Israelilainen majuri Uziel Gal (1924–2002) suunnitteli Uzi–konepistoolin vuonna 1948. Gal käytti suunnittelun pohjana tšekkiläistä Vz 23 –konepistoolin rakenneratkaisuja. Se hyväksyttiin virallisesti vuonna 1951 ja Israelin armeijan erikoisjoukkojen käyttöön se otettiin 1954. Ase oli ensimmäisen kerran mukana sotatoimissa Siinailla Suezin kriisin aikaan vuonna 1956. Sinänsä yllättävää oli aseen nimeäminen. Uziel Gal ei olisi halunnut, että uusi ase nimetään hänen mukaansa, mutta toisin kävi.
Toiminta
Uzi–konepistooli on massasulkuinen kerta –ja sarjatulta avoimelta lukolta ampuva konepistooli. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lukko on virekynnyksen varassa taka-asennossa ja patruuna menee patruunapesään vasta kun massalukko työntyy rekyylijousen kuormituksesta, liipaisinta painettaessa taaksepäin. Tuolloin eteenpäin työntyöntyvä lukko työntää lippaan patruunasillalla lepäävän patruunan patruunapesään ja laukaisee sen välittömästi lukon sulkeuduttua.
Aseella voi ampua kerta- ja sarjatulta. Kahvan yläosaan sijoitetussa vaihtimessa on merkintä R = kertatuli, A = sarjatuli ja S = varmistettu.
Rakenne
Uzi–konepistooli on rakenteeltaan suhteellisen yksinkertainen ja osien määrä on vähäinen suhteessa moneen muuhun konepistooliin. Massalukko käy limittäin aseen piipun peräosan kanssa, jonka avulla aseen kokonaismitta saadaan pienemmäksi. Massalukkoisesta rakenteesta johtuen ase ei ole kovin tarkka, mutta se on toiminnaltaan erittäin luotettava ja hyvän muotoilun ansiosta käyttöergonomia ja aseenhallinta on helppoa.
Aseen runko on prässätty teräslevystä. Vanhimmissa Uzi–konepistooleissa on nähty puisia periä, mutta uudemmissa on taittoperä. Aseeseen on saatavilla myös eri pituisia piippuja. Metalliosien viimeistelynä on käytetty sinistystä.
Aseessa on teräslevystä prässätty taittoperä ja lisäksi aseen rungon päällä on kiinnityskisko, erilaisia optisia tähtäinlaitteita varten.
Versiot
Uzi–konepistoolia on valmistettu kaliiperin 9x19 Pb lisäksi kaliipereissa .22 LR, .44EA ja .45 ACP. Aseesta on valmistettu neljää pääversiota vuodesta 1954 alkaen Uzi, 1980 Mini-Uzi (model 46), 1986 Micro-Uzi (model 49) ja 2010 Uzi Pro.
Mini-Uzi
Uzi–konepistoolista kehitettiin pienempi versio Mini-Uzi (model 46) ja se otettiin tuotantoon vuonna 1980. Molemmat versiot käyttävät pitkälti samoja osia, mutta erojakin on. Uzin piipun pituus on 260 mm, Mini-Uzin 197 mm. Mini-Uzi on 5 cm lyhyempi kuin ns. normi Uzi, perä taitettuna ero on hieman suurempi, Mini-Uzi on taitettuna 11 cm lyhyempi. Mini-Uzi on myös hieman kevyempi, vain 2,65 kg. Aseiden koossa on siis eroja, mutta niin on tulinopeudessakin, Mini-Uzin tulinopeus on yli kaksinkertainen, jopa 1 000 - 1 200 lk./min.
Micro-Uzi
Mini-Uzi–konepistoolista kehitettiin vieläkin pienempi versio Micro-Uzi (model 49) ja se otettiin tuotantoon vuonna 1986. Molemmat versiot käyttävät osin samoja osia, mutta erojakin on. Micro-Uzi on lyhyempi, kevyempi ja siinä on samalla lyhyempi piippu. Aseiden koossa on siis eroja, mutta niin on tulinopeudessakin, Micro-Uzin tulinopeus on noin 1 700 lk./min.
Käyttö
Uzi–konepistooli on toiminnaltaan erittäin luotettava ja halpa valmistaa. Se onkin saavuttanut maailman laajuisesti todella suuren suosion. Sitä ovat käyttäneet ainakin 90 eri maan eri viranomaistahot.
Uzi–konepiskonepistooli on ollut erittäin suosittu erikoisjoukkojen ja erilaisten turvallisuuspalvelujen käytössä. Esimerkiksi Ronald Reaganin murhayrityksen yhteydessä 30.3.1981 Mini-Uzi nähtiin Reaganin turvamiesten (U.S. Secret Service) käsissä. Ase on ollut Hollywoodin toimintasankareiden käsissä lukuisissa elokuvissa.
Operaatio Entebbe (Ukonnuoli)
Kesäkuun 17. päivänä 1976 joukko terroristeja kaappasi ranskalaisen Air France –lentoyhtiön Airbus A300 –matkustajalentokoneen (lento 139) ja lensivät sen Entebben lentokentälle Ugandaan. Ugandan diktaattorin Idi Aminin tukemat terroristit pitivät 103 juutalaista siviilimatkustajaa panttivankeinaan Entebben lentoterminaalissa. Muut kansallisuudet oli päästetty vapaaksi.
Israelin Sayeret Matkal –erikoisjoukot hyökkäsivät mm. Mini–Uzi konepistoolein aseistettuna Entebben lentokentälle heinäkuu 3.ja 4. päivän välisenä yönä. Puoli tuntia kestäneen hyökkäyksen aikana Israelin erikoisjoukot tappoivat kuusi terrorista ja 45 Ugandan armeijan sotilasta. Israelilaiset menettivät yhden miehen ja lisäksi kolme panttivankia kuoli.
Vietnamin sota
Amerikkalaiset MACV/SOC –erikoisjoukot (Military Assistance Command Vietnam – Studies and Observations Group) käyttivät Uzi–konepistooleja ensimmäisissä HAHO-laskuvarjohypyissään (HAHO = High Altitude – High Opening) vihollisen linjojen taakse, Vietnamissa.
Tuotanto
Uzi–konepistoolia on Israelissa valmistanut Israel Military Industries (IMI). Asetta on valmistanut lisenssillä myös
belgialainen FN Herstal ja kiinalainen Norinco.
Kroatialainen asetehdas RH-ALAN valmisti ainakin 1990-luvun lopulla Uzi-konepistoolin klooneja, nimellä ERO 9.
Aseesta on valmistettu kolmea päävariaatiota, Uzi, Mini Uzi ja Micro Uzi. Aseen kokonaistuotantomäärä ei ole tiedossa, mutta se on varmuudella yli 10 miljoonaa kappaletta.
Suomessa
Uzi–konepistoolia on käytetty Suomessa viranomaiskäytössä. Poliisin käyttöön hankittiin muutamia Uzi–konepistooleja ja ne on myöhemmin korvattu Heckler&Koch MP5-konepistooleilla.
Muutamia Uzi–konepistooleja voi olla yksityisillä asekeräilijöillä. Lisäksi Suomessa on joitakin .45 ACP kaliiperisia, 200 mm piipulla varustettuja kertalaukaus Uzi–karabiineja, jotka alun perin tarkoitettiin Yhdysvaltojen markkinoille.
Uzi–konepistooleja on tavattu Suomessa rikollisten ja myös järjestäytyneen rikollisuuden piireistä, mutta tapaukset ovat suhteellisen harvinaisia.
Tekniset tiedot malleittain
Malli
Uzi
Mini Uzi
Micro Uzi
-
pituus
650 mm
660 mm
486 mm
-
pituus taitettuna
470 mm
360 mm
?
-
kaliiperi
9x19 Pb
9x19 Pb
9x19 Pb
-
piipun pituus
260 mm
197 mm
134 mm
-
rihlapalkit
4 oik.
4 oik.
4 oik.
-
rihlannousu
1/254 mm
1/254 mm
1/254 mm
-
paino
3,5 kg
2,65 kg
2,0 kg
-
lipas
20/25/32
20/25/32
20/25/32
-
tulinopeus
500 lk./s
1 000 lk./s
1 700 lk./s
-
Vo
400 m/s
375 m/s
350 m/s
Israel Military Industries (IMI)
Israel Military Industries (IMI) aloitti toimintansa vuonna 1933, brittien mandaatilla. IMI aloitti yhteistoiminnan Israelin
armeijan (Israel Defence Forces, IDF) kanssa 1950-luvun lopulla. IMI:n tavoitteena oli valmistaa Israelin armeijalle mahdollisimman
kehittyneitä käsiaseita, urbaaniin taisteluympäristöön. IMI:n valmistamat tuotemerkit ovat maailman kuuluja, kuten; Uzi, Galil,
Tavor, X95, Negev ja Jericho.
Nykyisin IMI on muuttunut nimelle Israel Weapon Industries (IWI) ja se jatkaa edelleen Uzi Pro –konepistoolien kehittämistä.