×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2020) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2020 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2020) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2020) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Blaser BBF95


Yleistä

Saksalainen asevalmistaja Blaser Jagdwaffen GmbH aloitti haulikkorihlojen ja drillinkien valmistamisen jo 1960-luvun lopulla, joten Blaserilla on Saksassa pitkät perinteet, maineikkaana laatuaseiden valmistajana. Vuonna 1995 Blaser Jagdwaffen aloitti Blaser BBF95 -haulikkorihlojen valmistuksen.

Haulikkorihla on metsästykseen tarkoitettu taittolukkoinen yhdistelmäase. Siinä on yksi haulipiippu ja yksi rihlattu luotipiippu. Yleensä luotipiippu on sijoitettu haulipiipun alle, joissakin malleissa piiput voivat olla rinnakkainkin. Kansanomaisesti haulikkorihlaa kutsutaan rihlakoksi, vaikka sanat alun perin tarkoittavatkin hieman erilaisia aseita.

Blaser BFF95Blaser BBF95 Standard Zoom

BBF95

Blaser BBF95 on asemallin ns. perusmalli. Siinä on teräksen harmaa lukkorunko, jossa ei ole kaiverruksia. Aseen tukkipuun luokka on vakiona Grade 1.

BBF95 Prestige

Blaser BBF95 Prestige mallissa lukkorunkoon kaiverrettu Arabesque-kuviointi. Aseen tukkipuun luokka on vakiona Grade 2.

BBF95 Luxus

Blaser BBF95 Luxus mallissa lukkorunkoon on kaiverrettu valinnaiset eläinaiheiset kaiverrukset. Valittavissa on Arabesque-kuviointi, kettu ja sorsat, metsäkauriit, saksanhirvet ja villisiat kuvioinnit. Aseen tukkipuun luokka on vakiona Grade 4.

Laukaisukoneisto

Blaser BBF95 -haulikkorihlassa on kaksi liipaisinta, molemmille piipuille omansa. Snellaria eli laukaisun herkistäjää aseessa ei ole, koska laukaisu on ilman sitäkin todella hyvä.

Blaser BBF95 laukaisukoneisto

Aseessa ei ole mekaanista varmistinta. Tämä johtuu siitä, että normaalissa metsästystilanteessa ase ei ole viritettynä, vaan se viritetään ennen laukaisua aseen kaulalla olevalla käsivirittimellä, jonka jälkeen ase on heti ampumavalmis. Jos ase on viritetty, mutta laukausta ei kuitenkaan ammuttu, voidaan ase ottaa pois vireestä yksinkertaisesti painamalla käsiviritinvipu takaisin perusasentoon, jolloin iskujousi päästetään turvallisesti vireestä.

Blaser BBF95 -mallissa on ase on viritettävä uudelleen jokaisen laukaisun jälkeen, koska molemmat piiput eivät virity kerralla. Uudemmassa BBF97-mallissa molemmat piiput virittyvät aina kerralla (Double Lock Action).

Piiput

Blaser BBF95 -haulikkorihlassa on kaksi piippua, joista toinen on haulipiippu ja toinen rihlattu luotipiippu. Haulipiipulle on vaihtoehtona kaliiperit 20/76 ja 12/76. Haulipiippuun on myös saatavilla vaihtosupistajat (puoli- ja täyssuppea). Kivääripiipulle on useita eri kaliiperi vaihtoehtoja (.22 Hornet .222 Rem, .243 Win, 6xC, 6.5x55 SE, .270 Win., .308 Win,. .30-06, 5.6x50R Mag., 5.6x52R, 6.5x52R, 6.5x57R, 6.5x65R RWS, 7x57R, 7x65R, .30R Blaser, 8x57 IRS ja 9.3x74R). Piippuparin pituus on normaalisti 600 mm, mutta myös lyhempää mallia, 520 mm pitkää piippuparilla on saatavilla.

Luotipiippu on vapaasti värähtelevä (Thermo Stabil), eli sitä ei ole juotettu haulipiippuun kiinni. Tästä on etuna se, ettei osumapiste muutu piippujen lämpölaajentumisen myötä. Piipun keskivaiheilla on kuitenkin suuntaussäätö, jossa ruuvien avulla voidaan säätää molemmat piiput ampumaan halutulle matkalle samaan pisteeseen, tämä voi vaikuttaa hieman piipun värähtelyyn.

Piippujen suuntaussäätö, piippuparin keskivaiheilla.

Piiput ja patruunapesät on valmistettu kylmätakomalla, kovimmasta mahdollisesta teräslaadusta. Lukkorunko on anodisoitu ja piipun pinta nitratisoitu, taatakseen maksimaaliseen suojan ruostetta vastaan. Piipun sisäpinta ja patruunapesän sisus on kiillotettua terästä ja vaativat siten normaalin aseen huolenpidon (puhdistus ja öljyäminen).

Aseen haulipiippu kestää teräs- ja magnum-patruunoiden ampumisen. Asetarkastuskeskus on lyönyt aseeseen tätä osoittavan merkinnän Saksan kotka jonka alla V-kirjain, sekä lilja-merkki. V-kirjain = ”Verstärkter Beschuss” eli vapaasti suomennettuna, ase kestää magnum patruunoiden suuremman kaasunpaineen. Ranskan lilja-merkki puolestaan tarkoittaa, että aseen haulipiipuilla voi ampuma teräshauleilla ladattuja patruunoita.

Ase taitettuna. 12/76 haulipiippu ja 6.5x55 SE luotipiippu

Kaiverrukset

Aseen metalliosiin on olemassa erilaisia kaiverrusmalleja. Kalleimmissa Custom-kaiverruksissa käytetään jopa kultaa.


Lukkorungon oikeansivun kaiverrukset, aiheena kettu ja sorsat.

Lukkorungon vasemmansivun kaiverrukset, aiheena metsäkauriit.

Tukki

Blaser-aseiden tukeissa käytettävä pähkinäpuu on jopa 300 vuotta vanhaa ja se tuodaan Kaukasus vuoriston suunnalta, tarkemmin sanottuna Turkin Itä-Anatoliasta, Azerbaidzhanista ja Georgiasta. Korkealla vuoristossa vallitsevissa, eritäin karuissa olosuhteissa, erityisesti pitkien kylmien talvien ansiosta, puut kasvavat erittäin hitaasti. Hitaasti kasvanut puu on tavallista kovempaa ja puun syiden kuviointi on kaunista. Tukkipuuna käytetään kuitenkin kovinta puuainesta, eli puun kanto-osaa ja sen juurimöykkyä, joka on kaivettava maasta. Juurimöykyistä leikataan ns. karkeat aihiot (eräänlaiset lankut). Aihiot höyry käsitellään, mikä vähentää puun sisältämää tanniinihappoa, sekä tappaa sienet ja mahdolliset hyönteiset. Käsittelyn jälkeen aihiot kuivataan kuukausien ajan, erityisen hyvin tuuletetuissa varastotiloissa. Tämän jälkeen aihiot leikataan karkeaan muotoonsa ja höylätään. Aihiot kuivataan uudelleen erityisessä kuivauskammiossa, jossa aihiot säilytetään korkeintaan viiden kuukauden ajan, niin että puun kosteus on enintään 8–9 %.

Tämän jälkeen suoritetaan puun laadunvalvonta ja määritetään puun laatuluokka. Blaser-aseiden tukkipuut on luokiteltu yhdeksään laatuluokkaan (Grade 3–11). Mitä erikoisempi on tukkipuun syiden kuviointi, sitä suurempi on laatuluokkaa osoittava numero ja sitä arvokkaampi se on.

Tukit leikataan karkeaan muotoonsa CNC-koneistamalla, mutta tukin muotojen ja sen pinnan viimeistely tehdään aina käsityönä. Tukin saa myös erityisellä, kiiltävällä ”Super Finish” käsittelyllä. Tukkipuuta ei suositella öljyttäväksi aseen metalliosien käsittelyyn tarkoitetuilla aseöljyillä, vaan erillisellä tukkiöljyllä.

Kickstop

Tukin sisään on asennettavissa rekyylinvaimennin (Kickstop), joka vaimentaa aseen rekyyliä noin 20 %. Vaimennin on teräslieriö, joka on täytetty volframi helmillä. Vaimennin lisää hieman aseen painoa, mutta kuten sanottu pienentää rekyyliä ja lisäksi vakauttaa varsinkin suurikaliiperisia aseita.

Tukin sisään asetettava rekyylivaimennin (Kickstop)

Blaser BBF95 Jubilee

Blaser BBF95 Jubilee on erikoismalli tuotiin markkinoille vuonna 2018 ja sitä on valmistettu vain rajoitettu määrä. Ilmeisesti 20 aseen erikoiserä on tuotu varta vasten Suomen markkinoille. Aseessa on musta lukkorunko ja normaalia hieman lyhyempi, 520 mm pitkä piippupari. Haulipiippu on kaliiperissa 12/76 ja se on varustettu vaihtosupistajalla. Luotipiipun kaliiperina on joko 6.5x47 Lapua tai vaihtoehtoisesti 6.5x55 SE. Aseen tukki on valmistettu standardi aseen tukkia laadukkaammasta pähkinäpuusta (puuluokka 4). Lisäksi pistoolikahvan pohjassa on hopeinen laatta, jossa on aseen numero (Nr. 1-20).

Blaser Jagdwaffen GmbH

Saksalainen aseseppä Horst Blaser perusti Blaser Jagdwaffen GmbH asetehtaan vuonna 1957, Etelä-Saksaan, Baden-Würtembergin alueelle, Isny im Allgäu nimiseen kaupunkiin. Ensimmäinen asemalli oli Blaser ”60” BBF haulikkorihla. Ensimmäisen kymmenen toimintavuotensa aikana Blaser valmisti yli 100 000 pulttilukkoista R93-metsästyskivääriä.

Vuonna 1997 Blaser yhdistyi SIGARMS (nyk. SIG Sauer Inc.) asekonserniin, mutta jatkoi kuitenkin autonomisena tuotanto- ja kehitysyksikkönä metsästysaseiden valmistusta. Nykyään Blaserin tehtaalla työskentelee 350 työntekijää, jotka valmistavat R8-metsästyskiväärejä, BBF 95 -ja 97 haulikkorihloja, D99-drillinkejä sekä F3-haulikkoja. » lue lisää


Lähdeluettelo

  • Blaser, url: http://www.blaser.de, 15.3.2015, 13.5.2020
  • All Optics, url: http://www.alloptics.fi, 29.4.2014
  • Blaser Katalog 2016, Blaser BBF 95
  • Blaser kampanja-aseet 2018, url: https://www.nordis.fi, 20.2.2020
  • Blaser Model B95 rifle x shotgun review, url: https://www.shootinguk.co.uk, 20.2.2020

★ 7.10.2015 (✪ 30.6.2020)

Waffenlager.net - Copyright © 2021 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.