×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2023) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2023 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2023) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2023) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet
Updates Sitemap Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website
  FI     EN

Jati-Matic


Yleistä

Tampereen Asepaja oy:n johtaja Jali Timari kehitti Jati-Matic –konepistoolin 1970-luvulla. Yleensä aseen nimi kirjoitetaan tyyliin Jati-Matic, mutta oikeampi tapa lienee JaTiMatic. Aseen nimi tulee sanoista Jali Timari Automatic. Aseen suunnittelussa on pyritty hakemaan perusratkaisu, jolla aseen rekyylin vaikutus piipun nousemiseen ammuttaessa sarjatulta saataisiin eliminoitua mahdollisimman pieneksi.

Jati-Matic Zoom Jati-Matic

Jati-Matic suunniteltiin vahingossa

Jati-Matic konepistoolin kehityshistoria on siitä erikoinen, että ajatus sen suunnittelusta syntyi vahingossa. Aseen suunnittelija Jali Timari on suunnittelemassa rekyylitöntä JaTi-ratapistoolia, kun koeammunnoissa se hieman yllättäen ampuikin sarjatulta. Asiaa mietittyään Jali Timari päätyi kehittämään konstruktion pohjalta konepistoolin. Valitettavasti aseen kehitystyö jäi syystä tai toisesta hieman keskeneräiseksi, eikä kaikkia sen ns. lastentauteja korjattu ennen tuotannon aloittamista.

Rakenne

Jati-Matic on ns. yhden käden ”rekyylitön” massasulkuinen sarjatulta ampuva konepistooli. Aseen runko on valettu muovista. Rungossa on kiinni käännettävä etukahva/varmistin yhdistelmä sekä lippaan ohjainosa. Aseen vaippaosa on puristettu teräslevystä.

Etupainoisen luistin paluuliike on suunnattu yläviistoon, seitsemän asteen kulmaan piipun keskilinjaan nähden. Tarkoituksena on rekyylin voimasta tapahtuvan piipun nousemisen estäminen. Aseella voi ampua kerta- ja sarjatulta.

Aseen varmistin on sijoitettu etukädensijaan (kahvaan), joka avataan ammuttaessa, vapauttaen samalla varmistimen. Ase on siis aina varmistettu, kun kahva on taitettu aseen suuntaiseksi. Kun ase on vireessä (ampumavalmis) näkyy lukkoon stanssattu ”FIRE” –teksti hylsyn ulosheittoaukon kohdalla.

Aseessa on lisäksi mahdollistettu piipun pikavaihto. Käytännössä kuumaksi ammutun piipun voi vaihtaa, avaamalla teräksestä valmistettu lukonkansi, joka toimii samalla piipun kiinnityssalpana. Tämän jälkeen voidaan kuuma piippu tiputtaa ulos aseesta, kääntämällä ase yksinkertaisesti ylösalaisin. Tämän jälkeen ase käännetään takaisin normaali asentoon, varapiippu asetetaan paikoilleen ja lukon kansi suljetaan. Lipas on valmistettu kylmäpuristetusta alumiiniprofiilista.

Tuotanto

Tampereen Asepaja oy valmisti Jati-Matic –konepistoolia vuosien 1980–1986. Tiettävästi asetta valmistettiin vain noin 400 kpl. Vuonna 1984 Tampereen Asepaja oy joutui murron kohteeksi, jolloin varastettiin 22 Jati-Matic –konepistoolia. Aseet saatiin myöhemmin takaisin, mutta tapausta ei ilmeisesti koskaan ratkaistu. Vuonna 1923 perustettu Tampereen Asepaja oy lopetti aseiden valmistuksen vuonna 1986, koska asepajan toiminnassa oli havaittu epäselvyyksiä ja ampuma-aseiden valmistuslupa peruutettiin tuomioistuimen päätöksellä.

Vuonna 1995 oy Golden Gun ltd. Päätti aloittaa Jati-Matic –konepistoolin valmistuksen uudelleen, nyt nimellä GG-95 PDW. Aseen sarjavalmistuksesta ja puhumattakaan myynnistä ei tullut mitään, valmistusoikeuksia koskevan kiistan vuoksi. Ilmeisesti kuitenkin muutamia aseita ehdittiin valmistaa.

Puolustusvoimat

Ase kävi Suomen puolustusvoimien testeissä vuonna 1996. Puolustusvoimat sai testiinsä viisi GG-95 PDW –konepistoolia, mutta sitä ei hyväksytty palvelusaseeksi. Testeissä oli törmätty ongelmiin laadun ja toimivuuden kanssa.

Testeissä havaittiin seuraavia ongelmia;

  • aseen rakenne ei ollut tarpeeksi vahva sotilaskäyttöön
  • lataaminen liian monimutkaista nopeissa tilanteissa
  • tähtääminen ilman erillistä tähtäinlaitetta liian hankalaa
  • vipu joka piti aseen koossa oli yhdistetty kantohihnan kiinnikkeeseen
  • lipas oli heikkolaatuinen ja aiheutti syöttöhäiriöitä

Elokuvat

Pieni erä Jati-Matic –konepistooleja vietiin 1980-luvun puolessa välissä Yhdysvaltoihin, elokuvateollisuuden käyttöön. Ase on suhteellisen näkyvässä roolissa Sylvester Stallonen tähdittämässä elokuvassa Cobra, vuodelta 1986. Ase sai sen myötä runsaasti julkisuutta, mm. amerikkalaisissa ase-lehdissä. Ase myös patentoitu Yhdysvalloissa 3.12.1985, (US Patent, US4555973A).

Suomessa Vintiöt sketsisarjassa oli mukana kuvitteellinen Jati-Matic, joka hieman arveluttavan käytön jälkeen aina heitettiin järveen.

Tampereen asepaja oy

Tampereen Asepaja oy:n (TAP) perusti vuonna 1923 Niilo Timari. Niilo Timarin pojasta, Jali Timarista tuli johtaja ja pääosakas. Tamperelainen asesuunnittelija Torsti Laaksonen ryhtyi yhtiön osakkaaksi vuonna 1976. Asepajan asevalmistus lopetettiin vuonna 1986, toiminnan epäselvyyksien vuoksi.


Lähdeluettelo

  • Arma Fennica 1 –suomalaiset aseet, Timo Hyytinen, 1985
  • Arma Fennica - Vanhat aseet 3, Timo Hyytinen
  • Tekniikan Historia 2/2015, Jati-Matic
  • Rekyylitön suomalaiskonepistooli syntyi vahingossa, url: http://www.tekniikkatalous.fi, 18.12.2016
  • Jati-Maticin tarina, url: http://www.gunwriters.fi, P.T. Kekkonen

★ 18.12.2016 (✪ 26.1.2017)

Waffenlager.net - Copyright © 2023 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.