Saksalainen C.G. Haenel -asetehtaan pääsuunnittelija Hugo Schmeisser (1884–1953) suunnitteli vuonna 1925 parannetun version, vuonna 1916 suunnittelemastaan MP 18 -konepistoolista. Uuden konepistoolin mallimerkintä oli Maschinenpistole MP 28.II tai lyhennettynä MP 28.II. Siitä käytettiin kuitenkin laajalti yleisnimitystä, Schmeisser. Luotettava ase ja verrattain tarkka ase. Siitä tuli nopeasti suosittu Gestapon ja Waffen-SS joukkojen keskuudessa.
MP.28-II
Rakenne
Aseessa on 200 mm pitkä, teräksestä valmistettu 9x19 Pb -kaliiperinen piippu, jonka sisäpinnalle on ajettu kuusi oikeakätistä rihlapalkkia. Piipun päälle on asennettu teräksestä valmistettu lämpösuojus. Aseessa on vakiona joko 20-patruunan tai vaihtoehtoisesti 32-patruunan tankolipas, joka on kiinnitetty lipaskuiluun, aseen rungon vasemmalle sivulle. Hylsynpoistoaukko ja viritinvipu on puolestaan sijoitettu aseen rungon oikealle sivulle.
Aseessa on säädettävä takatähtäin, jossa asetukset sadasta metristä, jopa tuhannen metrin matkalle. Aseella pystyy ampumaan kerta- ja sarjatulta. Valitsin on sijoitettu aseen vasemmalle sivulle, liipaisimen yläpuolelle. Metalliosien pintakäsittelynä on sinistys. Aseessa on eurooppalaisesta pähkinäpuusta valmistettu, pistoolikahvalla varustettu tukki.
Toiminta
Toiminnallisesti ase perustuu massasulkuperiaatteeseen (blowback-operated) ja ampuu sarjatulta avoimelta lukolta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lukko on virekynnen varassa, ns. taka-asennossa. Kun liipaisimesta vedettään taaksepäin, massalukko vapautuu ja työntyy rekyylijousen kuormituksesta eteenpäin, työntäen lippaan patruunasillalla lepäävän patruunan patruunapesään, laukaisten patruunan välittömästi lukon sulkeuduttua. Sarjatulella aseen teoreettinen tulinopeus eli kadenssi, oli noin 450–500 laukausta minuutissa.
Tuotanto
MP 28 -konepistoolia valmistettiin alkuun lisenssillä Belgiassa (Pieper S.A., Herstal), koska Versaillesin rauhansopimus kielsi saksalaisilta konepistoolituotannon. Kansallissosialistien valtaan nousun jälkeen, vuonna 1933 aloitettiin tuotanto myös Saksassa, C.G. Haenel Waffenfabrik asetehtaalla. Kun saksalaiset miehittivät vuonna 1940 Belgian, jäi heidän käsiinsä Pierer S.A. Herstalin asetehtaan valmistamia MP 28/II -konepistooleita. Nämä sotasaalisaseet saivat Saksan armeijassa nimikkeen Maschinenpistole 740(b).
Hugo Schmeisser
Hugo Schmeisser (1884–1953) toimi vuodesta 1921 alkaen C.G. Haenel Waffen und Fahrradfabrik –asetehtaalla Suhlissa. Siellä hän suunnitteli mm. MP 28 -ja MP 41 –konepistoolit sekä Sturmgewehr StG 44 –rynnäkkökiväärin.
Amerikkalaiset pidättivät Hugo Schmeisserin ilmeisesti toukokuussa 1945. Eri vaiheiden jälkeen Schmeisser joutui lokakuussa 1945 puna-armeijan käsiin ja pakotettiin yhteistyöhän. Hugo Schmeisser vapautui sotavankeudesta Izhevskin asetehtaalla ja palasi Saksaan 9.6.1952. Hän kuitenkin kuoli noin vuotta myöhemmin 12.9.1953 keuhkokuumeeseen.
SS-Division Nord
Saksalaisten sotapäiväkirjojen mukaan, Kiestingin suunnalla taistelevalla SS-Division Nordilla oli käytössään MP 28 -konepistooleja. Niitä on näkyvillä myös useissa valokuvissa, jotka on otettu vuosien 1941–1942 aikana. Tämän jälkeen aseet hiljalleen korvattiin MP 40 -konepistooleilla.