×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2020) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2020 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2020) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2020) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Gebr. Merkel drilling


Yleistä

Saksalainen asetehdas Gebrüder Merkel aloitti Merkel-drillinkien valmistamisen Itä-Saksassa, Suhlin kaupungissa, ilmeisesti vuonna 1977. Esilläoleva yhdistelmäase on käsin kaiverrettu ja valmistettu huolellisesti laadukkaista materiaaleista. Aseessa on kaksi haulipiippua (12/70) ja yksi luotipiippu (6.2x52 eli .243 Win).

Gebr. Merkel DrillingGebr. Merkel Drilling Zoom

Rakenne

Merkel-drillingissä luotipiippu on sijoitettu haulipiippujen alle ja se on juotettu kiinni haulipiippuihin koko matkaltaan. Haulipiiput ja luotipiippu virittyvät perinteisellä tavalla, taittamalla ase. Aseen kaulan päälle on sijoitettu taittovipu, erillinen lukittava luotipiipun valitsin sekä piippujen vireilmaisimet. Aseen piiput on valmistettu laadukkaasta piipputeräksestä ja pintakäsittelynä on sinistys. Aseessa on Greener-tyyppinen ristitappi sulkulaite.

Aseen laukaisukoneistossa on laukaisun herkistin, eli snellari, jonka avulla erikoista tarkkuutta ja herkkyyttä vaativassa ampumatilanteessa laukaisu voidaan nopeasti säätää herkäksi. Snellari aktivoidaan etumaista liipaisinta eteenpäin työntämällä. Aseen Greener-tyyppinen varmistin on sijoitettu aseen kaulan vasemmalle sivulle.

Piippujen vaihdin on sijoitettu aseen kaulan päälle. Kun vaihdin on taka-asennossa, eli ns. normaaliasennossa, on käyttöön valittuna haulipiiput. Etumainen liipaisin laukaisee oikean puoleisen haulipiipun ja taempiliipaisin vasemman, suppeamman haulipiipun. Kun vaihtimen lukitusnappi painetaan pohjaan ja vaihdin työnnetään etuasentoon, löysätään nappi, jolloin vaihdin lukittu ja luotipiippu on valittuna käyttöön. Samalla nousee haulipiippu parin päällä oleva takatähtäin yläasentoon, mahdollistaen tähtäämisen luotipiipun avotähtäimillä. Luotipiippu laukaistaan etumaisella liipaisimella, jossa on myös edellä mainittu snellari-toiminto. Aseessa on hylsyn ulostyöntäjät eli ejektorit, jotka virittyvät taittoliikkeen yhteydessä.

Merkel Drilling
Merkel-drillinki taitettuna, piippujen vireilmaisimet näkyvillä

Aseen tukki ja käsisuojus on valmistettu laadukkaasta pähkinäpuusta ja pintakäsittelynä on öljyäminen. Tarttumapintoihin on ajettu salmiakkikuvioinen karhennus. Tukissa on pistoolikahva ja saksalaismallinen poskipakka. Perälevy on valmistettu mustasta muovista ja siinä on Merkelin logo.

Merkel Drilling
Kuvassa näkyy taittovipu, piippujen vaihdin (lukitusnapilla varustettuna), molemmat liipaisimet, kaulan sivulla varmistin, sekä vasemman haulipiipun ja luotipiipun vireilmaisimet.

Drillinki

Itse sana drillinki tulee alun perin saksankielen sanasta ”Drilling”, eli kolmikko. Drillinki on kolmipiippuinen metsästysase, jossa on yleensä kaksi rinnakkaista samaa kaliiperia olevaa haulipiippua ja yksi luotipiippu. Perinteisimmässä mallissa luotipiippu on sijoitettu haulipiippujen alle, mutta esimerkiksi Blaserin valmistamassa D99-drillingissä luotipiippu on sijoitettu haulipiippujen päälle. Drillingissä on myös mahdollista olla kaksi luotipiippua ja yksi haulipiippu, variaatioita eri kaliipereista on useita. Drillinkeihin on lisäksi valmistettu sisäpiippuja, jotka asennetaan haulipiipun sisään.

Drillinki on monipuolinen metsästysase ja se on omimmillaan jahtitilanteissa, joissa etäisyydet saaliseläimeen vaihtelevat paljon. Drillingit ovat suuressa suosiossa erityisesti keskieurooppalaisten metsästäjien keskuudessa, varsinkin Saksassa. Kuuluisia saksalaisia Drillinkien valmistajia ovat Krieghoff, Merkel, Blaser ja JP Sauer & Sohn.

Kaiverrukset

Aseen metalliosat on kauttaaltaan taidokkaasti käsin kaiverrettu. Aseen lukkorungon sivuilla on fasaani- ja peura-aiheiset kaiverrukset. Metalliosissa on lisäksi käytetty eräänlaista versiota englantilaisesta arabialaistyylisestä riipuskoru tyyppisestä kaiverruksesta.

Merkel
Vasen sivu, saksanhirvi aiheinen kaiverrus
Merkel
Oikeanpuoleinen sivu, lintuaiheinen kaiverrus
Merkel
Kaiverrukset lukkorungon pohjassa

Valmistajan merkinnät

Drillingin piipuissa on valmistajan merkintä GEBR. MERKEL SUHL – MADE IN GDR. Tämä tarkoittaa, että ase on valmistettu Merkel-asetehtaan toimesta Itä-Saksassa, Suhlin kaupungissa.

Merkel
Valmistajan merkintä aseen piipun sivulla

Kivääripiipun vasemmalla sivulla on merkintä ”Special-Gewehrlaufstahl”, joka tarkoittaa, että kivääripiippu on valmistettu laadukkaasta erikoisteräksestä.

Piippujen patruunapesien vasemmalle sivulle on sijoitettu piippujen kaliiperimerkinnät, haulipiiput 12/70mm ja haulipiippu parin alle sijoitetun luotipiipun kaliiperi 6,2x52 (.243 Win). Alla olevassa kuvassa näkyy lisäksi Suhlin alueen asetarkastusmerkki ja aseen sarjanumero. Oikealla sivulla on merkintä 880, joka tarkoittaa aseen valmistus aikaa elokuussa 1980 (8=elokuu ja 80 = vuosi 1980).

Merkel
Kaliiperimerkinnät, sarjanumero, laatumerkintä (Q1) ja Suhlin alueen asetarkastusleima.

Huom!

Kohdistettaessa drillingin luotipiippua (juotettu kiinni haulipiippuihin), on syytä muistaa, että ohut luotipiippu lämpenee suhteellisen paljon jo 2–3 laukauksen jälkeen. Piipun lämpeneminen puolestaan vaikuttaa osumapisteen muuttumiseen. Yleensä osumapiste siirtyy ylöspäin piipun lämpenemisen myötä (jos luotipiippu on haulipiipun alapuolelle). Tästä johtuen on syytä odottaa piipun jäähtymistä laukausten välillä.

Merkel Jagd- und Sportwaffen GmbH

Vuonna 1898 Merkelin veljekset, Albert, Karl ja Gebhard perustivat firman nimeltä Suhler Waffenwerk Gebrüder Merkel, Saksan Thüringenissä, Suhlin kaupungissa. Toiminta aloitettiin kiväärien valmistuksella. Vuonna 1937 Merkel sai Grand Prix palkinnon Pariisin maailman näyttelyssä (EXPO Paris 1937), laadukkaiden metsästyskiväärien valmistuksesta.

Toisen maailmansodan aikana tehdas valmisti käsin tehtyjä metsästysaseita. Toinen maailmansota loppui Suhlissa 3.4.1945 klo 08.30 amerikkalaisten joukkojen saapumiseen. Merkelin tehdas oli kaupungin ainut asetehdas joka säästyi hajottamiselta, lähinnä tehtaan erinomaisen maineen vuoksi.

Sodan jälkeen tehdas joutui Itä-Saksan valtion omistukseen ja siellä jatkettiin edelleen metsästysaseiden valmistusta. Vuosien 1945–1987 välisenä aikana Gebr. Merkel valmisti noin 150 000 metsästysasetta.

Nykypäivän Merkel on edelleen yksi suurimmista metsästysaseiden valmistajista. Merkel valmistaa laadukkaita haulikoita, haulirihloja, drillinkejä ja kiväärejä. » lue lisää


Lähdeluettelo

  • Merkel, url: http://www.merkel-die-jagd.de, 1.5.2014
  • Merkel, url: http://www.merkel-die-jagd.de, 7.3.2015
  • The Drilling, Norbert Klups, 2007
  • German Hunting Guns of The Golden Era 1840–1940, Hans Pfingsten, 2015
  • Gebr. Merkel, url: http://www.germanhuntingguns.com, 8.5.2020
  • Gebr. Merkel drilling, url: https://www.waffen-melber.de, 9.5.2020
  • Made in GDR – Gebr. Merkel Drilling, url: https://hunting-heritage.com, 9.5.2020

★ 9.5.2020 (✪ 30.6.2020)

Waffenlager.net - Copyright © 2021 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.