Parabellum P08 - lippaat
Yleistä
Saksalaiset valmistivat Parabellum-pistoolien yksirivisiä tankolippaita itse asetehtaiden (kuten DWM ja Mauser) lisäksi myös alihankkijoiden toimesta.
Saksalaiset valmistivat Parabellum-pistoolien yksirivisiä tankolippaita itse asetehtaiden (kuten DWM ja Mauser) lisäksi myös alihankkijoiden toimesta.
Yksirivisistä tankolippaista on olemassa kahta päämallia, ns. varhaisempi (vanhempi) ja myöhäisempi (uudempi). Lippaiden 134,95 mm pitkä runko on valmistettu teräspellistä ja pinnoitettu nikkelillä. Mauser 1934 ja 1942 lippaissa ei nikkelisilausta ollut, vaan teräspinta sinistettiin. Lippaan syöttösilta valmistettiin pintakarkaistusta teräksestä. Mauser 1934 ja 1942 syöttösillan teräslaatu oli 25.61, jossa on hiiltä 0.25-0.30 %. Lippaiden pinta lämpökäsiteltiin 850 asteisessa öljykylvyssä.
Lippaiden pohjakappaleen materiaalina on yleensä käytetty pähkinäpuuta (DWM, OKB). Mauser 1934 ja 1942 pohjakappaleissa on käytetty materiaalina myös bakeliittia ja alumiinia. Eri valmistajien lipasmallien välillä on lippaan rungossa pieniä eroja, myös pohjakappaleen muoto vaihtelee hieman.
Varhaisemman ja myöhemmän mallin lippaissa on muutamia eroavaisuuksia. Lippaan suuaukko on myöhemmässä mallissa hieman pelkistetympi. Lippaan rungon pohja on myöhemmässä mallissa suora, kun se varhaisessa mallissa on vino. Tästä johtuen myös pohjakappale on muodoltaan hieman erilainen. Varhaisemman mallin lippaiden pohjakappaleiden materiaalina käytettiin yleensä pähkinäpuuta ja alumiinia. Myöhemmässä mallissa käytettiin yleensä bakeliittia.
Lippaiden pohjakappaleet: 1. varhainen malli (WW1), pohjakappale puuta, 2. varhainen malli (WW1), pohjakappale alumiinia, 3. uustuotanto (Repro) varhainen malli, pohjakappale muovia, kiinnitys kahdella niitillä, 4. uudempi malli (WW2), pohjakappale bakeliittia, kiinnitys yhdellä niitillä.
Saksassa Parabellum P.08 -pistoolien lippaiden valmistuksesta vastasivat pääosin itse aseiden valmistajat. Alihankintana lippaita valmisti C.G. Haenel Fahrradfabrik, Suhlissa (leima fxo). Useat valmistajat käyttivät tehtaan leiman lisäksi kolmekirjaimista valmistajan koodia. Armeijan käyttöön tarkoitettuihin koteloihin lyötiin lisäksi asetarkastustoimiston (Waffenamt) leima.
Saksalaiset asetehtaat Mauser ja Erma aloittivat uudelleen lippaiden valmistamisen sodan jälkeen. Erma valmisti lippaita 1950-luvulla, Mauser 1960-1970-luvulla. Lippaita valmistettiin myös Sveitsissä ja Tanskassa. Ilmeisesti näitä lippaita valmistaa uustuotantona yhä italialainen Mec-Gar.
Itävalta-Unkarilainen, Budapestissä asunut Friedrich Blumm kehitti Tykistö-Parabellumiin rumpulippaan (Trommelmagazin 08), vuonna 1916. Blumm patentoi kehittämänsä 32 patruunan rumpulippaan samana vuonna ja ensimmäiset lippaat luovutettiin joukoille käyttöön vuoden 1917 aikana.
Rumpulipasta valmisti kolme tehdasta, AEG - Allgemeine Elektrizitäts-Gesellschaft (Berlin), Gebrüder Bing Metallwarenfabrik AG (Nürnberg) ja Vereinigte Automaten-Fabriken Pelzer Co (Köln-Ehrendfeld). Suurin valmistaja näistä kolmesta oli Gebrüder Bing, Nürnbergissä. Bing firman tunnus lippaissa oli B/N -leima.
Vuosina 1917–1918 valmistui noin 725 000 rumpulipasta. Lippaat valmistettiin teräspellistä prässäämällä. Lippaat toimitettiin joukko-osastoille viiden rumpulippaan puulaatikoissa (Kasten für T.M. 08). Laatikoissa oli mukana lippaan täyttötyökalu ja jonkin verran patruunoita. Rumpulippaissa tuli käyttää pyöreäpäisellä luodilla varustettuja patruunoita, sillä kartiomalliset luodit aiheuttivat syöttöhäiriöitä.
Rumpulippaiden valmistus loppui marraskuussa 1918, ensimmäisen maailmansodan päätyttyä. Rumpulippaita käytetiin myöhemmin myös Bergmann-konepistooleissa, erillisen adapterin avulla.
Trommelmagazin 08 on nykypäivänä harvinaisuutensa vuoksi suhteellisen arvokas. Hyväkuntoisesta lippaasta voi joutua maksamaan jopa 1200–1800 euroa. Mikä lähentelee jo hyväkuntoisen ja numerotarkan Tykistöparabellum -pistoolin hintaa.
★ 13.5.2013 (✪ 13.3.2020)