×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2020) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2020 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2020) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2020) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Tikka T3x Hunter


Yleistä

Tikka T3 oli Sako Oy:n ns. kolmannen sukupolven pulttilukkoinen kivääri. T3-sarjan oli kehittänyt vuonna 2003 Kari Kuparisen vetämä Sako tuotekehitystiimi.

Tikka T3x puolestaan on edellisestä sarjasta kehitetty kokonaan uusi tuoteperhe, vaikka uusi mallivalikoima onkin hyvin samankaltainen T3-mallisarjan kanssa. Uusi T3x-sarja esiteltiin IWA asemessuilla Nürnbergissä 5.3.2016. Aseesta on valmistettu kaikkiaan 19 eri versioita, kuten Hunter, Forest, Lite, CTR, Artic, Camo, Laminated Stainless, Battue, Varmint, Sporter, Tactical ja TAC A1.

Tikka T3x Hunter on nimensä mukaisesti kehitetty lähinnä metsästyskäyttöön. Asetta valmistetaan kaliipereissa .222 Rem, .223 Rem, .260 Rem, 6.5x55 SE ja .308 Win. Hunter mallista on myös olemassa versiot T3x Hunter Fluted Barrel, Hunter Stainless ja Hunter Stainless Fluted Barrel.

Tikka T3x HunterTikka T3x Hunter Zoom

Tikka T3x Hunter

Sako toi vuonna 2016 markkinoille uuden, lähinnä metsästyskäyttöön tarkoitetun kiväärin Tikka T3x Hunter. Valmistaja antaa Tikka T3x –kiväärille kolmella laukauksella 1MOA osuma takuun. Asetta valmistetaan Suomessa, Sakon Riihimäen tehtaalla. Sakolla on tällä hetkellä viisi päätuotantolinjaa. Yksi niistä on Tikka T3x, muut ovat Sako 85, Sako TRG, Sako Quad ja Sako A7.

T3x –mallissa on uutta vanhaan T3-malliin verrattuna;

  • parannettu hylsynpoisto aukko
  • parannettu lukon peräholkki (metallia)
  • parannettu tähtäinkiskon kiinnitys
  • parannetut otepinnat (pitävämpi tukin karhennus)
  • uusi perälevy
  • rekyylivastin terästä (ennen alumiinia)
Tikka T3x Hunter (vasenkätinen) + Shield Mini Sight SMG 65/1

Rakenne

Tikka T3x Hunter pulttilukkokiväärissä on kylmätakomalla valmistettu, vapaasti värähtelevä piippu, jonka pintakäsittelynä on sinistys. Piipun päähän on ajettu oikeakätinen M14x1 –kierre, äänenvaimentimen kiinnitystä varten.

T3x Hunter kiväärissä on samanlainen teräksestä valmistettu lukkolaite, kuin aiemmissakin T3-kivääreissä, poikkeuksena lukon pää, joka on nyt metallia. Lukko on sujuvaliikkeinen, kahdella sulkuolakkeella varustettu. Lukon kampi on kokonaisuudessaan terästä, eikä siinä ole vanhan T3-mallin mukaista muovinuppia.

Lukon avauskulma on vain 70°, joka mahdollistaa sujuvan latausliikkeen, ilman että lukon kampi tai käyttäjän käsi osuisi tähtäinkiikariin. Kynsityyppinen hylsyn ulosvetäjä on valmistettu erikoisteräksestä. Ulosheittäjänä toimii iskupohjaan sijoitettu jousikuormitteinen tappi.

Lukkokehyksen sivulla oleva hylsynpoistoaukko on muotoiltu vanhaan T3-sarjaan verrattuna hieman avarammaksi, mahdollistaen helpommin aseen lataamisen yksi patruuna kerrallaan. Lukkokehys on kiinnitetty tukkiin kahdella Torx-kantaisella M6-ruuvilla. Lukkokehyksen, tukkiin upotettu rekyylivastin on valmistettu teräksestä (T3 aiemmin alumiinista).

Laukaisukoneiston runko on valmistettu alumiinista, liipaisin, akselit ja viretuki on valmistettu erikoisteräksestä. Etuvedottoman kiilakynnys laukaisukoneiston laukaisuvastus on säädettävissä (1–2 kg), asetta purkamatta. Laukaisukoneiston säätäminen tapahtuu lipassolan kautta, kuusiokolo avaimella. Laukaisuvastus on tehdas asetuksena noin 1,2 kg. Laukaisukoneistoja on saatavilla kahta mallia tavallinen laukaisukoneisto (Standard Trigger) ja herkistimellä varustettu etuvedoton laukaisukoneisto (Set Trigger, Stecher).

Laukaisukoneiston kaksiasentoinen varmistin, lukitsee varmistettuna liipaisimen ja lukon kammen kiinni asentoon. Varmistin on sijoitettu lukkorungon oikealle sivulle, aivan lukkokammen taakse. Kun varmistin vapautetaan, eli työnnetään etuasentoon, tapahtuu tämä äänettömästi. Kun ase varmistetaan, eli vedetään varmistinvipu taka-asentoon, kuuluu pieni naksahdus, joka samalla kertoo käyttäjälleen, että varmistin on varmasti päällä.

Kivääri on varustettu tummalla lämminsävyisellä öljykäsitellyllä pähkinäpuu tukilla. Tukissa on säädettävä perälevy. Tukin minimi vetopituus on 335 mm, jota voidaan säätää perälevyn lisäpalojen avulla pidemmäksi. Tukissa on lisäksi asehihnan kiinnikkeet. Asetta on saatavilla oikea- ja vasenkätisenä versiona.

Aseen 1-rivinen, neljän patruunan irtolipas on valmistettu lasikuituvahvisteisesta polymeeristä. Yksirivinen keskeltä syöttävä lipas, ei ole niin herkkä syöttöhäiriöille kuin kaksirivinen molemmilta laidoilta syöttävä lipas. Aseen mukana toimitetaan kaksi lipasta.

Lukkorungon päällä on ns. lohenpyrstömallinen, 17 mm kisko tähtäinkiikarin kiinnitystä varten. Kiskoon voidaan tarvittaessa asettaa ruuvikiinnitteisesti myös Picatynny / Weaver –tyyppinen tähtäinkisko. Aseessa ei ole avotähtäimiä, koska se on tarkoitettu käytettäväksi vain tähtäinkiikarin kanssa.

Rekyylivastin on erillinen metalliosa, aseen tukin ja lukkokehyksen välissä. Rekyylivasteen tehtävä on johtaa laukaisusta tulevaa rekyylivoima lukkokehyksestä aseen tukkiin ja sitä kautta ampujan olkapäähän.

Rekyylivastimen ansiosta rekyyli johtuu tukkiin riittävän kestävässä kohdassa, rikkomatta tukkia. Tikka T3 –kivääreissä oli ennen alumiinista valmistetut rekyylivasteet ja niiden kestävyyden kanssa oli ongelmia, suurimpien kaliiperien kanssa. Uudessa Tikka T3x –kiväärissä tämä asia on huomioitu ja rekyylivastin on valmistettu teräksestä.

Tikka T3x Hunter on saatavilla todella kattavasti erilaisilla rata- ja metsästyskäyttöön tarkoitetuilla kaliipereilla. Lyhyellä 510 mm pituisella piipulla varustettuna aseen paino on 3,0 kg ja pidemmällä 620 mm piipulla paino on 3,2 kg. Kaliipereilla .204 Ruger – .223 Rem lippaaseen sopii neljä patruunaa ja muilla kaliipereilla kolme.


Lähdeluettelo

  • Tikka T3x Hunter, url: http://www.tikka.fi, 1.2.2017
  • Tikka T3x Hunter, url: http://www.sako.fi, 1.2.2017
  • Tikka T3x Hunter, url: http://www.snipercentral.com, 1.2.2017
  • T3x Hunter, url: http://www.guns.com, 1.2.2017

★ 28.1.2017 (✪ 4.3.2017)

Waffenlager.net - Copyright © 2021 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.