan punapisteen valaisu. Jos R8-kiväärissä ei ole IC-toimintoa, voidaan se asentaa myöhemminkin paikoilleen, tosin valtuutetun asesepän toimesta. Uusissa R8-kivääreissä tämä toiminto on vakiona.

Blaser R8 –kiväärin virittimessä on iC-control toiminto

Leica Magnus 1.8-12x50i

Kuvassa olevan R8 Black Edition kiväärin tähtäinkiikariksi on valittu valovoimainen yleistähtäinkiikari, Leica Magnus 1.8-12x50i. » lue lisää

Leica Magnus 1.8-12x50i kiinnitys Blaser-pikajalkakiinnityksellä (sisäkiskokiinnitys)

Blaser pikajalka

Blaser tähtäinkiikarin pikajalka testattiin R8-kivääreihin kiinnitettävistä pikajaloista parhaimmaksi saksalaisen metsästyslehden Deutsche Jagd Zeitung (DJZ) artikkelissa Blaser-Montage-Alternativen 12/2013. Testissä oli mukana viiden eri valmistajan pikajalat. Blaserin lisäksi muita pikajalkamerkkejä ovat mm. MAK (MAKuick), Henneberger (HMS-Swift), EAW, Innomount sekä suomalainen Osuma.

Blaser-pikajalan kiinnityspisteet patruunapesän päällä
Blaser-pikajalka (sisäkiskokiinnitys)

A-TEC CMM-6 Rimfire

Aseeseen on valittu norjalaisen A-TEC valmistama alumiinirunkoinen CMM-6 Rimfire äänenvaimennin, jonka vaimennusteho on noin -22 dB. CMM-6 Rimfire on rakenteeltaan modulaarinen, kevyt ja pienikokoinen. » lue lisää
A-TEC CMM-6 Rimfire -äänenvaimennin

Blaser Jagdwaffen GmbH

Saksalainen aseseppä Horst Blaser perusti Blaser Jagdwaffen GmbH asetehtaan vuonna 1957, Etelä-Saksaan, Baden-Württembergin alueelle, Isny im Allgäu nimiseen kaupunkiin. Ensimmäinen asemalli oli Blaser ”60” BBF haulikkorihla. Ensimmäisen kymmenen toimintavuotensa aikana Blaser valmisti yli 100 000 pulttilukkoista R93-metsästyskivääriä.

Vuonna 1997 Blaser yhdistyi SIGARMS (nyk. SIG Sauer Inc.) asekonserniin, mutta jatkoi kuitenkin autonomisena tuotanto- ja kehitysyksikkönä metsästysaseiden valmistusta. Nykyään Blaserin tehtaalla työskentelee 350 työntekijää, jotka valmistavat R8-metsästyskiväärejä, BBF 95 -ja 97 haulikkorihloja, D99-drillinkejä sekä F3-haulikkoja. » lue lisää


Lähdeluettelo

 • Blaser, url: http://www.blaser.de, 11.3.2015, 5.8.2019
 • Blaser R8, url: http://www.nordis.fi, 2.1.2016, 5.8.2019
 • Blaser R8, url: http://www.huntingfishingww.com, 16.3.2015
 • Blaser/A-TEC lyddaemper, url: http://www.huntershouse.dk, 12.1.2016
 • ATZL Match-Jagd-Abzug R8, url: http://www.knappworst.com, 7.12.2017
 • Blaser 2019 Range of Products
 • Blaser R8 -.22 LR KIT, url: https://www.nordis.fi, 8.5.2020

★ 15.5.2018 (✪ 30.6.2020)

Waffenlager.net - Copyright © 2023 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.