×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2023) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2023 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2023) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2023) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet
Updates Sitemap Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website

Brno Combo


Yleistä

Tšekkiläinen asevalmistaja Zbrojovka Brno, joka kuuluu nykyisin tšekkiläiseen CZ-Ryhmään (CZ-Group), esitteli vuoden 2013 lopulla uudistetun mallin Brno Combo haulirihlasta. Uusi malli tuotiin markkinoille ilmeisesti vuoden 2014 aikana. Brno Combo on tyylikkään muotoilun lisäksi kevyt ja sen lukkokehys on aiempaa matalalinjaisempi. Aseesta käytetään myös nimitystä CZ Brno Combo, CZ-Group kytköksen vuoksi.

Brno ComboBrno Combo + Meopta Meostar Zoom

Brno Combo uusi malli

Zbrojovka Brno aloitti Brno 800 -sarjan haulirihlan valmistuksen vuoden 2005 alkupuolella. Sen tuotanto siirtyi vuonna 2007 tšekkiläisen CZ-ryhmän alle. Tästä alkaen ase tunnettiin nimellä CZ BO 802. Uusi Brno Combo haulirihla on kehitetty vuosien 2013-2014 aikana, aiempien 500- ja 802-sarjan yhdistelmäaseiden pohjalta. Uusi Brno Combo esiteltiin vuonna 2014 ja se syrjäytti tuotannossa aiemman mallin.

Rakenne

Brno Combo haulirihlan 600 mm pitkä piippupari on valmistettu kylmätakomalla laadukkaasta piipputeräksestä. Luotipiippu on vapaasti värähtelevä (Thermostabil) ja piipun etuhela mahdollistaa myös piipun lämpölaajenemisen pituussuunnassa. Piippujen välissä oleva välilista on pelkkä esteettinen osa, joka tavallaan jäljittelee tavallista piippuparin välistä juotoslistaa. Lisäksi piipuissa on yksiosainen, manuaalinen hylsyjen ulostyöntäjä. Piippuparin pintakäsittelynä on sinistys.

12/76 -kaliiperisessa haulipiipussa on kiinteä 3/4-supistus (IM = Improved Modified). Tätä osoittava merkintä on haulipiipun vasemmalla sivulla, ”Choke Ø17,8”, joka tarkoittaa piipun suussa olevan porauksen halkaisijaa, joka on 17,8 mm.

Haulipiippu on testiammuttu 1320 Barin paineella, eli se kestää myös teräshauleilla ladattujen patruunoiden käytön. Lukkokehyksen sisäpinnalle on sijoitettu CIP-tarkastusleima ja ranskanlilja -leima, osoituksena teräshaulikelpoisuudesta. Lisäksi haulipiipun oikealla sivulla on tätä osoittava tekstit ”Steel Shot Proofed” ja ”Testing pressure 1320 Bar”. Haulipiipun vasemmalle sivulle on merkitty ”Ø18,3”, mikä tarkoittaa ylimenokartion jälkeisen porauksen halkaisijaa 18,3 mm. Poraus on keskimääräistä tiukempi, mikä nostaa piippupainetta ja samalla myös haulien lähtönopeutta ja läpäisykykyä.

Haulipiipun alapuolelle sijoitetun luotipiipun kaliiperi on valinnaisesti .308 Win, .30-06 Sprg, 8x57 JRS tai 9,3x74R. Luotipiipun (.308 Win) vasemmalle sivulle on merkitty piipun pienikaliiperi Ø 7,62 mm, eli halkaisija rihlapalkin päältä mitattuna vastakkaisen rihlapalkin päälle.

Brno Combo taitettuna

Aseen laukaisukoneisto on varustettu kahdella liipaisimella, joista etumainen on tarkoitettu luotipiipulle ja taempi vastaavasti haulipiipulle. Luotipiipun liipaisimessa on myös snellari eli herkistin, joka otetaan käyttöön työntämällä liipaisinta eteenpäin. Luotipiipun laukaisuvastus on säädettävissä välillä 3-5 N. Laukaisukoneistossa on automaattivarmistin, joka menee automaattisesti päälle, aina kun ase taitetaan kiinni eli viritetään. Automaattivarmistimen työntösalpa on sijoitettu perinteiseen tapaan tukin kaulalle.

Aseessa on punainen kuituoptinen etutähtäin, jota voi myös säätää. Uuden mallinen, kiinteä takatähtäin (Hud Sight) puolestaan mahdollistaa paremman näkyvyyden maaliin.

Brno Combon päälle voi myös asentaa tähtäinkiikarin. Tätä varten lukkokehyksen päällä on 11 mm lohenpyrstökisko. Sivulla esillä olevassa aseessa on kiinni kiinteä Kozap-kiikarijalka. Kozap-kiikarijalkoja on saatavilla myös pikajalka mallina.

Suurin osa aseen osista on valmistettu CNC-koneistamalla. Taittovipu (Top Lever) ja liipaisin kaari (Trigger Guard) on valmistettu tarkkuusvaluna ja näiden osien pintakäsittelynä on sinistys.

Aseen matalaprofiilinen lukkokehys on valmistettu teräksestä CNC-koneistamalla. Lukkokehyksen ulkopinta kevyesti hiekkapuhallettu ja tämän jälkeen nikkeli-satiini pinnoitettu. Lukkokehyksen sivuille on laserkaiverrettu metsästysaiheiset kaiverrukset. Lukkokehyksen vasemmalla sivulla kaiverruksen aiheena on villisika ja metsästyskoira ja oikealla sivulla kaksi kaurista, metsämaisemaan sijoitettuna.

Eläinaiheiset kaiverrukset lukkokehyksen oikealla sivulla
Eläinaiheiset kaiverrukset lukkokehyksen vasemmalla sivulla

Ergonomisesti muotoiltu, Bavaria-mallisella poskipakalla varustettu tukki on valmistettu laadukkaasta turkkilaisesta pähkinäpuusta. Tarttumapintojen kohdalle on ajettu punostyyppiset karhennukset ja pintakäsittelynä on öljyäminen. Tukin perälevy on valmistettu mustasta kumiseoksesta ja siihen on sijoitettu Zbrojovka Brnon logo, jossa rihlauksen keskellä on Z-kirjain.

Bavaria-mallinen poskipakka ja punostyyppiset karhennukset pistoolikahvassa

Luotipiipun suuntaaminen

Tähtäimet on kohdistettu tehtaalla 50 metrin matkalle, niin että ammuttaessa haulipiipulla Sellier & Bellot Special Slug täyteinen patruuna, käy luotipiippu suurin piirtein samaan pisteeseen. Luotipiipun suuntausta voi halutessaan säätää hauli- ja luotipiipun välissä olevalla, kahdella säätöruuvilla toimivalla säätömekanismilla.

Jokaisen aseen mukana seuraa tehtaalla ammutun testin tulos, jossa on ammuttu kaksi laukausta luotipiipulla ja yksi täyteinen patruuna haulipiipulla ja toinen testi, jossa on ammuttu kaksi kertaa luotipiipulla ja yksi laukaus, käyttäen Sellier & Bellot haulipatruunaa.

Luotipiipun säätö- ja lukitusruuvit piippujen välissä, piippujen molemmin puolin


Kun Brno Combo haulirihlan luotipiipun suuntausta halutaan muuttaa, on ensin löysättävä suuntausmekanismin M2x4 kokoiset lukitusruuvit (Ø 0,9 mm), piippujen molemmin puolin. Kun ruuvit ovat peräytyneet noin 0,6-1 mm, on lukitus avattu. Tämän jälkeen piipun suuntausta muutetaan haluttuun suuntaan M3x6 säätöruuvien avulla. Kun ruuveja käännetään myötä päivään, siirtyy luotipiipun suuntaus ylöspäin ja vasta päivään käännettäessä, luotipiipun suuntaus muuttuu alaspäin. Säädön jälkeen tulee lukitusruuvit kiristää kunnolla, ettei säätö pääse muuttumaan ammuttaessa rekyylin ansiosta.

Valmistajan merkinnät

Aseessa on lukuisa määrä erilaisia valmistajan merkintöjä. Aseen mallimerkintä on sijoitettu haulipiipun patruunapesän vasemmalle sivulle. Sarjanumero puolestaan löytyy taittovivun alta ja patruunapesän alapinnalta. Valmistajan logo ja valmistajan nimi Zbrojovka Brno löytyy haulipiipun patruunapesän oikealta sivulta, sekä lukkokehyksen alapinnalta. CIP-tarkastusmerkintä, sekä ranskanlilja merkintä on sijoitettu lukkokehyksen sisäpuolelle.

Aseen mallimerkintä haulipiipun patruunapesän vasemmalla sivulla
Valmistajan logo ja nimi haulipiipun patruunapesän oikealla sivulla
Valmistajan logo ja nimi lukkokehyksen alapinnalla

Meopta Meostar R2

Aseen tähtäinkiikariksi on valittu Meopta Meostar R2 1,7-10x42 RD yleiskiikari. Kiikari on kiinnitetty Brno Combo haulirihlaan kiinteän Kozap-kiikarijalan avulla. Haulirihlan patruunapesän päällä on 11 mm lohenpyrstö kiinnitysura kiikarinjalkaa varten.

Meopta Meostar R2 1,7-10x42 RD

Zbrojovka Brno

Zbrojovka Brnon asetehdas perustettiin ensimmäisen maailmansodan lopulla, vuonna 1918. Brnon asetehdas oli ennen ollut Itävalta-Unkarin tykistön korjaamo, mutta Itävalta-Unkarin jakaannuttua useaksi itsenäiseksi valtioksi, tehtaasta tuli uuden Tšekkoslovakian valtion omistama asetehdas.

Alkuun Brnon asetehdas korjasi erilaisia sotilaskäyttöön suunnattuja kivääreitä. Ensimmäisenä tuotantoon tuli itävaltalainen Mannlicher-kivääri, joka tosin myöhemmin vaihdettiin saksalaisen Mauser-kiväärin valmistukseen. Vuonna 1924 tuotantoa laajennettiin ja kiväärien ohella, tuotantoon otetiin konekiväärit. Toisen maailmansodan aikana tehtaalla valmistettiin lähinnä Mauser-tyyppisiä aseita Saksan armeijan käyttöön. Aseiden tuotanto tehtaalla kuitenkin hiljalleen hiipui 1980-luvulle tultaessa, tuotannon kuitenkin jatkuessa aina vuoteen 2003 asti, jolloin tehdas ajautui konkurssin. Tehtaan osti vuonna 2007 monikansallinen J&T Finance Group.

Nykypäivänä Zbrojovka Brno tuotemerkki on osa tšekkiläistä CZ-asekonsernia (CZ-Group). Brno tuotemerkillä valmistetaan nykypäivänä metsästyskäyttöön tarkoitettuja kivääreitä ja yhdistelmäaseita.


Lähdeluettelo

  • Brno Combo, url: https://www.czub.cz, 2.5.2019
  • Brno Combo käyttöohje
  • Brno Combo, url: https://www.remes.fi, 2.5.2019
  • Zbrojovka Brno, url: http://www-zbrojovka-brno.cz, 2.5.2019
  • CZ Product Catalogue 2015
  • Ceska Zbrojovka BRNO Combo, url: https://www.wolverinesupplies.com, 5.5.2019

★ 15.5.2019 (✪ 15.6.2019)

Waffenlager.net - Copyright © 2023 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.