×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2023) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2023 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2023) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2023) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet
Updates Sitemap Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Blaser R8 Silence


Yleistä

Saksalainen asevalmistaja Blaser Jagdwaffen GmbH aloitti Blaser R8 suoravetolukkoisten kiväärien valmistamisen vuonna 2010. Uusi asemalli esiteltiin IWA 2010 asemessuilla, Nürnbergissä 12.3.2010. Tuolloin markkinoille tulivat R8-mallit, R8, R8 Luxus, R8 Black Edition, R8 Attache, R8 Baroness, R8 Ruthenium ja R8 Stradivari. Blaser R8 on saavuttanut nopeasti, suhteellisen suuren suosion suoravetolukkoisten kiväärien joukossa ja sadastuhannes kivääri valmistui jo vuoden 2015 alkupuolella. Vuonna 2018 markkinoille tuotiin uusi R8-kiväärimalli, Blaser R8 Silence, jossa erikoisuutena on piipun päälle integroitu äänenvaimennin.

Blaser R8 SilenceBlaser R8 Silence + Blaser Infinity 4-20x58 iC Zoom

Blaser R8 Silence

Blaser R8 Silence on yksi monista R8-kiväärimalleista. Sen toimintamekanismi on täsmälleen sama, kuin muissakin R8-kivääreissä. Silence-mallissa näkyvin ero on pitkä äänenvaimennin, joka peittää piipun koko matkaltaan. R8 Silence -mallissa on Black Edition mallista tutuksi tullut, musta anodisoitu lukkorunko. Aseessa on Baijeri-tyyppisellä poskipakalla ja pistoolikahvalla varustettu pähkinäpuutukki, jonka laatuluokka on vakiona 4 (Grade 4). Etutukin pää on puolestaan mustaa eebenpuuta.

Suoravetolukon toiminta

Perinteisessä pulttilukkokiväärissä ampuja joutuu ensin kääntämään lukonkammen ylös ja vetämään lukon taakse. Tämän jälkeen on työnnettävä lukko takaisin kiinni, jolloin makasiinin tai vaihtoehtoisesti lippaan syöttösillan päällä makaava uusi patruuna työntyy patruunapesään lukon virittyessä. Lopuksi on vielä käännettävä lukonkampi ala-asentoon. Vasta nyt voidaan ampua uusi laukaus.

Suoravetolukkokiväärissä ampuja vetää lukon taakse ja työntää sen takaisin eteen, jolloin makasiinin tai vaihtoehtoisesti lippaan syöttösillan päällä makaava uusi patruuna työntyy patruunapesään lukon samalla virittyessä. Ase onkin jo tässä vaiheessa valmis uuteen laukaukseen. Eli käytännössä tässä jää pois lukonkammen kääntö ylös ja alas. Tästä johtuen suoravetolukkoinen kivääri on selkeästi yksinkertaisempi ja nopeampi virittää uudelleen, kun perinteinen pulttilukkokivääri.

Lisäksi on huomioitava, kiväärin lataavan käsivarren liikkeen yksinkertaisuus (taakse ja eteen), jolloin ei synnyt samanlaista sivuttaisvääntöä, kuin pulttilukkokiväärin lataamisen yhteydessä. Sivuttaisväännöllä on tapana kääntää aseen piippua pois kohteesta, joten ampujan on uudelleen suunnattava asetta laukausten välillä.

Blaser R8 Silence suoravetolukko, varustettuna iC-toiminnolla

Rakenne

Blaser R8 -suoravetolukkokivääri on samalla vaihtopiippuase. Aseen kaliiperi voidaan muuttaa helposti, vaihtamalla piippu, joka on kiinnitetty kahdella ruuvilla, sekä vaihtamalla kaliiperiluokka kohtainen lukonpää.

Runko

Aseen runko on valmistettu koneistamalla yhdestä alumiinikappaleesta. Runko on kiinnitetty tukkiin kiinni kahdella M7-kokoisella ruuvilla (tukin pistoolikahvan läpi viedyllä ruuvilla ja tukin etupäästä ruuvilla ja puristusliitoksella).

Aseen lukko on yhdistetty piippuun avoimen runkokappaleen avulla, eikä varsinaista lukkokehystä ole. Runkoon on koneistettu piipun kiinnitys ja tila lippaalle ja laukaisukoneistolle. Rungon yläpinnalla on ohjauspinta luistin liikettä varten.

Suoravetolukko

R8-kiväärin suoravetoinen lukkolaite on perusrakenteeltaan samankaltainen, kuin vanhemman R93-kiväärin lukko, jonka patentoi vuonna 1994 Horst Blaser. R8-lukko poikkeaa kuitenkin edeltäjästään mitoituksen ja tiettyjen rakenteellisten yksityiskohtien osalta. Suurempikokoisessa R8-lukossa on vaihdettava lukonpää ja se mahdollistaa aiempaa järeämpien kaliiperien käytön.

Blaser-lukon sulkumekanismi koostuu 14 olakkeesta (sulkupinnasta), jotka kiilataan ulospäin piipunjatkeessa olevaan tilaan. Tämän rakenteen ansiosta rekyylin aiheuttama rasitus jakautuu tasaisesti. Sulkulaite on testattu huikealla 14 500 Barin ylipaineella.

Lukon pintakäsittelynä kestävä musta anodisointi, joka saadaan aikaan sähkövirran avulla muodostettavalla väriainetta sisältävällä oksidikerroksella. Saatavilla on myös lukon sulkukappaleita, joiden pintakäsittelynä on titaaninitridi-käsittely, joka on erittäin kova kullan värinen keraaminen pinnoitemateriaali. Sama titaaninitridi-käsittely on saatavilla myös aseen liipaisimeen, vakiona tulevan mustan liipaisimen sijaan. Myös lukkokammen nuppi (Kammergriffkugel) on mahdollista saada kaiverrettuna, vakiona tulevan sileän nupin sijasta.

Laukaisukoneisto

Blaser R8 -kiväärissä on hieman erikoinen tekninen ratkaisu, jossa liipaisinkoneisto ja lipas on yhdistetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Liipaisimen liike välitetään hieman mutkikkaan mekanismin kautta itse laukaisukoneistoon. Monimutkaisuudestaan huolimatta mekanismi on todella toimiva. Liipaisintuntuma on selkeä ja laukaisuvastus on noin 900 grammaa.

Irrotettava Blaser R8 laukaisukoneisto ja neljän patruunan lipassertti (.308 Win)

Tietyssä mielessä tämä on myös turvallisuus tekijä, sillä kun lipas on irrotettu ei aseella voi enää ampua, koska myös liipaisinkoneisto on poistettu. Näin ei ole mahdollista ampua ns. vahingonlaukausta patruunapesään ”unohtuneella” patruunalla.

Aseen käyttöturvallisuutta lisää se, että ase ei virity ensimmäisen latausliikkeen yhteydessä, vaan se viritetään erikseen työntövirittimellä, kun päätös ampua on tehty. Eli ase ei ole koko ajan varmistettu ja vireessä kuten muut vastaavat aseet.

Lippaan sisällä, sen pohjalla on, lippaan lukitsin salpa. Sen tarkoituksena on estää lippaan mahdollinen tahaton irtoaminen, esimerkiksi metsästystilanteissa. Kun salpa on lukitusasennossa, eli työnnettynä taaksepäin, näkyy lippaan pohjalla S-kirjain. Lukituksen voi vapauttaa vastaavasti työntämällä lukitsin eteen.

ATZL-laukaisukoneisto (optional)

Blaser R8 –kivääreihin on saatavilla optionaalisena myös ATZL-laukaisukoneisto (ATZL Match-Jagd-Abzug). Laukaisukoneistossa on vaihtokytkin rata-ammuntaa ja metsästyskäyttöä varten. Rata-ammunnassa liipaisuvaste on 250 grammaa ja metsästyskäytössä 650 grammaa. Käytettäessä kaliipereita .375 Blaser Mag., .375 H&H Mag., .416 Rem. Mag. Ja .458 Lott, on patruunoiden maksimimitta 90,5 mm.

ATZL-laukaisukoneisto

Silence - Integroitu äänenvaimennin

Blaser R8 Silence -kiväärin integroitu äänenvaimennin on 53,5 cm pitkä (kal. 308 Win) ja yhdessä 42 cm pitkän piipun kanssa, kokonaispituudeksi muodostuu 62,5 cm. Äänenvaimentimen halkaisija on 31 mm ja paino noin 600 grammaa. Äänenvaimennin vaimentaa laukausmelua .308 Win kaliiperilla, yhden metrin päästä piipusta mitattuna, noin 28 dB. Äänenvaimentimia on kaksi eri kokoa, kaliiperiryhmien mukaan.

Blaser R8 Silence äänenvaimennin

Integroidun äänenvaimentimen etu, verrattuna perinteiseen on siinä, että vaimennin on aina mukana ja ase on samalla tasapainoisempi. Perinteistä piipunsuuhun kiinnitettävää äänenvaimenninta käytettäessä, aseesta tulee yleensä hieman etupainoisempi. Samalla R8 Silence on jonkin verran lyhyempi, kuin kivääri jonka piipun päähän on kiinnitetty perinteinen äänenvaimennin. Äänenvaimennin lisää aseen painoa, verrattuna tavallisiin R8-kivääreihin, vain noin 200 grammaa, sillä lyhyempi ja samalla kevyempi piippu, tasapainottaa vaimentimen tuomaa lisäpainoa.

Blaser R8 Silence äänenvaimennin irrotettuna

29.12. ja 31.12.2018 suoritetuissa testeissä havaittiin, että integroitu äänenvaimennin vaimentaa tehokkaammin, kuin samaan aseeseen kiinnitetty, verrokkina ollut A-Tec Blaser äänenvaimennin. Samalla havaittiin, että integroituvaimennin myös vähentää aseen rekyyliä enemmän, kuin perinteinen vaimennin. » lue lisää

Äänenvaimennin kiinnittyy piippuun, piipun päässä olevan oikeakätisen M15x1-vaimenninkierteen avulla. Kun vaimennin on kierretty kierteen loppuun asti, tukee vaimentimen toinen pää patruunapesän etupuolella olevaan mittatarkkaan sovitteeseen, jolloin kiinnitys on riittävän jämäkkä, eikä vaimennin pääse liikkumaan paikallaan. Vaimentimen takapään sisällä kumirengas, joka on patruunapesän sovitteen kohdalla ja tasapainottaa piipun ja vaimentimen hieman erilaista lämpölaajenemista.

Integroitua Silence-äänenvaimenninta ja siihen sopivia piippuja ei ainakaan toistaiseksi myydä erikseen, vaan on hankittava koko ase.

Vaimentimen kaliiperiluokan merkintä (Caliber .30)
Äänenvaimennin kiinnitettynä aseeseen

Piiput ja kaliiperit

Piippu ja patruunapesä on valmistettu kylmätakomalla laadukkaasta hiiliteräksestä. Piippu kiinnitetään aseen runkoon kahdella M7-kokoisella pultilla, joiden vastamutterit ovat kiinni aseen rungossa.

Blaser R8 Silence .308 Win piippu (pituus 42 cm, paino 900 g)

Piipun ulkohalkaisija on 17,45 mm (Kal. 308 Win) ja aseen kokonaispituus 108 cm vaimentimen kanssa, ilman vaimenninta 87 cm. Joten tässäkin täyttyy Suomen aselain vaatimus, sillä kivääriluokkaan luokiteltavan aseen minipituus on lain mukaan 84 cm.

Valmistajanmerkinnät patruunapesän vasemmalla sivulla

Etutukin avaran piippukourun ansiosta, Silence-malliin voidaan kiinnittää tarvittaessa mikä tahansa R8-piippu, kuten normaalia paksummat Safari- ja Match-piiput. Kun käytetään tavallista R8-piippua, ei Silence-äänenvaimenninta tietenkään voi käyttää, tavallista äänenvaimenninta kylläkin.

Piippu vaihtoehdot kaliipereittain

  Kaliiperi 42 cm 47 cm 52 cm
- .308 Win X X -
- 8x57 IS X X -
- 8.5x55 Blaser - X -
- 9.3x62 X X -
- .30-06 - X -
- .300 Win Mag - - X
- .300 Blaser Mag - - X
42 cm 47 cm 52 cm
- paino vaimentimen kanssa 1,53 kg 1,61 kg 1,85 kg
- pituus vaimentimen kanssa 62,5 cm 67,5 cm 72,5 cm
       

R8 Silence kaliiperiluokat ja lukon pää

R8 Silence kivääriin piippuja on tällä hetkellä saatavilla kahdessa eri kaliiperiluokassa, Standard (ST) ja Magnum (MA), seuraavasti;

  • 1. (ST) Standard, .308 Win, .30-06, 8x57 IS, 9.3x62, lipas 4 patr., 8.5x55 Blaser, lipas 3 patr.
  • 2. (MA) Magnum, .300 Win Mag & .300 Blaser Mag, lipas 3 patr.

Käytännössä piipun kaliiperin vaihtuessa on myös lukonpää vaihdettava ko. kaliiperille sopivaksi, mikäli vaihdetun piipun kaliiperi ei ole samassa kaliiperiluokassa (ks. kaliiperiluokat). Lukonpää on helppo vaihtaa ilman työkaluja. Avataan lukon alapinnalla oleva pieni salpa auki, pyöräytetään lukonpäätä ja vedetään se ulos. Kun vaihdettu lukonpää on työnnetty lukkorungon sisään, on syytä varmistua, että jousikuormitteinen lukitussalpa on kunnolla kiinni. Jos salpa jää osittain auki, ei lukko välttämättä mene edes kiinni ja lukonsalpa voi tässä yhteydessä vaurioituakin.

Take-Down

Take-Down ominaisuus tarkoittaa, että aseen piippu on helposti irrotettavissa ja vaihdettavissa toiseen, eri kaliiperiseen. Piipun vaihto tai aseen purkaminen kuljetusta varten tapahtuu helposti aseen mukana toimitettavalla työkalulla. Tukin alapinnan kaksi kiinnitysruuvia avataan ja nostetaan piippu irti tukista. Piipun kiinnitysruuvit kiristetään 11Nm vääntömomentilla.

Käytännössä piipun kaliiperin vaihtuessa on myös lukonpää vaihdettava ko. kaliiperille sopivaksi, mikäli vaihdetun piipun kaliiperi ei ole samassa kaliiperiluokassa (ks. kaliiperiluokat). Lukonpää on helppo vaihtaa ilman työkaluja. Avataan lukon alapinnalla oleva pieni salpa auki, pyöräytetään lukonpäätä ja vedetään se ulos. Kun vaihdettu lukonpää on työnnetty lukkorungon sisään, on syytä varmistua, että jousikuormitteinen lukitussalpa on kunnolla kiinni. Jos salpa jää osittain auki, ei lukko välttämättä mene edes kiinni ja lukonsalpa voi tässä yhteydessä vaurioituakin.

Tukkivaihtoehdot

Blaser R8 Silence -kiväärin tukkipuun laatuluokka on vakiona 4 (Schaftholzklasse 4). Saatavilla on myös erikoistilauksesta 5, 6, ja 7-luokan tukkeja. Etutukki poikkeaa muodoltaan hieman tavallisesta R8 puutukista, sillä se on äänenvaimentimen vaatiman leveän piippukourun vuoksi hieman paksumpi ja muodoltaan pyöreämpi. Tämä mahdollistaa halkaisijaltaan 31 mm paksun äänenvaimentimen, sijoittamisen etutukin sisään. Tukiperälevy on valmistettu mustasta kumista ja siihen on painettu Blaser-logo.

Etutukkiin on ajettu riittävän tilava piippukouru äänenvaimenninta varten

Tukin pistoolikahvan päässä on vakiona muovinen ovaalin muotoinen levy (Pistolengriffkäppchen). Tämän tilalle on mahdollista tilata metallista valmistettu ja kaiverrettu eläin aiheinen, tai vaihtoehtoisesti omalla monogrammi tai muulla kuvalla varustettu levy.

Tukin perän sisään voi sijoittaa esimerkiksi rekyyliä pienentävän Kickstop laitteen tai metalliläpällä varustetun patruunakotelon (Schaftmagazin).

Vaihtoehtona on, myös peukaloreiällä varustettu R8 Success Silence -malli, jossa tukkipuun laatuluokka on vakiona 7 (Grade 7). R8 Success Silence -mallin ominaisuudet ovat muuten samat, kuin R8 Silence -mallinkin. Vaikuttaisi kuitenkin Blaser.de internet sivuston perusteella siltä, että edellä mainittu malli on jo poistunut valikoimasta ja tilalle olisi tullut uusimpana vaihtoehtona on synteettisellä peukaloreikätukilla varustettu R8 Ultimate Silence.

Pähkinäpuinen tukki (vakiona luokka 4), Baijeri-mallinen poskipakka.

Blaser-aseiden tukeissa käytettävä pähkinäpuu on jopa 300 vuotta vanhaa ja se tuodaan Kaukasus vuoriston suunnalta, tarkemmin sanottuna Turkin Itä-Anatoliasta, Azerbaidzhanista ja Georgiasta. Korkealla vuoristossa vallitsevissa, eritäin karuissa olosuhteissa, erityisesti pitkien kylmien talvien ansiosta, puut kasvavat erittäin hitaasti. Hitaasti kasvanut puu on tavallista kovempaa ja puun syiden kuviointi on kaunista. Tukkipuuna käytetään kuitenkin kovinta puuainesta, eli puun kanto-osaa ja sen juurimöykkyä, joka on kaivettava maasta. Juurimöykyistä leikataan ns. karkeat aihiot (eräänlaiset lankut). Aihiot höyry käsitellään, mikä vähentää puun sisältämää tanniinihappoa, sekä tappaa sienet ja mahdolliset hyönteiset. Käsittelyn jälkeen aihiot kuivataan kuukausien ajan, erityisen hyvin tuuletetuissa varastotiloissa. Tämän jälkeen aihiot leikataan karkeaan muotoonsa ja höylätään. Aihiot kuivataan uudelleen erityisessä kuivauskammiossa, jossa aihiot säilytetään korkeintaan viiden kuukauden ajan, niin että puun kosteus on enintään 8–9 %.

Tämän jälkeen suoritetaan puun laadunvalvonta ja määritetään puun laatuluokka. Blaser-aseiden tukkipuut on luokiteltu yhdeksään laatuluokkaan (Grade 3–11). Mitä erikoisempi on tukkipuun syiden kuviointi, sitä suurempi on laatuluokkaa osoittava numero ja sitä arvokkaampi se on.

Tukit leikataan karkeaan muotoonsa CNC-koneistamalla, mutta tukin muotojen ja sen pinnan viimeistely tehdään aina käsityönä. Tukin saa myös erityisellä, kiiltävällä ”Super Finish” käsittelyllä. Tukkipuuta ei suositella öljyttäväksi aseen metalliosien käsittelyyn tarkoitetuilla aseöljyillä, vaan erillisellä tukkiöljyllä.

Sivulla esitetyn aseen tukkipuu on luokkaa 4 (Grade 4). Käsisuojuksen päässä on pala tummempaa, eebenpuuta. Poskipakka on mallia Baijeri (Bavarian) ja siinä on lisäuritus, korostamassa poskipakan muotoa. Aseen tukkiin on valittavissa erilaisia kaiverruksia.

IC - Illumination Control

Blaser Infinity -tähtäinkiikareissa ja myös joissakin Zeiss Victory Varipoint -tähtäinkiikareissa myös IC-toiminto (Illumination Control). Tämä tarkoittaa sitä, että kun Blaser R8 -kiväärin viritin (varustettu IC-toiminnolla), työnnetään etuasentoon, eli laukaisukoneisto viritetään, syttyy samalla tähtäinkiikarin tähtäinristikon keskellä olevan punapisteen valaisu. Jos R8-kiväärissä ei ole IC-toimintoa, voidaan se asentaa myöhemminkin paikoilleen, tosin valtuutetun asesepän toimesta. Uusissa R8-kivääreissä tämä toiminto on vakiona.

Blaser R8 Silence –kiväärin virittimessä on vakiona iC-toiminto

Blaser Infinity 4-20x58 iC

Kuvassa olevan R8 Black Edition kiväärin kiikaritähtäimeksi on valittu valovoimainen tähtäinkiikari, Blaser Infinity 4-20x58 iC. Kiikari lanseerattiin vuoden 2017 lopulla ja Suomen markkinoille ensimmäiset saapuivat syksyllä 2018. » lue lisää

Huom!

Tähtäinkiikaria kiinnitettäessä tulee huomioida, ettei kiikarin objektiivipää ota kiinni integroituun äänenvaimentimeen. Esimerkiksi jos aseeseen kiinnitetään matalalla Blaser kiikarijalalla suurikokoinen Blaser Infinity 4-20x58 iC, ottaa kiikari kiinni vaimentimeen. Tässä tapauksessa tulee käyttää korkeampaa kiikarinjalkaa.

Blaser Infinity 4-20x58 iC kiinnitys Blaser-pikajalkakiinnityksellä (sisäkiskokiinnitys). Huom! kyseisen tähtäimen kanssa käytettävä keskikorkeaa pikajalkaa. Kuvassa kiinnitetty matalalla pikajalalla.

Blaser tähtäinkiikarin pikajalka testattiin R8-kivääreihin kiinnitettävistä pikajaloista parhaimmaksi saksalaisen metsästyslehden Deutsche Jagd Zeitung (DJZ) artikkelissa Blaser-Montage-Alternativen 12/2013. Testissä oli mukana viiden eri valmistajan pikajalat. Blaserin lisäksi muita pikajalkamerkkejä ovat mm. MAK (MAKuick), Henneberger (HMS-Swift), EAW, Innomount sekä suomalainen Osuma.

Blaser-pikajalka Blaser Infinity tähtäinkiikarille

Blaser Jagdwaffen GmbH

Saksalainen aseseppä Horst Blaser perusti Blaser Jagdwaffen GmbH asetehtaan vuonna 1957, Etelä-Saksaan, Baden-Württembergin alueelle, Isny im Allgäu nimiseen kaupunkiin. Ensimmäiset asemallit olivat Blaser "Diplomat" yhdistelmäase ja Blaser 60 BBF haulirihla.

Vuonna 1997 Blaser yhdistyi SIGARMS (nyk. SIG Sauer Inc.) asekonserniin, mutta jatkoi kuitenkin autonomisena tuotanto- ja kehitysyksikkönä metsästysaseiden valmistusta. Nykypäivänä Blaser Jagdwaffen GmbH yhtiön omistavat saksalaiset liikemiehet Michael Lüke ja Thomas Ortmeier. Heidän johtamansa L & O Holding GmbH & Co. KG yhtiö omistaa myös brändit Mauser Jagdwaffen, J.P. Sauer & Sohn, SIG Sauer Inc, SAN Swiss Arms AG, John Rigby & Co ja German Sport Guns (GSG).

Nykyään Blaserin tehtaalla työskentelee noin 350 työntekijää, jotka valmistavat R8 -metsästyskiväärejä, BBF 95 -ja 97 haulikkorihloja, D99- ja BD14 -drillinkejä sekä F3- ja F16 -haulikkoja. » lue lisää


Lähdeluettelo

  • Blaser, url: http://www.blaser.de, 20.12.2018, 12.5.2020
  • Blaser R8, url: http://www.nordis.fi, 21.12.2018, 8.5.2020
  • Blaser NEWS 2018 esite
  • ATZL Match-Jagd-Abzug R8, url: http://www.knappworst.com, 7.12.2017
  • Blaser 2019 Range of Products

★ 21.12.2018 (✪ 30.6.2020)

Waffenlager.net - Copyright © 2023 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.