×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2023) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2023 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2023) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2023) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet
Updates Sitemap Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Blaser R8 Success Leather


Yleistä

Saksalainen asevalmistaja Blaser Jagdwaffen GmbH aloitti Blaser R8 suoravetolukkoisten kiväärien valmistamisen vuonna 2010. Uusi asemalli esiteltiin IWA 2010 asemessuilla, Nürnbergissä 12.3.2010. Tuolloin markkinoille tulivat R8-mallit, R8, R8 Luxus, R8 Black Edition, R8 Attache, R8 Baroness, R8 Ruthenium ja R8 Stradivari. Blaser R8 on saavuttanut nopeasti, suhteellisen suuren suosion suoravetolukkoisten kiväärien joukossa ja sadastuhannes kivääri valmistui jo vuoden 2015 alkupuolella. Vuonna 2018 Blaser toi markkinoille uuden mallin, R8 Success Leather, jossa on peukaloreiällä varustettu pähkinäpuutukki, nahkapinnoitetulla poskipakalla ja tarttumapinnoilla.

Blaser R8 Success LeatherBlaser R8 Success Leather + Leica Magnus Zoom

Suoravetolukon toiminta

Perinteisessä pulttilukkokiväärissä ampuja joutuu ensin kääntämään lukonkammen ylös ja vetämään lukon taakse. Tämän jälkeen on työnnettävä lukko takaisin kiinni, jolloin makasiinin tai vaihtoehtoisesti lippaan syöttösillan päällä makaava uusi patruuna työntyy patruunapesään lukon virittyessä. Lopuksi on vielä käännettävä lukonkampi ala-asentoon. Vasta nyt voidaan ampua uusi laukaus.

Suoravetolukkokiväärissä ampuja vetää lukon taakse ja työntää sen takaisin eteen, jolloin makasiinin tai vaihtoehtoisesti lippaan syöttösillan päällä makaava uusi patruuna työntyy patruunapesään lukon samalla virittyessä. Ase onkin jo tässä vaiheessa valmis uuteen laukaukseen. Eli käytännössä tässä jää pois lukonkammen kääntö ylös ja alas. Tästä johtuen suoravetolukkoinen kivääri on selkeästi yksinkertaisempi ja nopeampi virittää uudelleen, kun perinteinen pulttilukkokivääri.

Lisäksi on huomioitava, kiväärin lataavan käsivarren liikkeen yksinkertaisuus (taakse ja eteen), jolloin ei synnyt samanlaista sivuttaisvääntöä, kuin pulttilukkokiväärin lataamisen yhteydessä. Sivuttaisväännöllä on tapana kääntää aseen piippua pois kohteesta, joten ampujan on uudelleen suunnattava asetta laukausten välillä.

Blaser R8 suoravetolukko

Rakenne

Blaser R8 -suoravetolukkokivääri on samalla vaihtopiippuase. Aseen kaliiperi voidaan muuttaa helposti, vaihtamalla piippu, joka on kiinnitetty kahdella ruuvilla, sekä vaihtamalla kaliiperiluokka kohtainen lukonpää.

Runko

Aseen runko on valmistettu koneistamalla yhdestä alumiinikappaleesta. Runko on kiinnitetty tukkiin kiinni kahdella M7-kokoisella ruuvilla (tukin pistoolikahvan läpi viedyllä ruuvilla ja tukin etupäästä ruuvilla ja puristusliitoksella).

Aseen lukko on yhdistetty piippuun avoimen runkokappaleen avulla, eikä varsinaista lukkokehystä ole. Runkoon on koneistettu piipun kiinnitys ja tila lippaalle ja laukaisukoneistolle. Rungon yläpinnalla on ohjauspinta luistin liikettä varten.

Suoravetolukko

R8-kiväärin suoravetoinen lukkolaite on perusrakenteeltaan samankaltainen, kuin vanhemman R93-kiväärin lukko, jonka patentoi vuonna 1994 Horst Blaser. R8-lukko poikkeaa kuitenkin edeltäjästään mitoituksen ja tiettyjen rakenteellisten yksityiskohtien osalta. Suurempikokoisessa R8-lukossa on vaihdettava lukonpää ja se mahdollistaa aiempaa järeämpien kaliiperien käytön.

Blaser-lukon sulkumekanismi koostuu 14 olakkeesta (sulkupinnasta), jotka kiilataan ulospäin piipunjatkeessa olevaan tilaan. Tämän rakenteen ansiosta rekyylin aiheuttama rasitus jakautuu tasaisesti. Sulkulaite on testattu huikealla 14 500 Barin ylipaineella.

Lukon pintakäsittelynä kestävä musta anodisointi, joka saadaan aikaan sähkövirran avulla muodostettavalla väriainetta sisältävällä oksidikerroksella. Lukon sulkukappaleen pintakäsittelyksi on saatavilla Titaaninitridi-käsittely, joka on erittäin kova kullanvärinen keraaminen pinnoitemateriaali. Sama titaaninitridi-käsittely on myös sivulla esillä olevan aseen liipaisimessa.

Laukaisukoneisto

Blaser R8 -kiväärissä on hieman erikoinen tekninen ratkaisu, jossa liipaisinkoneisto ja lipas on yhdistetty yhdeksi kokonaisuudeksi. Liipaisimen liike välitetään hieman mutkikkaan mekanismin kautta itse laukaisukoneistoon. Monimutkaisuudestaan huolimatta mekanismi on todella toimiva. Liipaisintuntuma on selkeä ja laukaisuvastus on noin 900 grammaa.

Tietyssä mielessä tämä on myös turvallisuus tekijä, sillä kun lipas on irrotettu ei aseella voi enää ampua, koska myös liipaisinkoneisto on poistettu. Näin ei ole mahdollista ampua ns. vahingonlaukausta patruunapesään ”unohtuneella” patruunalla.

Aseen käyttöturvallisuutta lisää se, että ase ei virity ensimmäisen latausliikkeen yhteydessä, vaan se viritetään erikseen työntövirittimellä, kun päätös ampua on tehty. Eli ase ei ole koko ajan varmistettu ja vireessä kuten muut vastaavat aseet.

Lippaan sisällä, sen pohjalla on, lippaan lukitsin salpa. Sen tarkoituksena on estää lippaan mahdollinen tahaton irtoaminen, esimerkiksi metsästystilanteissa. Kun salpa on lukitusasennossa, eli työnnettynä taaksepäin, näkyy lippaan pohjalla S-kirjain. Lukituksen voi vapauttaa vastaavasti työntämällä lukitsin eteen.

ATZL-laukaisukoneisto (optional)

Blaser R8 -kivääreihin on saatavilla optionaalisena myös ATZL-laukaisukoneisto (ATZL Match-Jagd-Abzug). Laukaisukoneistossa on vaihtokytkin rata-ammuntaa ja metsästyskäyttöä varten. Rata-ammunnassa liipaisuvaste on 250 grammaa ja metsästyskäytössä 650 grammaa. Käytettäessä kaliipereita .375 Blaser Mag., .375 H&H Mag., .416 Rem. Mag. Ja .458 Lott, on patruunoiden maksimimitta 90,5 mm.

Piiput ja kaliiperit

Piippu ja patruunapesä on valmistettu kylmätakomalla laadukkaasta hiiliteräksestä. Piippu kiinnitetään aseen runkoon kahdella M7-kokoisella pultilla, joiden vastamutterit ovat kiinni rungossa.

Piippuja saa perinteisellä sileällä pinnalla, mutta myös uritettuna (fluted). Myös piipun pituus on valittavissa välillä 520–700 mm. Lisäksi piippuun voidaan kiinnittää suujarru tai vaihtoehtoisesti äänenvaimennin. Kiinnitystä varten piipun päässä on suojaholkilla varustettu oikeakätinen M17x1-kierre.

Blaser R8 -kivääriin on saatavilla useita eri kaliiperi vaihtoehtoja; .22 LR– .338 Lapua Magnum. Lisäksi IWA 2015 messuilla julkistettiin Blaser R8 -kivääriin kaliiperi .338 Lapua Magnum. Uusimpana tulokkaana on vuonna 2019 markkinoille tullut .22 LR KIT (R8 .22 LR Conversion Kit).

Take-Down

Take-Down ominaisuus tarkoittaa, että aseen piippu on helposti irrotettavissa ja vaihdettavissa toiseen, eri kaliiperiseen. Piipun vaihto tai aseen purkaminen kuljetusta varten tapahtuu helposti aseen mukana toimitettavalla työkalulla. Tukin alapinnan kaksi kiinnitysruuvia avataan ja nostetaan piippu irti tukista. Piipun kiinnitysruuvit kiristetään 11Nm vääntömomentilla.

Piipun kiinnitysruuvien paikat ja niiden keskellä rekyylivaste

Käytännössä piipun kaliiperin vaihtuessa on myös lukonpää vaihdettava ko. kaliiperille sopivaksi, mikäli vaihdetun piipun kaliiperi ei ole samassa kaliiperiluokassa (ks. kaliiperiluokat). Lukonpää on helppo vaihtaa ilman työkaluja. Avataan lukon alapinnalla oleva pieni salpa auki, pyöräytetään lukonpäätä ja vedetään se ulos. Kun vaihdettu lukonpää on työnnetty lukkorungon sisään, on syytä varmistua, että jousikuormitteinen lukitussalpa on kunnolla kiinni. Jos salpa jää osittain auki, ei lukko välttämättä mene edes kiinni ja lukonsalpa voi tässä yhteydessä vaurioituakin.


Kaliiperiluokat

  • 1. KK Rimfire, .22 LR, lipas 6 patr.
  • 2. MI Mini, .204 Ruger - .223 Rem, lipas 5 patr.
  • 3. ST Standard, .22-250 Rem – 9.3x62, lipas 4 patr.
  • 4. ME Medium, 6.5x68 – 8x68 S, lipas 3 patr.
  • 5. MA Magnum, .257 Weath. Mag - .458 Lott, lipas 3 patr.
  • 6. JE Jeffery, .500 Jeffery, lipas 2 patr.
  • 7. CH 10.3x60R, kertalaukaus
  • 8. LA .300 Norma Mag – .338 Lapua Mag, lipas 2 patr.

*) KK = Rimfire, MI = Mini, ST = Standard, ME = Medium, MA = Magnum, JE = Jeffery, CH = Swiss, LA = Lapua


Kaliiperien saatavuuksissa on pieniä rajoituksia. Kaliiperi 10.3x68 Mag on saatavilla vain Semi-Weight mallina. Kaliiperit .416 Rem Mag, .458 Win Mag, 458 Lott ja .500 Jeffery ovat saatavilla vain R8 Safari Kilombero ja Safari Selous malleihin.

Valmistajan leimat Blaser R8 (9,3x62) patruunapesän vasemmalla sivulla

Kuvassa kaksi eri kaliiperiluokan lippaan sisustaa eli lipasserttiä. Vasemmalla MI-luokan (Mini) sertti ja oikealla ST (Standard).

Tukkivaihtoehdot

Blaser R8 -kivääriin on saatavilla useita eri tukkivaihtoehtoja. Perinteistä pähkinäpuutukkia on kaikkiaan yhtätoista eri laatuluokkaa. Vaihtoehtona on myös synteettinen tukki tai synteettinen tukki nahkapinnoituksella. Tukkimalli voi olla perinteinen tai peukaloreikätukki, tai esimerkiksi norjalainen GRS-laminaattitukki. Uusimpina ovat 31.7.2017 lanseerattu R8 Carbon Success -malli, jossa on hiilikuitutukki, sekä vuonna 2019 markkinoille tuotu säädettävä Ultimate-tukki.

R8 Success Leather tukki, Baijeri-mallisella poskipakalla

Mallimerkintä R8 Success poskipakan sivulla

Blaser-aseiden tukeissa käytettävä pähkinäpuu on jopa 300 vuotta vanhaa ja se tuodaan Kaukasus vuoriston suunnalta, tarkemmin sanottuna Turkin Itä-Anatoliasta, Azerbaidzhanista ja Georgiasta. Korkealla vuoristossa vallitsevissa, eritäin karuissa olosuhteissa, erityisesti pitkien kylmien talvien ansiosta, puut kasvavat erittäin hitaasti. Hitaasti kasvanut puu on tavallista kovempaa ja puun syiden kuviointi on kaunista. Tukkipuuna käytetään kuitenkin kovinta puuainesta, eli puun kanto-osaa ja sen juurimöykkyä, joka on kaivettava maasta. Juurimöykyistä leikataan ns. karkeat aihiot (eräänlaiset lankut). Aihiot höyry käsitellään, mikä vähentää puun sisältämää tanniinihappoa, sekä tappaa sienet ja mahdolliset hyönteiset. Käsittelyn jälkeen aihiot kuivataan kuukausien ajan, erityisen hyvin tuuletetuissa varastotiloissa. Tämän jälkeen aihiot leikataan karkeaan muotoonsa ja höylätään. Aihiot kuivataan uudelleen erityisessä kuivauskammiossa, jossa aihiot säilytetään korkeintaan viiden kuukauden ajan, niin että puun kosteus on enintään 8–9 %.

Tämän jälkeen suoritetaan puun laadunvalvonta ja määritetään puun laatuluokka. Blaser-aseiden tukkipuut on luokiteltu yhdeksään laatuluokkaan (Grade 3–11). Mitä erikoisempi on tukkipuun syiden kuviointi, sitä suurempi on laatuluokkaa osoittava numero ja sitä arvokkaampi se on.

Tukit leikataan karkeaan muotoonsa CNC-koneistamalla, mutta tukin muotojen ja sen pinnan viimeistely tehdään aina käsityönä. Tukin saa myös erityisellä, kiiltävällä ”Super Finish” käsittelyllä. Tukkipuuta ei suositella öljyttäväksi aseen metalliosien käsittelyyn tarkoitetuilla aseöljyillä, vaan erillisellä tukkiöljyllä.

Blaser R8 Success Leather

Blaser R8 Success Leather on yksi monista R8-kiväärin alamalleista. Sen toimintamekanismi ja piippu ovat täsmälleen samat kuin muissakin R8 -kivääreissä. Success Leather -mallissa näkyvin ero on musta anodisoidut lukkorungon pinta, joihin on molemmin puolin kaiverrettu kullanvärinen R8-tyyppimerkintä. Aseessa on peukaloreiällä varustettu pähkinäpuutukki, jonka laatuluokka on vakiona nro. 4 (Grade 4). Tukin etuosa on puolestaan mustaa eebenpuuta. Lukon sulkukappale on kullanvärinen. Aseen liipaisin on vakiona kullanvärinen (titaaninitridi-käsittely)

Nykypäivänä R8 Black Edition on R8-kiväärien ns. perusmalli, eikä nimitystä Black Edition en näe Blaserin myyntikatalogeissa. Musta anodisoidut lukkorungot ovat tulleet myös malleihin R8 Intuition, R8 Compact, R8 Success Leather, R8 Silence ja R8 Success Silence Leather.

Aseen piippu on standardimittainen (580 mm pitkä), kaliiperissa 9.3x74R. Piipun päässä on vaimenninkierre. Lyhyempi piippu (520 mm) olisi ko. kaliiperille, ruudin hitaasta paloajasta johtuen liian lyhyt. Tästä aiheutuisi ammuttaessa voimakas suuliekki, mikä omalta osaltaan vaikuttaisi negatiivisesti osumatarkkuuteen ja äänenvaimentimen käytettävyyteen.

IC - Illumination Control (optional)

Blaser Infinity -tähtäinkiikareissa ja myös joissakin Zeiss Victory Varipoint -tähtäinkiikareissa myös IC-toiminto (Illumination Control). Tämä tarkoittaa sitä, että kun Blaser R8 -kiväärin viritin (varustettu IC-toiminnolla), työnnetään etuasentoon, eli laukaisukoneisto viritetään, syttyy samalla tähtäinkiikarin tähtäinristikon keskellä olevan punapisteen valaisu. Jos R8-kiväärissä ei ole IC-toimintoa, voidaan se asentaa myöhemminkin paikoilleen, tosin valtuutetun asesepän toimesta. Uusissa R8-kivääreissä tämä toiminto on vakiona.

Jos R8-kiväärissä ei ole iC-toimintoa tehdas asenteisena, voidaan se asentaa myöhemminkin paikoilleen, tosin on suositeltavaa teetättää se valtuutetun asesepän toimesta.

Leica Magnus (1.5-10x42i)

Sivulla esillä olevaan aseeseen on kiinnitetty Leica Magnus 1.5-10x42i -tähtäinkiikari on eräänlainen yleiskiikari, joka soveltuu ominaisuuksiensa puolesta hyvin hirvenmetsästykseen, sekä kyttäysjahtiin. Kiikari tarjoaa minimi suurennoksella laajan näkökentän 26 metriä, 100 metrin päässä, jolloin kohde löytyy nopeasti. Kyttäysmetsästyksessä 10x suurennos, on riittävä useimmissa metsästystapauksissa. Leican ns. lippulaivasarjan Magnus-tähtäinkiikarit on suunniteltu ja valmistettu Saksassa. » lue lisää

Leica Magnus (1.5-10x42i) Blaser-pikajalkakiinnityksellä (sisäkiskokiinnitys)

A-TEC Hertz 150 äänenvaimennin

Aseeseen on kiinnitetty norjalaisen A-TEC:in valmistama alumiinirunkoinen A-TEC Hertz 150 äänenvaimennin, jonka vaimennusteho on -32 dB. » lue lisää

A-TEC Hertz 150

Blaser Jagdwaffen GmbH

Saksalainen aseseppä Horst Blaser perusti Blaser Jagdwaffen GmbH asetehtaan vuonna 1957, Etelä-Saksaan, Baden-Württembergin alueelle, Isny im Allgäu nimiseen kaupunkiin. Ensimmäiset asemallit olivat Blaser "Diplomat" yhdistelmäase ja Blaser 60 BBF haulirihla.

Vuonna 1997 Blaser yhdistyi SIGARMS (nyk. SIG Sauer Inc.) asekonserniin, mutta jatkoi kuitenkin autonomisena tuotanto- ja kehitysyksikkönä metsästysaseiden valmistusta. Nykypäivänä Blaser Jagdwaffen GmbH yhtiön omistavat saksalaiset liikemiehet Michael Lüke ja Thomas Ortmeier. Heidän johtamansa L & O Holding GmbH & Co. KG yhtiö omistaa myös brändit Mauser Jagdwaffen, J.P. Sauer & Sohn, SIG Sauer Inc, SAN Swiss Arms AG, John Rigby & Co ja German Sport Guns (GSG).

Nykyään Blaserin tehtaalla työskentelee noin 350 työntekijää, jotka valmistavat R8 -metsästyskiväärejä, BBF 95 -ja 97 haulikkorihloja, D99- ja BD14 -drillinkejä sekä F3- ja F16 -haulikkoja. » lue lisää


Lähdeluettelo

  • Blaser, url: http://www.blaser.de, 11.3.2015, 20.5.2020
  • Blaser R8, url: http://www.nordis.fi, 2.1.2016
  • Blaser R8, url: http://www.huntingfishingww.com, 16.3.2015
  • Blaser/A-TEC lyddaemper, url: http://www.huntershouse.dk, 12.1.2016
  • Blaser-Montage-Alternativen, Deutsche Jagd Zeitung 12/2013
  • ATZL Match-Jagd-Abzug R8, url: http://www.knappworst.com, 7.12.2017
  • Blaser 2019 Range of Products
  • Blaser R8, url: https://www.nordis.fi, 8.5.2020

★ 1.6.2020 (✪ 30.6.2020)

Waffenlager.net - Copyright © 2023 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.