×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2020) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2020 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2020) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2020) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Franz Sodia Drilling


Yleistä

Itävaltalainen asevalmistaja Franz Sodia on valmistanut Ferlachissa erilaisia metsästyskäyttöön tarkoitettuja yhdistelmäaseita, kuten haulirihloja ja drillinkejä. Franz Sodia drillinkejä valmistettiin Ferlachissa 1930-luvulta aina 1980-luvulle asti. Keski-Euroopassa näiden aseiden jälleen myyjänä ovat toimineet suuret aseliikkeet Kettner ja Frankonia Jagd.

Franz Sodia DrillingFranz Sodia Drilling (16/70+7x65R) + Schmidt&Bender (2½-10x) Zoom

Rakenne

Sivulla esillä olevassa aseessa on laadukkaasta Böhler-teräksestä valmistetut piiput. 16/70 -kaliiperisessa haulipiippuparissa on merkintä ”BÖHLER * STAHL”. Haulipiippujen alle sijoitettu, 7x65R -kaliiperinen luotipiippu puolestaan on valmistettu Böhler-erikoisteräksestä (kromi-vanadium teräs), jossa on merkintä ”BÖHLER * SPEZIAL”. Piipuissa on manuaalinen hylsyjen ulostyöntäjä. Piippujen pintakäsittelynä on sinistys.

Haulipiippuparin päälle on juotettu kiinni hakajalkojen (Einhakmontage) pohjat eli sokkelit, tähtäinkiikarin kiinnitystä varten. Hakajalkojen sokkeleiden etupuolella on lisäksi käännettävä takatähtäin.

Kuvassa näkyvillä haulipiippujen väliin juotettu tähtäyskisko, takatähtäin sekä hakajalkojen pohjat

Aseessa on Anson & Deeley tyyppinen laatikkolukkosysteemi ja klassinen Greener-tyyppinen ristitappilukitus, sivuvarmistimella. Varmistin on siis sijoitettu tukin kaulalle, sen vasemmalle sivulle.

Franz Sodia drillinki taitettuna. Kuvassa näkyvillä Greener-ristitappilukitus, sekä manuaalinen hylsyjen ulostyöntäjä

Laukaisukoneistossa on kaksi liipaisinta, piipun vaihdin ja kolme iskuvasaraa. Herkistimellä eli snellarilla varustettu etumainen liipaisin laukaisee joko luotipiipun (vaihdin työnnetty eteen), tai vaihtoehtoisesti vasemman haulipiipun (vaihdin taka-asennossa). Kun piipunvaihdin työnnetään etuasentoon, nousee samalla takatähtäin yläasentoon. Etumaisen liipaisimen snellari viritetään perinteisellä tavalla, eli työntämällä ns. etuasentoon, jolloin virittymisen merkiksi kuuluu kevyt naksahdus. Taempi liipaisin on tarkoitettu pelkästään oikeanpuoleiselle haulipiipulle.

Aseen laukaisukoneisto (kaksi liipaisinta, vaihdin ja kolme iskuvasaraa)
Tukin kaulan vasemmalla sivulla on manuaalinen varmistin ja kaulan päällä piipun vaihdin

Aseen pistoolikahvalla varustettu saksalaismallinen tukki (Deutsche Backe) on valmistettu laadukkaasta eurooppalaisesta pähkinäpuusta. Tukissa on Monte Carlo -tyyppinen poskipakka ja tukin tarttumapintoihin on tehty suomun muotoiset karhennukset. Tukin perälevy on valmistettu mustasta muovista ja kumista.

Monte Carlo -tyyppinen poskipakka, suomumallinen pistoolikahvan karhennus, jonka alapäässä tammenlehvä kuvio

Etutukkiin on tarttumapintaan kaiverrettu suomukuvio, sekä päihin tammenlehvät. Koristekaiverrettu purkusalpa on osin kullattu.

Aseen lukkokehyksessä on taidokkaasti käsin kaiverretut Relief-tyyppiset kaiverrukset. Oikealla sivulla kaiverruksien aiheena on jänikset ja vasemmalla sivulla kauriit. Eläinkuviot ovat päällystetty lehtikullalla. Etutukin koristekaiverrettu avaussalpa on myös osin päällystetty lehtikullalla, kuten myös osa kiinnitysruuveista.

Lukkokehyksen alapinnalla on koristekaiverruksien lisäksi kaiverrettu valmistajan nimi ”FRANZ SODIA – FERLACH”. Liipaisinkaaressa on koristekuvioiden lisäksi myös sarjanumero. Lukkokehyksen sivujen kaiverrusten kuviointina on ollut valinnaisesti saatavilla Rosetti, Arabeski tai erilaiset eläinaiheet.

Eläinaiheiset kaiverrukset lukkokehyksen vasemmalla sivulla

Eläinaiheiset koristekaiverrukset lukkokehyksen oikealla sivulla

Valmistajan merkinnät

Franz Sodia drillingissä aseen sarjanumero on lyöty lukkorungon sisälle, sen vasemmalle sivulla. Sarjanumero on myös kaiverrettu liipaisin kaareen, sekä lyöty luotipiipun alapinnalle. Aseen valmistajan nimi ”FRANZ SODIA – FERLACH” löytyy lukkorungon alapinnalta, sekä haulipiipun päällä olevasta tähtäinkiskosta. Aseen haulipiipussa on kaliiperimerkintä 16/70 ja luotipiipussa 7x65R. Piipuissa lisäksi on Ferlahin alueen useapiippuisten aseiden, tyylitelty FE-leima, joka on ollut käytössä vuodesta 1891 alkaen.

16/70 kaliiperisissa haulipiipuissa on merkintä ”BÖHLER * STAHL”, mikä tarkoittaa laadukasta itävaltalaista Böhlerin piipputerästä. 7x65R kaliiperisessa piipussa on merkintä ”BÖHLER * SPEZIAL”, joka tarkoittaa erittäin laadukasta ja samalla kevyttä Böhlerin luotipiipputerästä. Lukkorungon sisään on lyöty numerosarja 1213.61, mikä todennäköisesti tarkoittaa aseen valmistumispäivämäärää 13.12.1961. Aseesta löytyy Itävaltalainen NPF-asetarkastusleima, joka on ilmeisesti ollut käytössä vuodesta 1931 alkaen (jotkut lähteet väittävät, että vasta vuodesta 1981 alkaen).

Itävaltalaisen Böhler teräksen leima ”BÖHLER * SPEZIAL”

Gewehrfabrik Franz Sodia

Lukkoseppä Anton Sodia perusti vuonna 1870 asesepänliikkeen Itävallan Ferlachissa. Hänen poikansa Franz Sodia aloitti puolivalmiiden metsästyskiväärien osien valmistuksen, Ferlachin alueen asevalmistajille. Vuonna 1929 Franz Sodia (1910–1982) rakensi suuren koneverstaan, jossa valmistettiin metsästyskivääreitä itse alusta loppuun asti. Franz Sodian asetehtaasta muodostui pian Ferlachin alueen suurin ja sen merkitys alueelle oli samankaltainen kuin J.P. Sauerin tehtaalla Suhlissa ja Walther tehtaalla Zella-Mehlisissä. Franz Sodia valmisti laadukkaita drillinkejä, haulirihloja, kaksoisluodikoita, sekä vuodesta 1934 alkaen myös haulikoita.

Itävalta liitettiin 12.3.1938 (Anschluss Österreichs) osaksi Kolmanteen valtakuntaan ja samalla Franz Sodia asetehtaan tuotanto valjastettiin armeijan asetuotantoon. Toukokuussa 1945 tehdas jäi Slovenialaisten partisaanien käsiin, ennen kuin englantilaiset miehittäjät ottivat tehtaan haltuunsa.

Englantilaisen miehitysjoukon komentaja oli innokas metsästäjä ja salli tehtaan uudelleen käynnistyksen, haulikoiden valmistuksessa. Tuotantolaitosta laajennettiin merkittävästi vuosien 1951¬–1952 aikana. 1960-luvulla Franz Sodia aloitti uuden kevyen drillingin, Model 950 SL valmistuksen, joka kilpaili markkinoilla Sauer & Sohn ja Krieghoff drillinkien kanssa.

Vuonna 1961 perustettiin uusi tehdas Salzburgiin ja myöhemmin vuonna 1971 vielä St. Pölteniin. Nyt yhtiöllä oli kolme tehdasta, Ferlach, Salzburg ja St. Pölten. Elokuussa 1981 Itävallan kauppaministeri myönsi Franz Sodia yhtiölle Itävallan valtion vaakunan, tunnustuksena harjoittamastaan liiketoiminnasta. Franz Sodian pojat, Werner ja Reinhold johtavat yritystä Salzburgissa sijaitsevasta pääkonttorista. Franz Sodia asetehdas jatkaa edelleen perinteitä, valmistamalla vuodesta 1989 lähtien yksinomaan laadukkaita metsästysaseita.


Franz Sodia Jagdgewehrfabrik esite vuodelta 1985

Lähdeluettelo

  • Franz Sodia, Der Drilling, Norbert Klups
  • German Hunting Guns of The Golden Era 1840-1940, Hans E. Pfingsten
  • Franz Sodia, url: https://www.waffen-schnuerr.de, 14.1.2019
  • Geschichte der Firma Sodia, url: http://www.sodia.cc, 15.1.2019
  • Franz Sodia, url: http://www.germanhuntingguns.com, 15.1.2019
  • Franz Sodia, url: https://www.jagderleben.landlive.de, 20.12.2018
  • Franz Sodia, url: https://www.shotgunworld.com, 8.5.2019

★ 14.1.2019 (✪ 15.6.2019)

Waffenlager.net - Copyright © 2021 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.