×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2023) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2023 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2023) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2023) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet
Updates Sitemap Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Military & Police 15i Custom


Yleistä

Smith & Wesson Military & Police 15i (MP 15i) on oikeastaan tavallinen AR-15 rynnäkkökiväärin puoliautomaattiversio. Aseen nimessä i-kirjain tulee sanasta "International", eli ase on tarkoitettu Yhdysvalloissa vientimarkkinoille. Aseessa ei ole liekin sammuttajaa ja se on varustettu 10 patruunan lippaalla. Yhdysvalloissa aseen nimessä ei lisäkirjaimia ole ja se on varustettu 30 patruunan lippaalla ja liekinsammuttajalla.

MP-15i CustomMilitary&Police 15i (MP 15i) Custom Zoom

Muutostyö (customointi)

 • poistetaan tähtäinkahva ja asennetaan tilalle laseretäisyysmittarilla varustettu tähtäinkiikari (Nikon L700)
 • Vaihdetaan alkuperäinen pistoolikahva uuteen paremmin muotoiltuun
 • poistetaan etutähtäin (tarpeeton ja kiikaritähtäimen tiellä)
 • vaihdetaan muovinen kädensuojus uuteen alumiinista valmistettuun
 • ajetaan vaimenninkierre piipun päähän ja kiinnitetään siihen äänenvaimennin (Ase Utra NorthStar NS-3B)
 • kiinnitetään kädensuojuksen alla olevaan Picatinny-kiskoon videokamera (Contour HD 720)
 • vaihdetaan alkuperäinen 10 patruunan metallilipas, polymeeristä valmistettuun Promag 20 patruunan lippaaseen

Käsisuojus

M&P 15- kiväärin alkuperäisen muovisen käsisuojuksen voi suhteellisen helposti vaihtaa. Markkinoilla on lukuisa määrä eri valmistajien, erilaisista materiaaleista valmistamia, eri käyttötarkoituksiin tarkoitettuja käsisuojuksia.

Valitsin aseeseen ATI (Advanced Technologyn) kahdeksansivuisen vapaasti riippuvan alumiinikäsisuojuksen (AR-15 8-Sided Aluminium Free Float Forend). Vapaasti riippuva käsisuojus on kiinni piipussa vain patruunapesän kohdalta, näin piippu saa ammuttaessa lämpövärähdellä vapaasti. Valittu käsisuojus on niin pitkä (295 mm), että alkuperäinen, etutähtäimen sisältävä kaasuportti oli irrotettava ja korvattava uudella matalammalla mallilla (AR-Stoner), joka sopii uuden käsisuojuksen sisään.

ATI Free Float Forend
AR-Stoner käsisuojuksessa on Picatinnykiskon kiinnitysruuvien paikat kahdeksalla sivulla

Kaasuportti

M&P 15 -kiväärin alkuperäinen, etutähtäimen sisältävä kaasuportti on vaihdettava, pitkän käsisuojuksen tieltä.

AR-Stoner
AR-Stoner kaasuportti kiinnitettynä piippuun.

Pistoolikahva

Alkuperäinen muovinen pistoolikahva vaihdettiin Advanced Technologyn Strikeforce muotoiltuun polymeerikahvaan.

Pistolgrip
Alkuperäinen kahva vasemmalla, ATI Strikeforce oikealla

Nikon L700

M&P 15 -kiväärin takatähtäimenä toiminut tähtäinkahva irrotettiin (ruuvikiinnitys). Sen alta paljastui pitkä picatinny kisko, johon voitiin tukevasti kiinnittää esimerkiksi kiikaritähtäin.

Pistolgrip
M&P 15i alkuperäinen takatähtäin

Irrotetun takatähtäimen alta paljastuneeseen picatinny kiskoon kiinnitettiin laser-etäisyysmittarilla varustettu Nikon L700 tähtäinkiikari.

Pistolgrip
Nikon L700 laser-etäisyysmittarilla varustettu tähtäinkiikari

Videokamera

Aseen piipunsuojuksen alla olevaan Picatinny-kiskoon kiinnitettiin Contour HD720 -mallinen videokamera. Kamera kestää hyvin aseen rekyylin, mutta ammuttaessa pitkille etäisyyksille, kameran kyky kuvata tapahtumia on rajallinen, johtuen zoom-ominaisuuden puuttumisesta. Kamera kiinnitettiin Picatinny kiskoon erillisellä itse valmistetulla weaver-tyyppisellä kiinnikkeellä.

Pistolgrip
Contour HD videokamera

Irrotetun takatähtäimen alta paljastuneeseen picatinny kiskoon kiinnitettiin laser-etäisyysmittarilla varustettu Nikon L700 tähtäinkiikari.

NorthStar NS-3B

Ase Utra Oy on valmistanut äänenvaimentimia vuodesta 1994 alkaen ja on yksi maailman suurimmista vaimennin valmistajista. Ase Utra valmistaa äänenvaimentimia kilpa-ampujien, metsästäjien ja myös viranomaisten käyttöön. Äänenvaimennin laskee huomattavasti aseen laukaisusta aiheutuvaa äänenpainetasoa, vähentää rekyyliä sekä poistaa piipun päästä mahdollisesti näkyvän suuliekin.

NorthStar NS-3B (kal. 222 Rem - 6.5x55 SE) äänenvaimentimen pituus on 198 mm, halkaisija 47,5 mm ja paino 640 g. Vaimennin jatkaa kiinnitettynä aseen pituutta 98 mm. Vaimentimen äänenvaimennus teho on 25–28 dB, mitattuna metrin päästä aseen piipun suusta.

Irrotetun takatähtäimen alta paljastuneeseen picatinny kiskoon kiinnitettiin Laser etäisyysmittarilla varustettu Nikon L700 tähtäinkiikari.

Aseenperä

Muutostyönä aseeseen ei tällä kertaa kiinnitetty uutta aseenperää, mutta sellainen on aseeseen helppo vaihtaa. Tarjolla on useita erilaisia vaihtoehtoja, useilta eri valmistajilta. Kokoon painuvaa aseenperää on oikeastaan vaikea perustella metsästyskäyttöön ja se onkin suosittu lähinnä viranomais- ja sotilaskäytössä.

Huom!

Edellä tehdyt muutokset kannattaa teetättää valtuutetulla asesepällä. Lisäksi on muistettava, että jos aseeseen kiinnitetään taittoperä, joka lyhentää aseen pituuden alle 84 cm:iin, täytyy aselupaa muuttaa. Aselain mukaan alle 84 cm pitkät aseet (pl. käsiaseet), menevät nimikkeellä "muu ase".


Lähdeluettelo

 • Smith & Wesson, url: http://www.smith-wesson.com, 15.12.2010
 • Nikon Sport Optics, url: http://www.nikonusa.com, 11.3.2011
 • Contour, url: http://www.contour.com, 7.3.2011
 • Sako tuotekuvasto 2011

★ 10.12.2011 (✪ 16.5.2013)

Waffenlager.net - Copyright © 2023 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.