×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2020) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2020 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2020) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2020) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Docter Sight III


Yleistä

Saksalainen optiikkavalmistaja NOBLEX GmbH esitteli vuoden 2017 IWA Outdoor asemessuilla, uuden erittäin pienikokoisen punapiste refleksitähtäimen, Docter Sight III.

Refleksitähtäimessä on perinteiseen punapistetähtäimeen verrattuna avoin rakenne, jossa LED-tekniikalla muodostettu punainen valo heijastetaan linssin (21 x 1 5mm) pintaan, muodostaen punaisen tähtäyspisteen. Punapisteen kirkkaus, määräytyy automaattisesti ympäristön valoisuuden mukaan. Valittavissa on kuitenkin kolme erilaista toimintamoodia, joiden avulla punapisteen maksimikirkkautta voi hieman säätää. Docter Sight III on erittäin kevyt, sillä se painaa pariston kanssa vain 25 grammaa. Tähtäin on pinnoitettu kestävällä keraamisella Cerakote pinnoitteella.

Docter Sight 3Docter Sight III

Ceracote-pinnoitus

Cerakote on moderni pinnoite, jota voidaan käyttää esimerkiksi aseiden ja optisten tähtäinlaitteiden muovi -ja metalliosien pinnoitteena. Cerakote pinnoite on keraaminen yhdiste, joka on suunniteltu muodostamaan molekyylitasolla eräänlainen kolmiulotteinen matriisi. Cerakote pinnoite on erittäin kestävä ja suojaa tehokkaasti metalliosia korroosiolta. Ceracote pinnoitteen tyypillinen partikkelikoko on alle 100 nanometriä. Partikkeleiden pieni koko mahdollistaa erittäin tiiviin ja ohuen sekä kemiallisesti kestävän pinnoitekerroksen.

Kiinnitys aseeseen

Docter Sight III –tähtäimen voi kiinnittää sopivan adapterilevyn (kiinnitysjalan) avulla kivääreihin (esim. Blaser R8) tai pistooleihin (esim. Glock 17 Gen 4). Docter QUICKsight on tarkoitettu haulikoihin. Tähtäin kiinnitetään adapterilevyyn kahdella M3x8 TORX-tyyppisellä ruuvilla. Esimerkiksi Glock MOS-sarjan pistooleihin Docter-tähtäimen voi kiinnittää adapterilevyn no: 01 avulla. Ennen kiinnittämistä, tulee mukana tuleva tiiviste liimata iinni adapterilevyyn.

Toimintamoodit

Punapiste heijastetaan linssille LED-tekniikan avulla, kolme toimintamoodia, Minimal, Dynamik ja Power. Nimensä mukaisesti Minimal säästää paristoa ja tuottaa himmeän punapisteen, Dynamik on eräänlainen normaalimoodi ja Power moodi tuottaa kirkkaimman pisteen, pariston kestävyyden kustannuksella. Toimintamoodia vaihdetaan tähtäimen suojakupin avulla. Pitämällä suojakuppia tähtäimen magneettikytkimen päällä kolme sekuntia (3s), moodi vaihtuu.

  • MODE 1, minimal, himmeä punapiste, säästää paristoa
  • MODE 2, dynamik, normaali asetus
  • MODE 3, power, kirkkain vaihtoehto

Punapistetähtäin

Punapistetähtäin on optinen tähtäin, jonka linssin keskelle heijastuu punainen piste. Punapistetähtäimellä kohde löytyy nopeasti, sillä ampuja voi pitää molemmat silmät auki tähdätessään, jolloin näkökenttä on laajempi ja kohteen hahmottaminen helpompaa. Tästä johtuen punapistetähtäimellä on nopeampi tähdätä kuin tähtäinkiikarilla. Tässä täytyy kuitenkin muistaa, että punapisteen tulee näkyä linssin keskialueella, jos piste on täysin laidessa (vaikka onkin parallaksi vapaa), eivät osumat ole siellä missä pitäisi.

Verrattuna avotähtäimeen, punapistetähtäin on tarkempi ja se ei peitä niin paljon näkyvyyttä. Myös hämärässä ja pimeässä tähtääminen onnistuu punapistetähtäimellä yleensä paremmin, mikäli kohde valaistaan esimerkiksi taktisella valaisimella. Punapistetähtäimiä käytetään yleensä sotilas-, viranomais- ja metsästyskäytössä.

Punapistetähtäimen kohdistaminen

Punapistetähtäimen kohdistamisessa pistettä pyritään siirtämään osumakeskeispisteen suuntaan. Punapisteen siirto tapahtuu pysty/sivusuuntaisilla säätimillä. Säätämisessä apuna kannattaa käytetään tähtäimen mukana tullutta säätötyökalua.

Sivuttaissuuntaisessa (horisontal) säädössä, säätöruuvin kääntäminen vastapäivään siirtää tähtäimen punapistettä oikealle, käännettäessä säätöruuvia myötäpäivään siirtyy punapiste puolestaan vasemmalle.

Pystysuuntaisessa (vertical) säädössä, tähtäimen päällä olevan säätöruuvin kääntäminen vastapäivään, siirtää tähtäimen punapistettä ylöspäin, myötäpäivään kääntäminen puolestaan siirtää punapistettä alaspäin. Yksi naksaus säädössä tarkoittaa 13 mm punapisteen siirtymää 100 metrin päässä.

NOBLEX GmbH

Carl Zeiss perusti vuonna 1846 Saksassa optiikkatehtaan Jenan kaupunkiin. Toisen maailmansodan loputtua Jena jäi perustettavan Itä-Saksan alueelle. Carl Zeiss Jena tehdas (Kombinat VEB Zeiss Jena) aloitti uudelleen toimintansa vuonna 1947, Neuvostoliiton valvonnassa.

VEB Zeiss Jena valmisti sotilasoptiikkaa Itä-Saksan armeijan käyttöön. Saksojen yhdistymisen jälkeen Bernhard Docter osti optiikkatehtaan, jonka nimi tuolloin oli Jenoptik Carl Zeiss Jena GmbH. Yhtiön nimeksi tuli nyt uuden omistajan myötä Docter-Optic-Eisfeld GmbH ja se valmisti tähtäinkiikareita, katselukiikareita ja muita optisia laitteita. Yhtiö meni kuitenkin konkurssiin 19.11.1995. Vuonna 1997 tuotantoa jatkettiin Analytik Jena AG optiikkatehtaalla, Eisfeldissä. Ilmeisesti optisten tähtäinlaitteiden tuotantoa jatkettiin Docter Optics nimen alla.

NOBLEX GmbH on saksalainen Frankfurtissa toimiva pörssiyhtiö. Se hankki omistukseensa vuonna 2016 Analytik Jena AG optiikkatehtaan. Docter refleksitähtäimet valmistetaan Analytik Jena AG tehtaalla Eisfeldissä, Docter tuotemerkin alla. Tehtaalla työskentelee noin 120 työntekijää. Suomessa Docter–tuotteiden maahantuojana on toiminut miltei 30 vuotta, Magnus Paul Ky.


Lähdeluettelo

  • Docter Sight III käyttöohje
  • Docter Sight III, url: http://www.magnuspaul.fi, 12.9.2017
  • Docter Sight III, url: http://www.docter-germany.de, 12.9.2017
  • Cerakote – Nextmet oy, url: http://www.nextmet.fi, 3.10.2017
  • Ceracote, url: http://www.cerakoteguncoating.com, 3.10.2017

★ 18.10.2017 (✪ 6.12.2017)

Waffenlager.net - Copyright © 2021 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.