×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2020) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2020 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2020) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2020) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Blaser R8 Carbon Success


Yleistä

Saksalainen asevalmistaja Blaser Jagdwaffen GmbH aloitti Blaser R8 suoravetolukkoisten kiväärien valmistamisen vuonna 2010. Uusi asemalli esiteltiin IWA 2010 asemessuilla, Nürnbergissä 12.3.2010. Tuolloin markkinoille tulivat R8-mallit, R8, R8 Luxus, R8 Black Edition, R8 Attache, R8 Baroness, R8 Ruthenium ja R8 Stradivari. Blaser R8 on saavuttanut nopeasti, suhteellisen suuren suosion suoravetolukkoisten kiväärien joukossa ja sadastuhannes kivääri valmistui jo vuoden 2015 alkupuolella. Blaser esitteli IWA 2012 messuilla Stan Maesin suunnitteleman Blaser R8 Professional Success mallin, jossa on ergonomisesti muotoiltu, peukaloreiällä varustettu synteettinen tukki.

Blaser julkaisi heinäkuussa 2017 jälleen uuden Blaser R8 suoravetolukkokiväärin mallin. Uuden mallin nimi on Blaser R8 Carbon Success. Ase pitkälti samanlainen kuin Professional Success malli, mutta sen tukki on nimensä mukaisesti valmistettu keveästä, mutta samalla erittäin kestävästä hiilikuidusta (carbon fiber). Uusi malli tuli markkinoille syksyn 2017 aikana.

Blaser R8 Carbon SuccessBlaser R8 Carbon Success Zoom

Suoravetolukon toiminta

Perinteisessä pulttilukkokiväärissä ampuja joutuu ensin kääntämään lukonkammen ylös ja vetämään lukon taakse. Tämän jälkeen on työnnettävä lukko takaisin kiinni, jolloin makasiinin tai vaihtoehtoisesti lippaan syöttösillan päällä makaava uusi patruuna työntyy patruunapesään lukon virittyessä. Lopuksi on vielä käännettävä lukonkampi ala-asentoon. Vasta nyt voidaan ampua uusi laukaus.

Suoravetolukkokiväärissä ampuja vetää lukon taakse ja työntää sen takaisin eteen, jolloin makasiinin tai vaihtoehtoisesti lippaan syöttösillan päällä makaava uusi patruuna työntyy patruunapesään lukon samalla virittyessä. Ase onkin jo tässä vaiheessa valmis uuteen laukaukseen. Eli käytännössä tässä jää pois lukonkammen kääntö ylös ja alas. Tästä johtuen suoravetolukkoinen kivääri on selkeästi yksinkertaisempi ja nopeampi virittää uudelleen, kun perinteinen pulttilukkokivääri.

Lisäksi on huomioitava, kiväärin lataavan käsivarren liikkeen yksinkertaisuus (taakse ja eteen), jolloin ei synnyt samanlaista sivuttaisvääntöä, kuin pulttilukkokiväärin lataamisen yhteydessä. Sivuttaisväännöllä on tapana kääntää aseen piippua pois kohteesta, joten ampujan on uudelleen suunnattava asetta laukausten välillä.

Rakenne

Blaser R8 -suoravetolukkokivääri on samalla vaihtopiippuase. Aseen kaliiperi voidaan muuttaa helposti, vaihtamalla piippu, joka on kiinnitetty kahdella ruuvilla, sekä vaihtamalla kaliiperiluokka kohtainen lukonpää ja makasiinin sisusta (lipassertti).

Runko

Aseen runko on valmistettu koneistamalla yhdestä alumiinikappaleesta. Runko on kiinnitetty tukkiin kiinni kahdella M7-kokoisella ruuvilla (tukin pistoolikahvan läpi viedyllä ruuvilla ja tukin etupäästä ruuvilla ja puristusliitoksella).

Aseen lukko on yhdistetty piippuun avoimen runkokappaleen avulla, eikä varsinaista lukkokehystä ole. Runkoon on koneistettu piipun kiinnitys ja tila makasiinille ja laukaisukoneistolle. Rungon yläpinnalla on ohjauspinta luistin liikettä varten.

Tukki

Ergonomisesti muotoillut, peukaloreiällä varustetut yksiosaiset hiilikuitutukit valmistetaan käsin. Ne pinnoitetaan UV–valolta suojaavalla kerroksella. Lisäksi pinta on kestävä, eikä naarmutu helposti käytössä. Hiilikuitu kestää hyvin aseen lämpenemisen sekä sään mahdolliset vaikutukset. Valmistajan ilmoituksen mukaan, hiilikuitutukki pysyy muuttumattomana -80 °C - +80 °C lämpötiloissa. Tukin tarttumapinnat on päällystetty tumman ruskealla nahalla, samaan tapaan kuin Professional Success mallin tukeissakin.

Hiilikuitu tukki on jopa 300 grammaa kevyempi, kuin esimerkiksi vastaava Professional Success mallin synteettinen tukki. Hiilikuitutukista on saatavilla myös kaksiosainen versio, joka painaa ilman perälevyä 340 grammaa. Kaksiosainen hiilikuitutukki on siten jopa 600 grammaa vastaavaa kaksiosaista pähkinäpuutukkia kevyempi.

R8 Carbon Success ”Monza”

Suoravetolukko

R8-kiväärin suoravetoinen lukkolaite on perusrakenteeltaan samankaltainen, kuin vanhemman R93-kiväärin lukko, jonka patentoi vuonna 1994 Horst Blaser. R8-lukko poikkeaa kuitenkin edeltäjästään mitoituksen ja tiettyjen rakenteellisten yksityiskohtien osalta. Suurempikokoisessa R8-lukossa on vaihdettava lukonpää ja se mahdollistaa aiempaa järeämpien kaliiperien käytön.

Blaser-lukon sulkumekanismi koostuu 14 olakkeesta (sulkupinnasta), jotka kiilataan ulospäin piipunjatkeessa olevaan tilaan. Tämän rakenteen ansiosta rekyylin aiheuttama rasitus jakautuu tasaisesti. Sulkulaite on testattu huikealla 14 500 Barin ylipaineella. Lukon pintakäsittelynä kestävä musta anodisointi, joka saadaan aikaan sähkövirran avulla muodostettavalla väriainetta sisältävällä oksidikerroksella.

Blaser R8 Lukko, viritinkampi ja ohjauskiskot

Laukaisukoneisto

Blaser R8 -kiväärissä on hieman erikoinen tekninen ratkaisu, jossa liipaisinkoneisto ja lipas on yhdistetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Liipaisimen liike välitetään hieman mutkikkaan mekanismin kautta itse laukaisukoneistoon. Monimutkaisuudestaan huolimatta mekanismi on todella toimiva. Liipaisintuntuma on selkeä ja laukaisuvastus on noin 900 grammaa.

Aseen käyttöturvallisuutta lisää se, että ase ei virity ensimmäisen latausliikkeen yhteydessä, vaan se viritetään erikseen työntövirittimellä, kun päätös ampua on tehty. Eli ase ei ole koko ajan varmistettu ja vireessä kuten muut vastaavat aseet.

Blaser R8 neljän patruunan lipas + liipaisinkoneisto

ATZL-laukaisukoneisto (optional)

Blaser R8 –kivääreihin on saatavilla optionaalisena myös ATZL-laukaisukoneisto (ATZL Match-Jagd-Abzug). Laukaisukoneistossa on vaihtokytkin rata-ammuntaa ja metsästyskäyttöä varten. Rata-ammunnassa liipaisuvaste on 250 grammaa ja metsästyskäytössä 650 grammaa. Käytettäessä kaliipereita .375 Blaser Mag., .375 H&H Mag., .416 Rem. Mag. Ja .458 Lott, on patruunoiden maksimimitta 90,5 mm.

ATZL-laukaisukoneisto

Piiput ja kaliiperit

Piippu ja patruunapesä on valmistettu kylmätakomalla laadukkaasta hiiliteräksestä. Piippu kiinnitetään aseen runkoon kahdella M7-kokoisella pultilla, joiden vastamutterit ovat kiinni rungossa.

Piippuja saa perinteisellä sileällä pinnalla, mutta myös uritettuna (fluted). Myös piipun pituus on valittavissa välillä 520–700 mm. Lisäksi piippuun voidaan kiinnittää suujarru tai vaihtoehtoisesti äänenvaimennin. Kiinnitystä varten piipun päässä on suojaholkilla varustettu äänenvaimenninkierre.

Blaser R8 -kivääriin on saatavilla useita eri kaliiperi vaihtoehtoja; .22 LR– .338 Lapua Magnum. Lisäksi IWA 2015 messuilla julkistettiin Blaser R8 -kivääriin kaliiperi .338 Lapua Magnum. Uusimpana tulokkaana on vuonna 2019 markkinoille tullut .22 LR KIT (R8 .22 LR Conversion Kit).

Kahdella kiinnitysruuvilla tukkiin kiinnitettävä uritettu (Match fluted) piippu

Take-Down

Take-Down ominaisuus tarkoittaa, että aseen piippu on helposti irrotettavissa ja vaihdettavissa toiseen, eri kaliiperiseen. Piipun vaihto tai aseen purkaminen kuljetusta varten tapahtuu helposti aseen mukana toimitettavalla työkalulla. Tukin alapinnan kaksi kiinnitysruuvia avataan ja nostetaan piippu irti tukista. Piipun kiinnitysruuvit kiristetään 11Nm vääntömomentilla.

Käytännössä piipun kaliiperin vaihtuessa on myös lukonpää vaihdettava ko. kaliiperille sopivaksi, mikäli vaihdetun piipun kaliiperi ei ole samassa kaliiperiluokassa (ks. kaliiperiluokat). Lukonpää on helppo vaihtaa ilman työkaluja. Avataan lukon alapinnalla oleva pieni salpa auki, pyöräytetään lukonpäätä ja vedetään se ulos. Kun vaihdettu lukonpää on työnnetty lukkorungon sisään, on syytä varmistua, että jousikuormitteinen lukitussalpa on kunnolla kiinni. Jos salpa jää osittain auki, ei lukko välttämättä mene edes kiinni ja lukonsalpa voi tässä yhteydessä vaurioituakin.


Kaliiperiluokat

 • 1. KK Rimfire, .22 LR, lipas 6 patr.
 • 2. MI Mini, .204 Ruger - .223 Rem, lipas 5 patr.
 • 3. ST Standard, .22-250 Rem – 9.3x62, lipas 4 patr.
 • 4. ME Medium, 6.5x68 – 8x68 S, lipas 3 patr.
 • 5. MA Magnum, .257 Weath. Mag - .458 Lott, lipas 3 patr.
 • 6. JE Jeffery, .500 Jeffery, lipas 2 patr.
 • 7. CH 10.3x60R, kertalaukaus
 • 8. LA .300 Norma Mag – .338 Lapua Mag, lipas 2 patr.

*) KK = Rimfire, MI = Mini, ST = Standard, ME = Medium, MA = Magnum, JE = Jeffery, CH = Swiss, LA = Lapua


Kaliiperien saatavuuksissa on pieniä rajoituksia. Kaliiperi 10.3x68 Mag on saatavilla vain Semi-Weight mallina. Kaliiperit .416 Rem Mag, .458 Win Mag, 458 Lott ja .500 Jeffery ovat saatavilla vain R8 Safari Kilombero ja Safari Selous malleihin.

Kuvassa kaksi eri kaliiperiluokan lippaan sisustaa eli lipasserttiä. Vasemmalla MI-luokan (Mini) sertti ja oikealla ST (Standard).

Tukki

Ergonomisesti muotoillut, peukaloreiällä varustetut yksiosaiset hiilikuitutukit valmistetaan käsin. Ne pinnoitetaan UV-valolta suojaavalla kerroksella. Lisäksi pinta on kestävä, eikä naarmutu helposti käytössä. Hiilikuitu kestää hyvin aseen lämpenemisen sekä sään mahdolliset vaikutukset. Valmistajan ilmoituksen mukaan, hiilikuitutukki pysyy muuttumattomana -80°C–+80°C lämpötiloissa. Tukin tarttumapinnat on päällystetty tumman ruskealla nahalla, samaan tapaan kuin Professional Success mallin tukeissakin.

Hiilikuitu tukki on jopa 300 grammaa kevyempi, kuin esimerkiksi vastaava Professional Success mallin synteettinen tukki. Hiilikuitutukista on saatavilla myös kaksiosainen versio, joka painaa ilman perälevyä 340 grammaa. Kaksiosainen hiilikuitutukki on siten jopa 600 grammaa vastaavaa kaksiosaista pähkinäpuutukkia kevyempi.

R8 Carbon Success ”Monza”

IC - Illumination Control (optional)

Blaser Infinity –tähtäinkiikareissa ja myös joissakin Zeiss Victory Varipoint -tähtäinkiikareissa myös IC–toiminto (Illumination Control). Tämä tarkoittaa sitä, että kun Blaser R8 –kiväärin viritin (varustettu IC–toiminnolla), työnnetään etuasentoon, eli laukaisukoneisto viritetään, syttyy samalla tähtäinkiikarin tähtäinristikon keskellä olevan punapisteen valaisu. Jos R8-kiväärissä ei ole iC-toimintoa, voidaan se asentaa myöhemminkin paikoilleen, tosin valtuutetun asesepän toimesta.

Blaser Jagdwaffen GmbH

Saksalainen aseseppä Horst Blaser perusti Blaser Jagdwaffen GmbH asetehtaan vuonna 1957, Etelä-Saksaan, Baden-Württembergin alueelle, Isny im Allgäu nimiseen kaupunkiin. Ensimmäiset asemallit olivat Blaser "Diplomat" yhdistelmäase ja Blaser 60 BBF haulirihla.

Vuonna 1997 Blaser yhdistyi SIGARMS (nyk. SIG Sauer Inc.) asekonserniin, mutta jatkoi kuitenkin autonomisena tuotanto- ja kehitysyksikkönä metsästysaseiden valmistusta. Nykypäivänä Blaser Jagdwaffen GmbH yhtiön omistavat saksalaiset liikemiehet Michael Lüke ja Thomas Ortmeier. Heidän johtamansa L & O Holding GmbH & Co. KG yhtiö omistaa myös brändit Mauser Jagdwaffen, J.P. Sauer & Sohn, SIG Sauer Inc, SAN Swiss Arms AG, John Rigby & Co ja German Sport Guns (GSG).

Nykyään Blaserin tehtaalla työskentelee noin 350 työntekijää, jotka valmistavat R8 -metsästyskiväärejä, BBF 95 -ja 97 haulikkorihloja, D99- ja BD14 -drillinkejä sekä F3- ja F16 -haulikkoja. » lue lisää


Lähdeluettelo

 • Blaser, url: http://www.blaser.de, 11.3.2015, 18.5.2020
 • Blaser R8 Carbon Success, url: http://www.blaser.de, 1.12.2017
 • Blaser R8 Carbon Success, url: http://www.all4shooters.com, 6.12.2017
 • R8 Carbon Success, url: http://www.thetruthaboutguns.com, 6.12.2017
 • R8 Carbon Stock, url: http://www.christensen-europe.com, 7.12.2017
 • Christensen R8 Carbon Stock, url: http://www.vertebrae.no, 7.12.2017
 • ATZL Match-Jagd-Abzug R8, url: http://www.knappworst.com, 7.12.2017

★ 1.1.2018 (✪ 30.6.2020)

Waffenlager.net - Copyright © 2021 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.