×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2020) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2020 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2020) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2020) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Tikka T3x Sporter


Yleistä

Tikka T3 oli Sako Oy:n ns. kolmannen sukupolven pulttilukkoinen kivääri. T3-sarjan oli kehittänyt vuonna 2003 Kari Kuparisen vetämä Sako tuotekehitystiimi.

Tikka T3x puolestaan on edellisestä sarjasta kehitetty kokonaan uusi tuoteperhe, vaikka uusi mallivalikoima onkin hyvin samankaltainen T3-mallisarjan kanssa. Uusi T3x-sarja esiteltiin IWA asemessuilla Nürnbergissä 5.3.2016. Aseesta on valmistettu kaikkiaan 19 eri versioita, kuten Hunter, Forest, Lite, CTR, Artic, Camo, Laminated Stainless, Battue, Varmint, Sporter, Tactical ja TAC A1.

Tikka T3x Sporter on kehitetty lähinnä kilpa-ammuntaan, huomioiden Suomen Metsästäjäliiton lajisäännöt, mutta myös ampujien mielipiteitä ja toiveita on kuunneltu. Asetta valmistetaan kaliipereissa .222 Rem, .223 Rem, .260 Rem, 6.5x55 SE ja .308 Win.

Tikka T3x SporterTikka T3x Sporter Zoom

Tikka T3x Sporter

Sako toi vuonna 2016 markkinoille uuden, lähinnä kilpa-ammuntaan tarkoitetun kiväärin Tikka T3x Sporter–kivääristä. Valmistaja antaa Tikka T3x –kiväärille kolmella laukauksella 1MOA osuma takuun. Asetta valmistetaan Suomessa, Sakon Riihimäen tehtaalla. Sakolla on tällä hetkellä viisi päätuotantolinjaa. Yksi niistä on Tikka T3x, muut ovat Sako 85, Sako TRG, Sako Quad ja Sako A7.

T3x –mallissa on uutta vanhaan T3-malliin verrattuna;

  • parannettu hylsynpoisto aukko
  • parannettu lukon peräholkki (metallia)
  • parannettu tähtäinkiskon kiinnitys
  • parannetut otepinnat (pitävämpi tukin karhennus)
  • uusi perälevy
  • rekyylivastin terästä (ennen alumiinia)

Rakenne

Tikka T3x Sporter pulttilukkokiväärissä on kylmätakomalla valmistettu, vapaasti värähtelevä piippu, jonka pintakäsittelynä on sinistys. Piipun päähän on ajettu oikeakätinen M18x1 –kierre, äänenvaimentimen kiinnitystä varten.

T3x Sporter kiväärissä on samanlainen teräksestä valmistettu lukkolaite, kuin aiemmissakin T3-kivääreissä, poikkeuksena lukon pää, joka on nyt metallia. Lukko on sujuvaliikkeinen, kahdella sulkuolakkeella varustettu. Lukon kampi on kokonaisuudessaan terästä, eikä siinä ole vanhan T3-mallin mukaista muovinuppia.

Lukon avauskulma on vain 70°, joka mahdollistaa sujuvan latausliikkeen, ilman että lukon kampi tai käyttäjän käsi osuisi tähtäinkiikariin. Kynsityyppinen hylsyn ulosvetäjä on valmistettu erikoisteräksestä. Ulosheittäjänä toimii iskupohjaan sijoitettu jousikuormitteinen tappi.

Lukkokehyksen sivulla oleva hylsynpoistoaukko on muotoiltu vanhaan T3-sarjaan verrattuna hieman avarammaksi, mahdollistaen helpommin aseen lataamisen yksi patruuna kerrallaan. Lukkokehys on kiinnitetty tukkiin kahdella Torx-kantaisella M6-ruuvilla. Lukkokehyksen, tukkiin upotettu rekyylivastin on valmistettu teräksestä (T3 aiemmin alumiinista).

Laukaisukoneiston runko on valmistettu alumiinista, liipaisin, akselit ja viretuki on valmistettu erikoisteräksestä. Etuvedottoman kiilakynnys laukaisukoneiston laukaisuvastus on säädettävissä (1–2 kg), asetta purkamatta. Laukaisukoneiston säätäminen tapahtuu lipassolan kautta, kuusiokolo avaimella. Laukaisuvastus on tehdas asetuksena noin 1,2 kg. Laukaisukoneistoja on saatavilla kahta mallia tavallinen laukaisukoneisto (Standard Trigger) ja herkistimellä varustettu etuvedoton l aukaisukoneisto (Set Trigger, Stecher).

Laukaisukoneiston kaksiasentoinen varmistin, lukitsee varmistettuna liipaisimen ja lukon kammen kiinni asentoon. Varmistin on sijoitettu lukkorungon oikealle sivulle, aivan lukkokammen taakse. Kun varmistin vapautetaan, eli työnnetään etuasentoon, tapahtuu tämä äänettömästi. Kun ase varmistetaan, eli vedetään varmistinvipu taka-asentoon, kuuluu pieni naksahdus, joka samalla kertoo käyttäjälleen, että varmistin on varmasti päällä.

Kivääri on varustettu oranssin ja harmaan värisellä laminaattitukilla. Kilpa-ammuntamallinen laminaattitukki on jäykkä ja kestävä. Tukissa on säädettävä poskipakka (0–40 mm) ja säädettävä perälevy. Tukin minimi vetopituus on 335 mm, jota voidaan säätää perälevyn lisäpalojen avulla pidemmäksi. Tukissa on lisäksi kiinnityskisko ampumahihnalle (tukin alla) ja UIT-kisko hiihtovaljaille (tukin sivulla). Asetta on saatavilla oikea- ja vasenkätisenä versiona.

Aseen 1-rivinen, neljän patruunan irtolipas on valmistettu lasikuituvahvisteisesta polymeeristä. Yksirivinen keskeltä syöttävä lipas, ei ole niin herkkä syöttöhäiriöille kuin kaksirivinen molemmilta laidoilta syöttävä lipas. Aseen mukana toimitetaan kaksi lipasta.

Lukkorungon päällä on ns. lohenpyrstömallinen, 17 mm kisko tähtäinkiikarin kiinnitystä varten. Kiskoon voidaan tarvittaessa asettaa ruuvikiinnitteisesti myös Picatynny / Weaver –tyyppinen tähtäinkisko. Aseessa ei ole avotähtäimiä, koska se on tarkoitettu käytettäväksi vain tähtäinkiikarin kanssa.

Rekyylivastin on erillinen metalliosa, aseen tukin ja lukkokehyksen välissä. Rekyylivasteen tehtävä on johtaa laukaisusta tulevaa rekyylivoima lukkokehyksestä aseen tukkiin ja sitä kautta ampujan olkapäähän.

Rekyylivastimen ansiosta rekyyli johtuu tukkiin riittävän kestävässä kohdassa, rikkomatta tukkia. Tikka T3 –kivääreissä oli ennen alumiinista valmistetut rekyylivasteet ja niiden kestävyyden kanssa oli ongelmia, suurimpien kaliiperien kanssa. Uudessa Tikka T3x –kiväärissä tämä asia on huomioitu ja rekyylivastin on valmistettu teräksestä.

Tikka T3x Sporter on saatavilla yleisimmillä rata- ja metsästyskäyttöön tarkoitetuilla kaliipereilla. Lyhyellä 510 mm pitkällä piipulla varustettuna aseen paino on 4,1 kg ja pidemmällä 600 mm piipulla paino 4,4 kg. Kaliipereilla .222 Rem ja .223 Rem lippaaseen sopii kuusi patruunaa ja muilla kaliipereilla viisi. Samoilla kaliipereilla piipun rihlapalkkien määrä on kuusi oikeakätistä, muilla kaliipereilla neljä rihlapalkkia.


Lähdeluettelo

  • Tikka T3x Sporter, url: http://www.tikka.fi, 1.2.2017
  • Tikka T3x Sporter, url: http://www.sako.fi, 1.2.2017
  • Tikka T3 Sporter, url: http://www.snipercentral.com, 1.2.2017
  • T3 Sporter, url: http://www.guns.com, 1.2.2017

★ 28.1.2017 (✪ 4.3.2017)

Waffenlager.net - Copyright © 2021 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.