×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2023) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2023 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2023) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2023) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet
Updates Sitemap Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

J.P. Sauer & Sohn M33 Doppelbüchse


Yleistä

Saksalainen asevalmistaja J.P. Sauer und Sohn päätti valmistaa Reichsjägermeister Hermann Göringille lahjaksi, mahdollisimman hienon kaksoisluodikon. Tarkoituksena oli muistaa Saksan tärkeintä metsästysviranomaista ja ilmavoimien komentajaa hienolla joululahjalla. Aseen valmistus aloitettiin vuonna 1933 ja ase luovutettiin Göringille jouluna 1934.

Sauer DoppelbüchseSauer M33 Doppelbüchse

Aseen valmistus

Aseseppä ja itsenäinen asevalmistaja August Peter, valmisti Suhlissa lähes kaikki J.P. Sauerin erikoisaseet, kuten myös tämän kaksoisluodikon (bockdoppelbüchse), sarjanumero 268615. August Peter aloitti aseen valmistuksen vuonna 1933 ja sai työn valmiiksi alkuvuodesta 1934. Erikoispiipputeräksestä valmistettu piippupari valmistui marraskuussa 1933 ja aseen M33 lukkokehys tammikuussa 1934. 9.3x74R kaliiperisessa piippuparissa on merkinnät ”Fried. Krupp A.G. Essen” ja ”Special – Gewehr – Lauf – Stahl”.

Aseessa on käännettävä takatähtäin, jonka kehitti aseseppä Ludwig Schiwy. Tähtäimessä on merkinnät; D.R.P. ja Schiwy, Berlin. Aseseppä L. Schiwy myös patentoi tähtäimen 7.7.1934.

Alkuvuodesta 1934 ase lähetetiin mestarikaivertajan käsittelyyn. Väitettään, että kuuluisa saksalainen mestarikaivertaja Richard Werner (1863-1940) kaiversi Göringin kiväärin. Toisen tiedon mukaan kaivertaja oli August Heym, jonka Richard Werner oli kouluttanut.

Aseen oikean puoleisessa lukkokehyksen sivulevyssä on kaiverruksen aiheena viisi villisikaa. Oikean puoleisessa sivulevyssä on puolestaan saksanhirvet. Lukkokehyksen alapinnalla on tammenlehväkuvioiden keskellä, suuri eurooppalainen hirvi. Liipaisin kaareen on kaiverrettu tammenlehvät ja visentin kuva. Lisäksi tukin pistoolikahvan alapinnalla oli hopealevy, johon oli kaiverrettu Göringin sukuvaakuna.

Saksanhirvet vasemmanpuoleisessa sivulevyssä

Aseen tukki on valmistettu laadukkaasta eurooppalaisesta pähkinäpuusta. Takatukin alapinnalle on kiinnitetty soikean muotoinen messinkilevy, jossa lukee ”Dem Schirmherrn der Deutschen Jagd die Waffenstadt Suhl Weihnachten 1934”, eli suomeksi; Saksan metsästyksen suojelijalle, Saksan asekaupunki Suhl, jouluna 1934. Ase toimitettiin hienossa, krokotiilin nahkaisessa asekotelossa. Aseen mukana oli kaksi Carl Zeiss tähtäinkiikaria, Zeilvier (SN 48203) ja Zeilmar (SN 47982).

Ase viimeisteltiin ja testattiin heinäkuussa 1934. Ilmeisesti tämä todella hieno ase, luovutettiin joululahjaksi vasta jouluaattona 1934. Sillä ase vielä valokuvattiin 23.12.1934, Dr. Otto Bettmann toimesta.

H. Göring käytti tätä kaksoisluodikkoa hirven ja visentin metsästyksessä Reichsjägerhof Romintenissa, lähellä Puolan rajaa. Ase oli Göringin mukana myös vuoden 1938 jahtireissulla, Puolan presidentti Mosciskin kanssa, Bilowieyan aarniometsässä.

Ilmeisesti joku yhdysvaltalainen sotilas otti aseen sodan lopulla ”matkamuistokseen” ja kuljetti sen Yhdysvaltoihin. Sillä ase tuli huutokaupattavaksi Yhdysvalloissa 9.3.2012, jolloin aseen hinnaksi muodostui 115 000 USD.

Reichsjägermeister H. Göring

Hermann Göring (1893–1946) oli preussilaista aatelissukua, ensimmäisen maailmansodan hävittäjä-ässä ja samalla innokas metsästäjä. Hänet nimitettiin vuonna 1933 valtakunnan jahti- ja metsänhoitomestariksi (Reichsjägermeister), jonka tehtäviin mm. kuului metsästysperinteiden säilyttäminen. Hän yhdisti Saksan metsästäjäyhdistyksen- ja Preussin metsästyssäädökset. Lisäksi metsänvartijat ja –hoitajat yhdistettiin valtakunnalliseksi järjestöksi ja heidät puettiin univormuihin. Metsänhoitajien ja metsästäjien koulutusta parannettiin, myös metsästäjätutkinto ja saalistilastointi otettiin käyttöön. Hän edisti myös luonnonsuojelua ja aloitti Saksan metsästysmuseotoiminnan.

Metsästysmajat

Göring rakennutti vuonna 1934 Schorfheiden luonnonsuojelualueelle, noin 65 km Berliinistä pohjoiseen, mahtavan kolmikerroksisen hirsilinnan , ns. ”metsästysmajan”, Carinhall. Carinhall oli nimetty Göringin ensimmäisen, edesmenneen vaimon, ruotsalaisen aatelisnaisen Carin von Rosenin mukaan. Vuonna 1936 Carinhall laajennettiin arkkitehti Friedrich Hetzeltin tekemien suunnitelmien mukaisesti. Uusi siipirakennus ”Jagdhalle”, valmistui vuonna 1937.

Tämä hieno paikka (vakuutusarvo 10 miljoonaa RM) räjäytettiin ilmaan 28.4.1945 Göringin itsensä käskystä, puna-armeijan lähestyessä aluetta. Ennen räjäyttämistä oli paikan arvoesineistö tietenkin evakuoitu.

Carinhall valmistui joulukuussa 1936, Schorfheiden metsään

Göring omi itselleen muitakin Saksan keisarien entisiä metsästysmaita, tällaisia jahtialueita oli lopulta nelisenkymmentä. Göringin mieluisin paikka oli Rominter Heide, Itä-Preussissa. Göring rakennutti arkkitehtien vanhaan saksalaiseen tyyliin suunnittelemat mahtavat hirsirakennukset, jotka tunnetaan nimellä Reichsjägerhof, tai Emmyhalle (nimetty hänen toisen vaimonsa Emmy Sonnemann mukaan). Reichsjägerhof oli myös tietenkin ylellinen metsästysmaja.

Diplomaatti ja metsästäjä

Göring hoiti samalla valtakunnan diplomatiaa, kutsumalla jahtivieraikseen ulkomaiden lähettiläitä ja päämiehiä, kuten esim; Bulgarian kuningas Boris, marsalkka Mannerheim, Ruotsin prinssi Gustaf Adolf, Unkarin valtionhoitaja Miklos Horthyn ja englantilaiset diplomaatit sir Neville Henderson ja Edward Halifax.

Diplomaatit ottivat mielellään vastaan jahtikutsuja, sillä jahtien välittömässä ilmapiirissä oli helpompi käsitellä hankalia asioita, kuin ns. vihreän veran äärellä. Oli suuri kunnia päästä mukaan Göringin järjestämiin jahteihin, tämä koski myös Saksan armeijan kenraalikuntaa, jotka olivat osin aatelistaustansa ansioista usein erinomaisia metsästäjiä.

C.G. Mannerheim Göringin vieraana

Göring kutsui marsalkka Mannerheimin useaan otteeseen mukaan jahtitapahtumiin, joiden yhteydessä keskusteltiin myös kalustohankinnoista ja politiikasta.

Mannerheim vieraili Göringin luona ensimmäisen kerran syyskuussa 1935. Tuolloin metsästyksen yhteydessä neuvoteltiin lentokonekaupoista. Mannerheimiin suhtauduttiin Saksassa kuin kuninkaalliseen, mikä närkästytti englantilaisia. Sillä Mannerheim kallistui kannattamaan lentokone hankintoja Saksasta.

Mannerheim oli samalla ensimmäinen todellinen merkkihenkilö, joka vieraili Göringin metsästysmajalla Romintenheiden Reichsjägerhofissa. Paikalla oli myös Göringin ruotsalainen lanko, kreivi Eric von Rosen. Tällä jahtireissulla Mannerheimin onnistui 24.9.1935 kaataa 14-piikkinen saksanhirvi, metsänhoitaja Scherffetterin opastuksella.

Jagdhaus Romintenheiden

Mannerheim metsästi viimeisen kerran Göringin vieraana syksyllä 1938, Hinterriss-Pertisaun alueella, lähellä Innsbruckia. Göring tosin ei itse ollut mukana.

Vuonna 1942 Suomen marsalkka Mannerheim vietti iltaa Saksan vierailunsa yhteydessä Hermann Göringin kanssa. Illanvietto oli järjestetty Rominter Heidessa, Itä-Preussissa sijaitsevassa Reichsjägerhof-nimisessä metsästysmajassa.

Jahdit

Göringin järjestämissä jahdeissa metsästettiin kaikenlaista riistaa, kuten saksanhirviä, hirviä, kauriita, karhuja, villisikoja, ilveksiä, kettuja, jäniksiä ja lintuja. Göring itse arvosti eniten saksanhirviä ja hänen tavoitteena oli ampua Euroopan suurin saksanhirvi.

Tämä johti siihen, että mm. Rominterheiden ja Schorfheiden jahtialueilla alettiin ruokkimaan erikoisruokavaliolla lupaavia tulevia ns. kultamitalihirviä. Tällaisilla saksanhirvillä oli jopa omat nimet, kuten Augustus, Einohr, Leutnant, Matador ja Raufbold. Suurisarvisimmat saksanhirvet oli tavallaan varattu Göringille.

Eräs saksalainen luutnantti oli ampunut Asovan meren saarella saksanhirven, jota pidettiin Euroopan suurimpana. Tämä kuitenkin pystyttiin todistamaan hieman pienemmäksi kuin Göringin kaatama ennätyshirvi.

Eräällä jahtireissulla oli mukana Saksan maavoimien (Wehrmacht) komentaja, sotamarsalkka Walther von Brauchitsch. Jahdissa Brauchitschin eteen ilmestyi yksi isosarvisista saksanhirvistä, joka oli paljon suurempi kuin ns. ”vierasluokka” edellytti. Mukana ollut metsästyksenvalvoja ei uskaltanut kieltää sotamarsalkan arvoista herraa ampumasta ja näin mahtavan kokoinen saksanhirvi kaadettiin. Kerrotaan, että Göring pahoitti mielensä tapauksen johdosta, sillä kaikki suuret yksilöt oli varattu hänelle.

J.P. Sauer und Sohn GmbH

Asetehdas J.P. Sauer und Sohn GmbH on Saksan vanhin asevalmistaja. Sen perusti Lorenz Sauer vuonna 1751. Sauer valmisti alkuun pääasiassa sotilasaseita, mutta myöhemmin metsästysaseiden valmistusta lisättiin.

Toisen maailmansodan aikana Sauer valmisti pääasiassa Mauser K98k -kiväärejä. K98k–kiväärejä valmistettiin aina vuoden 1944 lopulle asti. Vuosina 1941–1942 Sauer valmisti myös Saksan Luftwaffen lentäjille selviytymisaseita, M.30 -drillinkejä.

Nykypäivänä J.P. Sauer und Sohn GmbH pääkonttori sijaitsee Etelä-Saksassa, Isny im Allgäu nimisessä kaupungissa, aivan Blaser GmbH asetehtaan naapurissa. Sauerin nykypäivän tunnetuimpia tuotteita ovat SIG Sauer puoliautomaattipistoolit ja Sauer 404 sarjan kiväärit. » lue lisää


Lähdeluettelo

  • J.P. Sauer, Suhl, url://www.germaninternational.com ,20.1.2019
  • Reichsjägerhof Rominten, url: http://de.wikipedia.org, 9.1.2015
  • A visit to Hermann Göring’s Carinhall, url: http://usmbooks.com, 9.1.2015
  • Presidentit erämiehinä, C.G.E. Mannerheim Suurriistan metsästäjä, Mauri Soikkanen, 2007
  • J.P. Sauer – Göring rifle, url: http://www.morphyauctions.com, 19.1.2019

★ 18.1.2019 (✪ 31.1.2019)

Waffenlager.net - Copyright © 2023 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.