×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2020) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2020 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2020) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2020) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Gebr. Merkel Mod. 30 Lux


Yleistä

Saksalainen asevalmistaja Gerbrüder Merkel valmisti Itä-Saksassa Merkel Modell 30 -drillinkejä, ilmeisesti ainakin 1970–1980-luvuilla. Esilläoleva yhdistelmäase on käsin kaiverrettu ja valmistettu huolellisesti laadukkaista materiaaleista. Aseessa on kaksi haulipiippua (12/70) ja yksi luotipiippu (6.5x55 SE).

Merkel 30 LuxGebr. Merkel Modell 30 Lux Zoom

Rakenne

Merkel mod. 30 -drillingissä luotipiippu on sijoitettu haulipiippujen alle ja se on juotettu kiinni haulipiippuihin koko matkaltaan. Haulipiiput ja luotipiippu virittyvät perinteisellä tavalla, taittamalla ase. Aseen kaulalle on sijoitettu varmistin, erillinen lukittava luotipiipun valitsin sekä piipun valitsimen ilmaisimet. Aseen piiput on valmistettu laadukkaasta piipputeräksestä ja pintakäsittelynä on sinistys.

Aseessa on laukaisun herkistin, eli snellari, jonka avulla erikoista tarkkuutta ja herkkyyttä vaativassa ampumatilanteessa laukaisu voidaan nopeasti säätää herkäksi. Snellari aktivoidaan etumaista liipaisinta eteenpäin työntämällä.

Aseen tukki ja käsisuojus on valmistettu laadukkaasta pähkinäpuusta ja pintakäsittelynä on öljyäminen. Tarttumapintoihin on ajettu salmiakkikuvioinen karhennus. Tukissa on saksalaismallinen poskipakka ja perälevy on valmistettu mustasta muovista.

Drillinki

Itse sana drillinki tulee alun perin saksankielen sanasta ”Drilling”, eli kolmikko. Drillinki on kolmipiippuinen metsästysase, jossa on yleensä kaksi rinnakkaista samaa kaliiperia olevaa haulipiippua ja yksi luotipiippu. Perinteisimmässä mallissa luotipiippu on sijoitettu haulipiippujen alle, mutta esimerkiksi Blaserin valmistamassa D99-drillingissä luotipiippu on sijoitettu haulipiippujen päälle. Drillingissä on myös mahdollista olla kaksi luotipiippua ja yksi haulipiippu, variaatioita eri kaliipereista on useita. Drillinkeihin on lisäksi valmistettu sisäpiippuja, jotka asennetaan haulipiipun sisään.

Drillinki on monipuolinen metsästysase ja se on omimmillaan jahtitilanteissa, joissa etäisyydet saaliseläimeen vaihtelevat paljon. Drillingit ovat suuressa suosiossa erityisesti keskieurooppalaisten metsästäjien keskuudessa, varsinkin Saksassa. Kuuluisia saksalaisia Drillinkien valmistajia ovat Blaser, JP Sauer & Sohn, Merkel ja Krieghoff.

Kaiverrukset

Aseen metalliosat on kauttaaltaan taidokkaasti käsin kaiverrettu. Aseen lukkorungon sivuilla on lintu- ja saksanhirvi-aiheiset kaiverrukset. Metalliosissa on lisäksi käytetty eräänlaista versiota englantilaisesta arabialaistyylisestä riipuskoru tyyppisestä kaiverruksesta.

Merkel 30 sideplate
Lukkorungon vasemmalla sivulla saksanhirvi aiheinen kaiverrus
Merkel 30 sideplate
Lukkorungon oikealla sivulla lintuaiheinen kaiverrus
Merkel 30 triggerguard
Kaiverrukset aseen liipaisinkaaressa
Merkel 30
Kaiverrukset lukkorungon pohjassa
Merkel 30
Kaiverrukset kahvasuojuksen lukitsimessa
Merkel 30
Tähtäinkiikarin hakajalkojen kiinnityskolot aseen haulipiippujen päällä

Zeiss ZF4/S 4x36 (Jena)

Aseeseen on kiinnitetty Itä-Saksassa Carl Zeiss optiikkatehtaalla valmistettu Carl Zeiss ZF4/S -tähtäinkiikari. Tässä kiikarissa on 4-kertainen suurennos ja tähtäinristikkona on n:o 1 (German reticle #1). Kiikari on kiinnitetty aseeseen pikajalkakiinnityksellä (hakajalat). » lue lisää

Zeiss ZF4/S
Zeiss ZF4/S -tähtäinkiikari (hakajalka kiinnitys)

Esilläoleva aseyksilö

Sivulla esillä oleva aseyksilö on valmistunut Merkelin tehtaalta Suhlissa 28.1.1983 ja läpäissyt koeammuntavaatimukset. Luotipiipun koeammunta oli suoritettu 6.5x55 SE Norma 10,1 g puolivaippaluotipatruunalla. Testiammunta on suoritettu sekä avotähtäimillä, että tähtäinkiikaria käyttäen. Ase on toimitettu Suomeen ja se on myyty Kuusamossa 12.4.1983. Aseella on ollut viiden vuoden tehtaan takuu.

Kultamitali

Merkel Mod. 30 drillinki sai Leipzigin asemessuilla laatupalkintona kultamitalin.

Kultamitalin teksti:
AUSGEZEICHNET MIT DER GOLDMEDAILLE DER LEIPZIGER MESSE
FÜR HERVGPRACENDE QUALITÄT

Merkel 30 Goldmedaille

Merkel mod. 30 ja mod. 95 erot

Merkel Model 30 ja 95 -drillingit ovat hyvin samankaltaisia aseita, mutta erojakin niissä on. Selvimmät erot mallien välillä on piipunvalitsimessa ja tähtäinkiikarin hakajalkakiinnikkeiden sijainnissa.

Merkel
Merkel mod. 95 ja mod. 30

Kuvassa yllä Merkel 95. Siinä haulipiiput on valittuna kun valitsin on ns. ala-asennossa (kuten kuvassa). Kun valitsimen nappi painetaan alas ja valitsin työnnetään eteen, on luotipiippu valittu. Valitsimella ei voi ohjata tähtäintankoa.

Kuvassa alla Merkel 30. Siinä haulipiiput on valittuna kun ns. ruotsalaismallinen piipunvalitsin on ns. perusasennossa, aseen rungon suuntaisesti. Kun piipun valitsinvipu väännetään vasemmalle (kuten kuvassa), on valittuna luotipiippu. Samalla luotipiipun tähtäinhahlo nousee yläasentoon.

Merkel

Tähtäinkiikarin hakajalka kiinnityksessä on myös eroa. Merkel Model 95:ssä hakajalkojen kiinnityspisteet ovat selvästi kauempana toisistaan, kuin Merkel Model 30:ssä. Myös luotipiipun tähtäinhahlo on eri paikassa. Merkel 95:ssä se on hakajalka kiinnityspisteiden välissä.

Klikkipatruunat

Haulirihloissa ja drillingeissä on suositeltavaa käyttää klikkipatruunoita aseen tyhjälaukaisussa ja vireestä päästössä. Klikkipatruunassa on nallin paikalla jousikuormitteinen messinkitappi, joka ottaa vastaan nallipiikin iskun. Näin aseen nallipiikki ei pääse vaurioitumaan. Vaurioitumiseen tarvitaan yleensä lukuisia tyhjälaukauksia, jotka vähitellen aiheuttavat vaurion.

Merkel
Italialainen Omniaplast klikkipatruuna

Huom!

Kohdistettaessa drillingin luotipiippua (juotettu kiinni haulipiippuihin), on syytä muistaa, että ohut luotipiippu lämpenee suhteellisen paljon jo 2–3 laukauksen jälkeen. Piipun lämpeneminen puolestaan vaikuttaa osumapisteen muuttumiseen. Yleensä osumapiste siirtyy ylöspäin piipun lämpenemisen myötä (jos luotipiippu on haulipiipun alapuolelle). Tästä johtuen on syytä odottaa piipun jäähtymistä laukausten välillä.

Merkel Jagd- und Sportwaffen GmbH

Vuonna 1898 Merkelin veljekset, Albert, Karl ja Gebhard perustivat firman nimeltä Suhler Waffenwerk Gebrüder Merkel, Saksan Thüringenissä, Suhlin kaupungissa. Albert ja Karl olivat aseseppiä ja Gebhard tukkien valmistaja. Toiminta aloitettiin kiväärien valmistuksella. Vuonna 1937 Merkel sai Grand Prix palkinnon Pariisin maailman näyttelyssä (EXPO Paris 1937), laadukkaiden metsästyskiväärien valmistuksesta.

Toinen maailmansota loppui Suhlissa 3.4.1945 klo 08.30 amerikkalaisten joukkojen saapumiseen. Merkelin tehdas oli kaupungin ainut tehdas, joka säästyi hajottamiselta, ilmeisesti lähinnä tehtaan erinomaisen maineen vuoksi.

Sodan jälkeen tehdas joutui valtion omistukseen ja siellä jatkettiin edelleen metsästysaseiden valmistusta. Vuosien 1945–1987 välisenä aikana Merkel valmisti noin 150 000 metsästysasetta.

Nykyisin Merkel valmistaa laadukkaita haulikoita, haulirihloja, drillinkejä ja kiväärejä. Kuuluisista Merkel aseiden käyttäjistä voisi mainita nyrkkeilijä Max Schmeling ja kosmonautti Juri Gagarin. » lue lisää


Lähdeluettelo

  • Merkel, url: http://www.merkel-die-jagd.de, 1.5.2014
  • Merkel model 30 takuutodistus
  • Merkel, url: http://www.merkel-die-jagd.de, 7.3.2015
  • Zeiss, url: http://www.zeiss.com, 4.5.2014
  • Omniaplast, url: http://www.omiaplast-tools.com, 1.10.2011
  • The Drilling, Norbert Klups, 2007
  • German Hunting Guns of The Golden Era 1840–1940, Hans Pfingsten, 2015

★ 5.3.2015 (✪ 30.6.2020)

Waffenlager.net - Copyright © 2021 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.