×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2020) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2020 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2020) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2020) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

G. Juch Kipplaufbüchse


Yleistä

Itävaltalainen asevalmistaja G. Juch on valmistanut Ferlachissa laadukkaita, hienosti kaiverrettuja haulikoita, haulirihloja, kaksoisluodikoita, drillinkejä ja taittopiippukivääreitä. Taittopiippukivääreitä G. Juch on valmistanut ainakin kaliipereissa 7x75R, 7x65R ja 6.5x57R. G. Juch on yksi lukuisista Ferlachin alueen pienistä asevalmistajista ja on tehnyt yhteistyötä luksusaseita valmistavan saksalaisen Stiegele Jagd kanssa.

Itävaltalainen G. Juch taittopiippukivääri on malliltaan tyypillinen G. Juch kivääri, mutta ainakin sen profiililtaan kuusi kulmainen piippu on saksalaisen asevalmistaja Stiegele Jagd valmistama. Molemmat asevalmistajat ovat keskittyneet lähinnä metsästyskäyttöön tarkoitettujen tyylikkäiden luksusaseiden valmistukseen, joten jokainen valmistettu ase on yksilö, tilaajan toiveiden mukaisesti.

G. JuchG. Juch Kipplaufbüchse + Zeiss Diavari-Z (1,5-6x42T*) Zoom

Rakenne

Kiväärin kuusikulmainen piippu on valmistettu kylmätakomalla, laadukkaasta itävaltalaisesta Böhler piipputeräksestä. Aseen metsästyskäyttöön suunnattu kaliiperi 6.5x57R, soveltuu hyvin niin kanalintujen, pienpetojen, kauriidenkin kuin jopa hirvenkin metsästykseen. Piipun päälle, tähtäyskiskoon on juotettu kiinni tähtäinkiikarin hakajalkojen pohjat eli sokkelit. Piipun päälle on lisäksi sijoitettu kiinteät avotähtäimet. Piipun pintakäsittelynä on sinistys.

Kuusikulmainen taittopiippu kaliiperissa 6.5x57R

Ase taitettuna (Greener-tyyppinen ristitappi lukitus ja hylsyn ulos työntäjä)

Aseen laukaisukoneisto on varustettu yhdellä liipaisimella ja siinä on herkistin eli snellari. Herkistin viritetään tavalliseen tapaan, hieman eteenpäin työntämällä ja virittymisen merkiksi kuuluu kevyt naksahdus. Aseessa on klassinen Greener-tyyppinen ristitappilukitus. Varmistin on sijoitettu tukin kaulalle, taittovivun etupuolelle.


Snellarilla varustettu laukaisukoneisto

Aseen lukkokehyksen sivulevyissä on taidokkaat käsin kaiverretut eläinaiheet. Itse lukkokehyksessä ja sen alapinnalla, sekä avaussalvassa on myös käsin tehdyt kaiverrukset.


Eläinaiheiset kaiverrukset lukkokehyksen vasemman puolen sivulevyssä

Eläinaiheiset kaiverrukset lukkokehyksen oikean puolen sivulevyssä

Aseen saksalaismallinen, pistoolikahvalla varustettu tukki on valmistettu laadukkaasta turkkilaisesta pähkinäpuusta. Tukissa on Bavaria-tyyppinen poskipakka, kahdella koristeuralla varustettuna. Tukin tarttumapintoihin on ajettu perinteinen karhennus. Pistoolikahvan muotoilu on erikoinen ja poikkeaa perinteisestä. Tukin pintakäsittelynä on öljyäminen. Tukissa on White Line merkkinen, mustasta kumista ja muovista valmistettu perälevy, jonka on valmistanut Yhdysvalloissa toimiva Pachmayr Gun Works Inc.


Kaiverruksia käsisuojuksen lukitussalvassa

Nahasta valmistettu asepussi

Kaliiperi 6.5x57R

Saksalainen Paul Mauser kehitti vuosien 1893-1894 aikana, kaliiperin 6.5x57mm Mauser. Hän kehitti tämän kaliiperin suositun 7x57mm Mauser kaliiperin pohjalta. Vuonna 1910 Mauser suunnitteli kaliiperin 6.5x57mm pohjalta laippakantaisen 6.5x57R kaliiperin, joka oli tarkoitettu käytettäväksi taittopiippuisissa metsästyskivääreissä. Kaliiperin otti tiettävästi ensimmäisenä tuotantoon RWS, vuonna 1911. Laippakantaisen version maksimipaine on 330 MPa, mikä on selvästi matalampi verrattuna urakantaiseen 6.5x57mm kaliiperiin. Patruunoita kaliiperille valmistaa edelleen ainakin RWS, Sellier & Bellot ja PPU.

Valmistajan merkinnät

Taittopiippuisen kiväärin piipun on valmistanut saksalainen asevalmistaja Stiegele Jagd ja muut osat todennäköisesti itävaltalainen Gottfried Juch. Aseen sarjanumero 2468 löytyy lukkokehyksen sisäpinnalta, sekä piipun ala pinnalta.

Lukkokehyksessä on lisäksi tuntematon, todennäköisesti G. Juch asevalmistajan CTF-leima, jonka yhteydessä on Itävaltalainen NPF-savuttoman ruudin asetarkastusleima, joka on ilmeisesti ollut käytössä vuodesta 1931 alkaen (jotkut lähteet väittävät, että vasta vuodesta 1981 alkaen). Lukkokehyksessä on lisäksi Itävallan kotka, ns. 1st Proof -tarkastusleima.


Piipun tähtäyskiskon päällä, piipun valmistajan merkintä Waffen Stiegele – München

Sarjanumero 2468, GJ-leima (G. Juch), Ferlahin alueen tyylitelty FE-tarkastusleima sekä kaliiperimerkintä 6.5x57R. Sarjanumeron 2468 edessä on merkintä 51, joka tarkoittaa aseen valmistajaa, Gottfried Juch Jagdwaffen.

Gottfried Juch Jagdwaffen - Ferlach

Itävaltalainen G. Juch on yksi lukuisista Ferlachin alueen pienistä asevalmistajista. G. Juch on valmistanut Ferlahissa laadukkaita, hienosti kaiverrettuja haulikoita, haulirihloja, kaksoisluodikoita, drillinkejä ja taittopiippukivääreitä. Taittopiippukivääreitä G. Juch on valmistanut ainakin kaliipereissa 7x75R, 7x65R ja 6.5x57R. Taittopiippuisten kiväärien piiput ovat olleet profiililtaan yleensä joko kuusi- tai kahdeksan kulmaisia. G. Juch on tehnyt yhteistyötä Münchenissä toimivan saksalaisen asevalmistajan Stiegele Jagd kanssa.

Gewehr-Fabrik Carl Stiegele - München

Carl Stiegele perusti vuonna 1837 Münchenissä asetehtaan Gewehr-Fabrik Carl Stiegele, joka keskittynyt metsästyskäyttöön suunnattujen luksusaseiden valmistukseen. Alkuun Stiegele keskittyi lähinnä laadukkaiden ja samalla erittäin suosittujen salonkikiväärien (Zimmerstützen) valmistukseen. Stiegelen kuuluisaksi muodostuneet tarkkuuskiväärit ja metsästysaseet voittivat kultamitalit Pariisin maailmannäyttelyssä 1867 ja Wienin maailmannäyttelyssä vuonna 1873. Vuonna 1886 Stiegele valmisti luksus drillingin Japanin hallitsijalle, majesteetti Meijille (1852-1912). Tämä ase oli poikkeuksellisen hieno käsityötaidon näyte.

Stiegele Jagd

Toisen maailmansodan jälkeen, sodassa kärsineen Stiegele asetehtaan hankki omistukseensa Victor Brandl. Yhtiö sai nyt nimekseen Stiegele Jagd ja se perusti jaostot Etelä-Afrikkaan ja Yhdysvaltoihin. Yhtiön pääkonttori sijaitsee edelleen Münchenissä, samassa osoitteessa Maximilianstraße OHG, kuin vuonna 1837.

Ilmeisesti Stiegele on myös valmistuttanut metsästysaseita muilla valmistajilla. Tiedossa on ainakin F.W Kessler, Suhlissa, sekä tarkkuuskiväärien -ja pistoolien valmistaja Udo Anschütz, Zella Mehlis. Stiegele on lisäksi tehnyt yhteistyötä itävaltalaisen asevalmistaja G. Juch Jagdwaffen kanssa.


Lähdeluettelo

  • Stiegele Jagd, url: http://www.stiegele-jagd.de, 3.5.2019
  • German Hunting Guns of The Golden Era 1840-1940, Hans E. Pfingsten
  • Stiegele, Carl Anton, url: http://www.germanhuntingguns.com, 8.5.2019
  • G. Juch kipplaufbüsche, url: https://www.feine-jagdwaffen.de, 15.5.2019
  • G. Juch Ferlach, url: https://www.forum.wildundhund.de, 19.5.2019
  • Gottfried Juch Ferlach, url: http://www.germanhuntingguns.com, 19.5.2019
  • Jagdwaffen Juch Grund – Ferlach, url: http://www.jagdwaffen-juch-grund-ferlach.at, 19.5.2019

★ 15.5.2019 (✪ 15.6.2019)

Waffenlager.net - Copyright © 2021 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.