×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2023) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2023 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2023) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2023) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet
Updates Sitemap Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Nallit


Yleistä

Nalli on patruunan osa, joka sisältää iskusta tai lämmöstä herkästi syttyvää ainetta. Nallin tarkoituksena on sytyttää patruunan hylsyn sisällä oleva suurempi ruutipanos, joka toimii patruunan ajoaineena.

Nalli muodostuu pienestä aloitepanoksesta eli detonaattorista, nallin sytytysjärjestelmästä ja kuoresta (nallikuppi). Detonaattorina käytetään yleensä lyijyatsidia, lyijytrisinaattia ja tetratseenia. Räjähdyselohopean käyttö on nykyisin harvinaista.

Nallin toiminta

Aseen iskurin iskiessä patruunan nallin kantaan, taipuu nallin kannan keskiosa sisäänpäin. Nyt nallin sisällä oleva aloitepanos puristuu alasimen kärkeä vasten, josta seuraa aloitepanoksen räjähtäminen. Räjähdyksen ansiosta kuuma pistoliekki (kaasusuihku) etenee hylsyn kannassa olevan liekkireiän (reikien) läpi ja sytyttää hylsyn sisälle sijoitetun ruudin.

Nallin tehtävä on siis sytyttää hylsyn sisällä oleva ruuti nopeasti ja luotettavasti. Nalli on suunniteltu toimimaan erittäin nopeasti. Kun patruunan laukaisutapahtuma on nopea, saa käyttäjä patruunan luodin nopeasti haluamaansa suutaan.

Nallityypit

Nallit ovat tyypillisesti Berdan, Boxer, tai haulikon nalleja. Berdan on vanhempi ja ehkäpä varmempi (yleinen sotilaskäytössä). Boxer puolestaan on yleisempi (halvempi) ja helppoutensa vuoksi jälleenlataajien suosiossa. Berdan- ja Boxer-nalleissa on tyypillisesti 20–40 mg nallimassasekoitus (aloitepanos). Haulikon nallissa se puolestaan on hieman suurempi, 50–60 mg.

Vihtavuoren valmistamia vanhoja haulikon nalleja

Lisäksi on olemassa reunasytytysnalleja (esim. 22 LR -patruunassa). Reunasytytysnalli poikkeaa edellisistä tuntuvasti. Siinä aloitepanos on puristettu patruunan hylsyn pohjalle, sen kannassa olevaan massarakoon. Näin erillistä nallia ei tarvita.

Berdan-nalli

Berdan-nallissa ei itsessään ole alasinta, vaan alasimena toimii hylsyn nallisijan pohja. Nallille pesitetyissä hylsyissä on kaksi pientä reikää (liekkireiät), nallilta tulevaa herätesuihkua varten. Berdan-nallin poistamiseen hylsystä, uudelleen latauksen yhteydessä tarvitaan erikoistyökalu (nallikuokka). Kiväärikaliipereissa yleisin Berdan-nallin halkaisija on 5,5 mm ja syvyys 2,6–2,8 mm. Pistoolikaliipereissa yleisin nallin halkaisija on 4,5 mm ja syvyys 2,2 mm.

Boxer-nalli

Boxer-nallille pesitetyssä hylsyssä on vain yksi suuri reikä nallin antamaa herätesuihkua varten. Nalliin on itseensä rakennettu alasin, joten hylsyn nallikolon pohjaa ei käytetä alasimena. Nallin poistaminen on helppoa, eikä erikoistyökaluja tarvita. Boxer-nallin helpon poistamisen vuoksi, Boxer-nalliset hylsyt ovatkin juuri helppouden vuoksi jälleenlataajien suosiossa. Yleisimmät Boxer-nallien halkaisijat ovat 4,45 mm (syvyys 3,1–3,3 mm) ja 5,33 mm (syvyys 3,3 mm).

CCI 4 mm kiväärin nalleja (boxer)

Nalleja valmistetaan eri halkaisijoilla, riippuen käyttötarkoituksesta. Pistoolin nallien halkaisija on tyypillisesti 4,5–5,0 mm. Kiväärin nallit puolestaan ovat halkaisijaltaan 4,5–6,4 mm.

Nallien kuoren valmistusmateriaalina on yleensä messinki ja alumiini. Nämä metallit soveltuvat hyvin aloitepanoksena toimivan lyijyatsidin ja lyijytrisinaatin suojakuppimateriaaliksi.

Suurimpia nallien valmistajia nykypäivänä ovat CCI, Federal, Fiocchi, Norma, Remington, RWS ja Winchester.

Aloitepanos

Lyijyatsidi Pb(N3)2 on herkästi syttyvä kiteinen aloiteräjähdysaine. Lyijyatsidi räjähtää 150 mm pudotuksesta tai 7 millijoulen staattisesta varauksesta. Sen palonopeus on 5180 m/s.

Räjähdyselohopea Hg(ONC)2 eli elohopeafulminaatti on erittäin herkästi syttyvä aloiteräjähdysaine. Räjähdyselohopea on yleensä ruskehtavan keltaista, raskasta ja kiteistä ainetta. Räjähdysherkkyyden vuoksi sitä ei enää nykyään juurikaan käytetä.

Nallin kiinnitys hylsyyn

Nallit sijoitetaan hylsyn kannassa olevaan tarkasti mitoitettuun nallitaskuun. Nalli painetaan huolellisesti kiinni erillisellä nallittajalla.

Niippaaminen

Sotilaskäyttöön tarkoitetuissa patruunoissa, varsinkin sarjatuliaseiden patruunoissa käytetään usein miten niippaamista. Tällä varmistetaan nallin riittävän tiukka kiinnitys. Liian löysässä oleva nalli voi irrota laukaisun jälkeen ja aiheuttaa aseen jumiutumisen.

Tavallisin niippaustapa on, jossa reunoilta painetaan 120° asteen jaotuksella kolme pursetta säteittäin sisäänpäin. Toinen tapa on, jossa nallitaskun reuna painetaan kauttaaltaan hieman sisäänpäin.


Lähdeluettelo

  • Messinkihylsyisten keskisytytyspatruunoiden jälleenlataus, Esa Paananen
  • Kaliberi 1/2008, Patruunan osat II/IV, Nalli, Tapio Saarelainen
  • Kaliberi 5/2003, Asetekniikkaa, Osa 5, Janne Pohjoispää
  • Aseiden rakenne ja toiminta, Tapio Suihko, 2009
  • Patruunat ja jälleenlataus, Timo Hyytinen, 1989

★ 7.1.2011 (✪ 23.11.2012)

Waffenlager.net - Copyright © 2023 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.