×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2020) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2020 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2020) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2020) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Ruger Mark IV Target


Yleistä

Ruger (Sturm, Ruger & Company Inc.) esitteli vuonna 2016 uuden parannetun mallin ikoniseksi muodostuneesta Ruger Mark II / III –pienoispistoolimallista. Ruger yhtiön operatiivisen johtajan Christopher J. Killoy mukaan kyseessä ovat monumentaaliset parannukset, verrattuna edellisiin malleihin. Uudesta Mark IV mallista valmistettiin neljää toisistaan poikkeavaa versiota; Target, Hunter, 22/45 Lite ja Competition. Syyskuun 6. Päivänä 2017 Ruger ilmoitti lisänneensä Mark IV –sarjaan kolme uutta mallia, Ruger Mark IV Standard, Standard (pitkällä piipulla) ja Tactical.

Yhdysvalloissa suoritetuissa ampumatesteissä Ruger Mark IV on havaittu edeltäjiensä tavoin erittäin luotettavaksi ja huipputarkaksi aseeksi.

Ruger Mark IV TargetRuger Mark IV Target Zoom

Rakenne

Ruger Mark IV –pienoispistooli on rakenteeltaan yksinkertainen ja varmatoiminen. Sen kahvakulma on 74 astetta, eli sama kuin legendaarisen maineen saavuttaneessa palveluspistoolissa Colt M1911:ssä.

Aseen kahvarunko on työstetty CNC-koneilla yhdestä teräs tai vaihtoehtoisesti alumiini kappaleesta, mallista riippuen. Aseen laukaisukoneiston laukaisuvastus on hieman yli 2 kg.

Aiemmista Ruger Mark I-III –malleista poiketen uusi Mark IV –malli on todella helppo huolto purkaa ja kasata. Purkaminen tapahtuu yksinkertaisesti yhtä nappia painamalla, mikä on sijoitettu aseen lukkorungon takaosaan, lukon pään alapuolelle.

Aseessa on vakiona tarkkuuspistoolille ominaiset säädettävät avotähtäimet. Takatähtäin on säädettävä ja etutähtäin (jyvä) on HiViz-kuitujyvä.

Varmistinvipu on sijoitettu pistoolin vasemmalle sivulle, kahvalevyn yläpuolelle. Ase on varmistettu, kun varmistinvipu on yläasennossa. Kahvalevyt on valmistettu mallista riippuen joko polymeeristä tai puu laminaatista. Kahvalevymalleja on useita erilaisia.

Aseessa on kymmenen patruunan yksirivinen teräksestä valmistettu tankolipas. Käytännössä lipas on samanlainen kuin aiemmassa Mark III –mallissakin, joten ne ovat keskenään vaihtokelpoisia. Mark II mallin lipas on kuitenkin erilainen, eikä sitä voi käyttää uudessa Mark IV -pistoolissa.

Ruger Mark IV Hunter HiViz-kuitujyvän voi myös vaihtaa. Aseessa kiinni olevan punaisen jyvän lisäksi mukana toimitetaan valkoinen ja keltainen HiViz-kuitujyvä.

Ruger Mark IV

Ruger Mark IV on legendaariseksi muodostuneen Ruger pienoispistoolisarjan neljäs versio ja samalla sen uusin tulokas. Sen valmistus on aloitettu ilmeisesti kesällä 2016, sarjanumerosta WBR100001. Sarjanumerossa kirjaimet WBR tulevat Ruger yhtiön toisen perustajan William B. Ruger nimen etukirjaimista.

Jos Ruger on käyttänyt sarjanumerot järjestelmällisesti, voisi niiden perusteella päätellä, että maaliskuuhun 2017, mennessä oli valmistettu jo yli 27 000 asetta.

Lisävarusteet

Mark IV –pistooleihin on myös saatavilla erilaisia kahvalevyjä. Tällä hetkellä kahvalevymalleja on kolme erilaista, yksi polymeeristä valmistettu ja kaksi puulaminaatista valmistettua mallia.

Mark IV –pistooliin voidaan kiinnittää myös äänenvaimennin. Aseeseen voi kiinnittää ainakin Killebrew Design & Manufacturin (KDM) valmistaman KDM-äänenvaimentimen.

Pistooliin voi myös kiinnittää tähtäinkiikarin, lasertähtäimen tai punapistetähtäimen, lisävarusteena saatavan Picatinny/Weaver –tyyppisen kiinnityskiskon (Weaver Scope Base Adapter) avulla.

Ruger Mark IV -pistooliin on olemassa yhdysvaltalaisen Volquartsen Firearmsin valmistama säädettävä laukaisukoneisto (Accurazing Kit for the Ruger Mark IV Pistol), jonka osat on valmistettu CNC–työstömenetelmällä A2-työkaluteräksestä. Laukaisukoneisto tarjoaa säädettävän, selkeän 1,1 kg laukaisuvastuksen. Sen pitäisi myös poistaa tyhjälaukaisun yhteydessä vaadittavan lippaanpoiston, eli tyhjälaukaisun voisi suorittaa ilman lippaan poistamista latausliikkeen ja liipaisun välillä.

Valitettavasti Volquartsen–laukaisukoneistoa ei ollut vielä saatavilla Suomessa, artikkelin kirjoitushetkellä.

Ruger Mark IV mallit

Ruger on valmistanut Mark IV sarjasta neljä toisistaan poikkeavaa mallia, Target, 22/45” Lite, Hunter ja Competition.

Mark IV Target

Ruger Mark IV Target malli muistuttaa ulkoisesti paljon Ruger Mark II Target –pistoolia. Pistoolissa on 139,7 mm (5,5”) –pitkä pyöreä piippu ja polymeeristä valmistetut kahvalevyt. Target-mallia on saatavilla kolme hieman erilaista versiota, Model 40101; musta piippu (sinistetty), Model 40103; teräksen värinen piippu ja Model 40159; musta piippu ja laminaattikahva.

Mark IV Hunter

Ruger Mark IV Hunter mallissa on 174,8 mm (6,88”) –pitkä uritettu (fluted) piippu ja laminaatista valmistetut kahvalevyt. Hunter-mallia on saatavilla kahta versiota, Model 40118 Target-malliset laminaatti kahvalevyt ja Model 40160 sormiuritettu laminaattikahva.

Ruger Mark IV Hunter

Mark IV 22/45” Lite

Ruger IV 22/45 Lite poikkeaa ulkonäöltään merkittävästi Mark IV –sarjan muista aseista. Aseen runko valmistettu alumiinista ja sen piippu (pituus 4,4”) on kuparin värinen, pintakäsittelynä pronssi anodisointi. Kahvalevyt ovat mallia M1911, eli Colt M1911 klassikko aseen kahvalevyjen malliset. Mallista valmistetaan kahta versiota; Model 43909 kuparin värinen piippu ja Model 43906 musta (sinistetty) piippu.

Mark IV Competition

Ruger Mark IV Compepetiton on erikoismalli, jonka piipun sivuille on laser-kaiverrettu tekstit ”100 Years” ja ”William B. Ruger” signatuuri. Aseessa on 174,8 mm (6,88”) –pitkä, sivuilta viistetty piippu. Competition malliin käy samat kahvalevyt kuin Hunter-malliinkin. Aseesta on valmistettu vain 1 000 aseen erikoiserä. Aseen mukana toimitetaan Ruger Centennial CRKT puukko, samalla sarjanumerolla kuin pistoolikin.

Ruger Mark IV Competition

Parannukset Mark III versioon verrattuna

  • One-Button-Takedown, eli purkaminen yhtä nappia painamalla
  • ongelmia aiheuttaneesta latausilmaisimesta on luovuttu
  • kahvarunko on työstetty yhdestä metallipalasta (parempi tarkkuus)
  • lippaan vapautin vipu uudistettu (nopeampi lataaminen)

Tekniset tiedot

  Target 22/45' Lite Hunter Competition
- kaliiperi .22 LR .22 LR .22 LR .22 LR
- pituus 247,6 mm 213,6 mm 282,4 mm 282,4 mm
- piipun pituus 139,7 mm 111,8 mm 174,8 mm 174,8 mm
- rihlapalkit 6 oik. 6 oik. 6 oik. 6 oik.
- rihlannousu 1/406 mm 1/406 mm 1/406 mm 1/406 mm
- paino 1 213 g 708 g 1 247 g 1 332 g
- lipas 10 patr. 10 patr. 10 patr. 10 patr.
         

Ruger Mark I–III vanhat mallit

Vuosina 1949–2016 Sturm, Ruger & Co on valmistanut kolmea eri pienoispistoolimallia. Nämä mallit ovat Ruger Mark I, Mark II ja Mark III.

Mark I (1949–1982)

Vuonna 1949 Ruger–pistooli kulki nimellä .22 Standard, jolle kuitenkin haettiin vuonna 1951 nimimuutos ja siitä tuli Ruger Mark I Target. Aseeseen tehtiin ilmeisesti vuonna 1963 muutamia muutoksia; pidempi piippu, säädettävät tähtäimet ja liipaisin.

Mark II (1982–2004)

Vuonna 1982 valmistui uusi malli, Ruger Mark II Target, joka on parannettu versio sarjan ensimmäisestä mallista. Suurin uudistus vanhaan oli lukon aukipitosalpa. Asetta valmistettiin nyt 5,5"-piipulla.

Ruger Mark II Target -pistoolia valmistettiin Rugerin tehtaalla Southportissa, Connecticutissa. Se poistettiin tuotannosta vuonna 2005, kun uusi malli Ruger Mark III otettiin tuotantoon. Asetta valmistettiin huikea määrä, yli kolme miljoonaa kappaletta.

Aseen purkaminen ja varsinkin sen kasaaminen tosin voi tuottaa hieman päänvaivaa, aseen kahvaan upotetun hieman jäykähkön purkusalvan muodossa, mutta käyttöohjeita seuraamalla ongelmia ei pitäisi olla.

Mark III (2004–2016)

Ruger Mark III on parannettu versio Mark II:sta. Mark III tuli markkinoille vuonna 2004. Aseen pituus on 222 mm, piipun pituus 114 mm ja paino 1,05 kg. Aseessa on mm. C/T laser-kahvalevyt ja HiViz-kuitujyvä.

Mark III on saanut osakseen paljon porua käyttäjien keskuudessa. Ase on yhtä hankala kasata huollon jälkeen kuin edeltäjänsä Mark II. Oikeastaan aseen uusi latausilmaisin, tekee siitä entistä hankalampaa, pahimmillaan jumittaen osat. Tämä on johtanut siihen, että jotkut käyttäjät ovat poistaneet latausilmaisimen aseestaan.

Suomessa

Suomessa Ruger Mark II Target on ollut todella suosittu ampumaharrastajien – ja kilpa-ampujien keskuudessa. Ei ole mitään syytä, miksi uusi Ruger Mark IV (Target & Hunter) ei olisi jatkossa yhtä suosittu.

Ensimmäinen pieni erä Ruger Mark IV –pistooleita saapui Suomeen maahantuojan oy K. Hjorth Ab toimesta maaliskuun alussa 2017.

Ruger Mark IV pistoolien takaisinkutsu (Recall)

Ruger ilmoitti 7.6.2017 maahantuojan oy K. Hjorth Ab kautta Ruger Mark IV –pistoolien käyttökiellosta ja että ennen 1.6.2017 valmistetut Mark IV –pistoolit kutsutaan takaisin korjattavaksi. Syynä on varmistimen toiminnan mahdolliset vikatilanteet. Kun ase on vireessä ja varmistettuna, voi ase laueta varmistuksen poistamisen yhteydessä. Korjaukset tehtiin ilman, että aseen omistajille aiheutui kustannuksia. » lue lisää

Sturm, Ruger & Company Inc.

Alexander McCormik Sturm ja William B. Ruger perustivat vuonna 1949 pienen asetehtaan Southport nimiseen kaupunkiin (Fairfield, Connecticut). Tehtaan nimeksi tuli Sturm, Ruger & Co, jota yleensä kutsutaan yksinkertaisesti nimellä Ruger.

Ruger aloitti asetuotantonsa .22 LR -kaliiperisella pienoispistoolilla, kun Bill Ruger suunnitteli vuonna 1949 Ruger Standard pistoolin. Pistooli muistutti ulkoisesti saksalaista Luger P.08 - ja J.M. Browningin suunnittelemaa Colt Woodsman -pistoolia, mutta oli aivan oma konstruktionsa.

Nykypäivänä Ruger (Sturm, Ruger & Company Inc.) kuuluu neljän suurimman yhdysvaltalaisen asevalmistajan joukkoon. Vuonna 2013 Rugerilla oli noin 2 000 työntekijää. Ruger on valmistanut vuosien 1949–2004 välisenä aikana yli 20 miljoonaa ampuma-asetta. Ruger oli vuosina 2008–2011 jopa Yhdysvaltojen suurin asevalmistaja. Nykyisin tavoitteena on valmistaa kaksi miljoonaa ampuma-asetta vuodessa.

Ruger on suuri asevalmistaja, joka valmistaa erilaisia pistooleja, revolvereja, metsästyskiväärejä sekä rynnäkkökivääreitä. Ruger yhtiön pääkonttori sijaitsee Southportissa, Connecticutissa ja tehtaat Arizonan Prescott ja Newport, New Hampshire. Puoliautomaattipistoolit valmistetaan kokonaisuudessaan Arizonan tehtaalla.


Lähdeluettelo

  • Ruger, url: http://www.ruger.com, 2.2.2011
  • Ruger Mark IV Instruction manual
  • Ruger Mark IV Pistol Gun Review, url: http://www.range365.com, 1.2.2017
  • Ruger Introduces One-Button Takedown Mark IV Pistol, url: http://www.americanrifleman.com. 2.2.2017
  • Ruger’s New Mark IV semi-automatic 22LR pistol, url: http://www.gunblast.com, Jeff Quinn, 22.9.2016
  • K. Hjorth tiedote Ruger Mk IV pistoolien käyttökiellosta, 8.6.2017

★ 20.3.2018 (✪ 30.3.2018)

Waffenlager.net - Copyright © 2021 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.