×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2023) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2023 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2023) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2023) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet
Updates Sitemap Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Aimpoint Micro H-2


Yleistä

Ruotsalainen Aimpoint AB esitteli vuoden 2015 alkupuolella uudet Aimpoint Micro H-2 ja T-2 –punapistetähtäimet, jotka tällä hetkellä ovat yksiä maailman parhaita punapistetähtäimiä. Micro H-2 tuli markkinoille muutama kuukausi julkistamisen jälkeen, elokuussa 2015.

Punapistetähtäin on optinen tähtäin, jonka linssin keskelle heijastuu punainen piste. Punapistetähtäimellä kohde löytyy nopeasti, sillä ampuja voi pitää molemmat silmät auki tähdätessään, jolloin näkökenttä on laajempi ja kohteen hahmottaminen helpompaa. Tästä johtuen punapistetähtäimellä on nopeampi tähdätä kuin tähtäinkiikarilla. Verrattuna avotähtäimeen, punapistetähtäin on tarkempi ja se ei peitä niin paljon näkyvyyttä. Myös pimeässä tähtääminen onnistuu punapistetähtäimellä yleensä paremmin. Punapistetähtäimiä käytetään yleensä sotilas-, viranomais- ja metsästyskäytössä.

Aimpoint Micro H-2Aimpoint Micro H-2 Zoom

Rakenne

Aimpoint Micro H-2 -punapistetähtäimessä on kestävä alumiinirunko, jonka pintakäsittelynä on anodisoitu, musta mattapinta. Tähtäimessä on valovoimaiset 20 mm halkaisijaltaan olevat linssit. Optiikassa ei ole suurennosta ja linssille heijastetaan LED-tekniikalla punainen parallaksivapaa tähtäyspiste. Pisteen kirkkautta voidaan säätää selkeätoimisella, 12-asentoisella säätimellä. Kaksoislinssijärjestelmän ansioista punapistettä ei tarvitse keskittää, riittää että piste on maalinkohdalla. Linssien suojana on Flip-Up tyyppiset läpinäkyvät linssisuojukset.

Aimpoint Micro H-2 on erittäin kevyt ja pienikokoinen. Micro H-2 on suunniteltu erityisesti metsästyskäyttöön, missä ampumatilanteet ovat nopeita. Tähtäin on suunniteltu vaativaan käyttöön ja se on vedenpitävä aina viiteen metriin asti. Käyttölämpötila on -30 - +60 °C. ACET-teknologian (Advanced Circuit Efficiency Technology) ansiosta tähtäimen 3V CR2032 Lithium paristo kestää jopa 50 000 tuntia. Pakkasessa käyttöikä luonnollisesti pienenee.

Micro H-2 ja T-2

Micro H-2 on suunniteltu lähinnä metsästys- ja urheiluammunta käyttöön, joten se ei ole yhteensopiva 1, 2 ja 3-sukupolven pimeänäkölaitteiden kanssa kuten sotilas- ja viranomaiskäyttöön suunniteltu T-2 malli. H-2 mallissa on mekaaninen yhteensopivuus Picatinny- ja Weawer tyyppiseen tähtäinkiskoon, kun T-2 mallissa on yhteensopivuus sotilasstandardin mukaiseen MIL-STD 1913 kiskoon (Picatinny). T-2 kestää paremmin myös kylmää ja kuumaa. T-2 mallin käyttölämpötila on -45 - + 71 °C ja se on vedenpitävä aina 25 metriin asti.

Micro H-1 ja H-2

Aimpoint Micro H-2 on parannettu versio aiemmasta H-1 mallista. H-2 mallissa on paremmat linssit ja siten myös parempi valon läpäisykyky (light transmission). Myös itse punapiste on selkeämpi kuin aiemmassa versiossa. H-2 malliin on myös lisätty läpinäkyvät Flip-Up –tyyppiset linssinsuojukset.

Tähtäimen kiinnitys

Tähtäin voidaan kiinnittää aseeseen erilaisten kiinnitysjalkojen avulla. Näistä esimerkkinä, Blaser-pikajalka, Weaver, Picatinny, Sako Optilock, Leupold ja Tikka T3 kiinnityskiskot. Tähtäintä voidaan käyttää kivääreissä, haulikoissa, pistooleissa (esim. Glock 17) ja jousiaseissa. Itse asiassa Aimpoint Micro H-2 tähtäimen voi kiinnittää miltei mihin tahansa kivääriin, useimpiin haulikoihin ja pistooleihin.

Blaser saddle mount
Blaser-pikajalka (132 g) Aimpoint Micro H-2 punapistetähtäimelle
Blaser D99 Super Luxus + Aimpoint Micro H-2
Aimpoint Micro H-2 asennettuna Blaser D99 -drillingin päälle

Punapistetähtäimen kohdistaminen

Punapistetähtäimen kohdistamisessa pistettä pyritään siirtämään osumakeskeispisteen suuntaan. Punapisteen siirto tapahtuu pysty/sivusuuntaisilla säätimillä. Säätämisessä apuna kannattaa käytetään tähtäimen mukana tullutta säätötyökalua.

Sivuttaissuuntaisessa (horisontal) säädössä, säätöruuvin kääntäminen vastapäivään siirtää tähtäimen punapistettä oikealle, käännettäessä säätöruuvia myötäpäivään siirtyy punapiste puolestaan vasemmalle.

Pystysuuntaisessa (vertical) säädössä, tähtäimen päällä olevan säätöruuvin kääntäminen vastapäivään, siirtää tähtäimen punapistettä alaspäin, myötäpäivään kääntäminen puolestaan siirtää punapistettä ylöspäin. Yksi naksaus säädössä tarkoittaa 13 mm punapisteen siirtymää 100 metrin päässä.

Aimpoint AB

Aimpoint AB on ruotsalainen punapistetähtäimiä valmistava yritys, joka perustettiin vuonna 1974. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Malmössä ja punapistetähtäimien valmistus tapahtuu Malmössä ja Jällivaarassa (Gällivare) sijaitsevissa tuotantolaitoksissa. Aimpoint AB työllistää noin 70 työntekijää.

Vuonna 1997 Aimpoint teki todellisen läpimurron, sotilastähtäin markkinoilla, myydessään Aimpoint CompM2 –punapistetähtäimen Yhdysvaltojen armeijan käyttöön, missä sen nimeksi tuli M62 Close Combat Optic. Yhdysvaltojen armeijan lisäksi Aimpoint-tähtäimiä käyttävät Ruotsin, Suomen, Tanskan, Ranskan, Italian ja Sveitsin armeijoiden erikoisjoukot. Ruotsin kodinturvajoukot hankkivat käyttöönsä merkittävän määrän, 50 000 punapistetähtäintä.

Nykypäivänä Aimpointin tuotannosta menee noin 50 % sotilasmarkkinoille, 40 % siviilimarkkinoille, lähinnä metsästäjille ja urheiluampujille ja loput 10 % poliisivoimien käyttöön. Yhtiön yli 40 vuoden historian aikana on valmistettu yli kaksi miljoonaa Aimpoint punapistetähtäintä. Suomessa Aimpoint punapistetähtäimien maahantuojana toimii Sako oy.


Lähdeluettelo

  • Aimpoint, url: http://www.aimpoint.com, 8.12.2015
  • Aimpoint Micro H-2 käyttöohje
  • Aimpoint Micro H-2 Hunting Sight, url: http://www.thefirearmblog.com, 9.12.2015

★ 8.12.2015 (✪ 18.10.2018)

Waffenlager.net - Copyright © 2023 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.