×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2023) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2023 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2023) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2023) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet
Updates Sitemap Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Purdey Express


Yleistä

Englantilainen asevalmistaja James Purdey & Sons valmistaa huippulaadukkaita metsästysaseita, kuten Purdey Express kaksoisluodikoita. Aseen perusmallin on kehittänyt vuonna 1852 James Purdey nuorempi. Purdey kaksoisluodikko kaliiperissa .400 Light Nitro Express oli aikoinaan Intiassa, erityisesti tiikerin metsästäjien suosiossa. Mielenkiintoista on, että tätä erinomaista asemallia valmistetaan yhä edelleen.

Purdey ExpressPurdey Express (.400 Purdey) Zoom

Rakenne

James Purdey & Sons kaksoisluodikko valmistetaan asiakkaille vain erikoistilauksesta ja mittatilaustyönä tehtynä. Ase valmistetaan juuri asiakkaan mitoille sopivaksi, asiakkaan valitsemalla tukkimallilla ja kaiverruksilla.

Aseen luotipiippuparin yläpinnalla on kultakirjaimin teksti ”J. Purdey & Sons” ja toisen piipun päällä on teksti "London – England”. Piippupari pehmyt juotetaan (Chopper Lump) toisiinsa kiinni, erittäin kuumassa lämpötilassa. Menetelmä on aikaa vievä ja sitä käyttävät vain parhaat englantilaiset asevalmistajat, mutta lopputuloksena kestävä, kevyt ja samalla lähellä toisiaan oleva piippupari. Piippuparien kaliiperi on valittavissa väliltä 5,6x52R - .600 Nitro Express. Aseen lukkokehys ja sivulevyt on taidokkaasti kaiverretut, eläinaiheisin kaiverreuksin.

Aseen tukki on valmistettu laadukkaasta pähkinäpuusta. Pistoolikahvan alapinnalla on kaiverrettu metallilevy, johon saa valinnaisen kuvion tai monogrammin. Aseen sarjanumero on kultakirjaimin, liipaisinkaaren takana, pistoolikahvassa. Takatukin alapinnalla on ovaalin muotoinen kultalevy, johon on kaiverrettu omistajan nimikirjaimet. Tukin perälevy on pinnoitettu mustalla nahkalla.

Aseessa on eräänlainen kaksoisvarmistus, sillä varsinaisen varmistimen edessä on sivulle työnnettävä vipu, joka sivuasentoon työnnettynä mahdollistaa varmistimen siirtämisen pois varmistettu asennosta. Aseessa on selkeät avotähtäimet, etutähtäin on mallia ”Moon Sight”. Aseeseen saa kiinni myös tähtäinkiikarin.

C.G.E. Mannerheim

C.G.E. Mannerheim osti vuoden 1937 lopulla käydessään Lontoossa Purdey Express kaksoisluodikon. Hän oli matkalla Intiaan suurriistan metsästykseen ja tarvitsi siihen sopivan aseen. Purdey kaksoisluodikko, kaliiperissa .400 Nitro Express oli luonnollinen valinta, sillä tarkoitus oli metsästää myös tiikereitä. Mannerheim onnistuikin ampumaan tiikerin, itseasiassa neljä tiikeriä, joista yksi oli ennätys suuri.

James Purdey & Sons

Englantilainen asetehdas James Purdey & Sons perustettiin Lontoossa vuonna 1808, James Purdeyn toimesta. Purdey valmistaa vain noin satakunta asetta vuodessa. Tarkoituksena ei ole tehdä kohtalaisia aseita massoille, vaan huippu laadukkaita ja samalla erittäin arvokkaita aseita harvoille ja valituille.

Vuonna 1868 Walesin prinssi, josta myöhemmin tuli kuningas Edward VII, palkitsi tehtaan antamalla sille arvon hovihankkija. Vuonna 1878 asetehdas nimettiin kuningatar Vicotrian toimisesta hovihankkijaksi. (Royal Warrant).

James Purdey & Sons asetehdas on yksi Englannin vanhimmista, edelleen toiminnassa olevista. Nykypäivänä tehtaanjohtaja on James Horne ja tehtaalla työskentelee 59 työntekijää. Purdey valmistaa yhä tänäkin päivänä huippulaadukkaita haulikoita, kiväärejä ja kaksoisluodikoita.


Lähdeluettelo

  • Purdey, url: http://www.purdey.com, 24.1.2019
  • James Purdey & Sons Brochure 2018
  • C.G.E. Mannerheim Suurriistan metsästäjä, Mauri Soikkonen

★ 17.1.2018 (✪ 28.2.2019)

Waffenlager.net - Copyright © 2023 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.