×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2023) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2023 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2023) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2023) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet
Updates Sitemap Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website

Blaser D99 Super Luxus (Custom-Grade I)


Yleistä

Saksalainen asevalmistaja Blaser Jagdwaffen GmbH aloitti yhdistelmäaseiden valmistamisen jo 1960-luvun lopulla. Blaser D99 -drillinki tuotiin markkinoille vuonna 1999, lisäksi samaan konstruktioon perustuva kahden luotipiipun D99 Duo esiteltiin maaliskuussa 2000 IWA-messuilla Nürnbergissä. Myöhemmin tuli vielä malli D99 Trio, jossa kaikki kolme piippua, ovat rihlattuja luotipiippuja.

Blaser D99 Super LuxusBlaser D99 Super Luxus (.243 Win + 20/76) Zoom

Rakenne

Drillinki on metsästykseen tarkoitettu taittuvapiippuinen yhdistelmäase, jossa on yleensä kaksi haulipiippua ja yksi rihlattu luotipiippu. Yleensä luotipiippu on sijoitettu haulipiipun alle, mutta Blaser D99 -drillingissä luotipiippu on sijoitettu haulipiippujen päälle. Kun luotipiippu on sijoitettu haulipiippujen päälle, ei tähtäyslinja muodostu tarpeettoman korkeaksi. Matala tähtäyslinja puolestaan helpottaa oleellisesti korkeusennakon ottamista eri pituisille ampumaetäisyyksille.

Blaser D99 -drillingissä on siis kolme piippua (pituus 57,5 cm), joista kaksi on puolisuppealla supistuksella varustettua haulipiippua kaliiperissa 20/76 ja yksi rihlattu kivääripiippu valittavissa olevalle kaliiperille. Kivääripiipulle on useita eri kaliiperi vaihtoehtoja; .222 Rem, .243 Win, 6.5x55 SE, .308 Win., 30-06, 5.6x52R, 7x57R, 7x65R ja 9,3x74R.

Blaser D99 Super Luxus
Blaser D99 taitettuna

Blaser D99 -drillingissä on käytössä ns. Jäger-sulkumekanismi, jonka patentoi Suhlissa toiminut kiväärivalmistaja Franz Jäger jo yli sata vuotta sitten, 23.11.1906. Sulkumekanismissa piippujen patruunapesänpää suljetaan erillisellä sulkublokilla (pohjaosalla), joka sisältää iskuripiikit. Tämä sulkublokki samalla vähentää rekyylin vaikutusta itse laukaisukoneistoon. Jäger-sulku on erittäin vahva ja stabiili, mahdollistaen kevytmetallien käytön muualla lukkorungossa, joka puolestaan pienentää aseen kokonaispainoa.

Aseessa on kaksiliipaisiminen laukaisukoneisto. Etumainen liipaisin laukaisee, valitsimen asennosta riippuen joko rihlatun luotipiipun tai oikeanpuoleisen haulipiipun. Kun valitsin on yläasennossa, laukaisee etumainen liipaisin luotipiipun. Taempi liipaisin puolestaan laukaisee valitsimen asennosta riippumatta, aina vasemmanpuoleisen haulipiipun. Piipun valitsin on sijoitettu liipaisinkaaren oikealle puolelle ja sen toinen pää on näkyvillä taittosalvan oikealla sivulla.

Blaser D99 Super Luxus
Blaser D99 laukaisukoneisto

Snellaria eli laukaisun herkistäjää aseessa ei ole, koska laukaisu on ilman sitäkin todella hyvä. Aseessa on ns. Double Lock System, mikä tarkoittaa, että ase virittyy vasta kun ampuja virittää sen työntämällä virittimen etuasentoon. Normaalistihan drillinki virittyy, kun ase taitetaan ja suljetaan.

Blaser D99 Super Luxus
Blaser D99 Jäger-sulku

Piiput

Luotipiippu on vapaasti värähtelevä (Thermo Stabil), eli sitä ei ole juotettu haulipiippuihin kiinni. Piippujen päässä oleva etusidos ei suoraan ota kiinni luotipiippuun, vaan etusidoksen ja piipun välissä on kumista valmistettu o-rengas.

Piippujen välinen rako on vain täytetty kumilistalla, joka ei vaikuta piippujen käyntiin. Tästä on etuna se, ettei osumapiste muutu piippujen lämpölaajentumisen myötä. Piiput ja patruunapesät on valmistettu kylmätakomalla, kovimmasta mahdollisesta teräslaadusta. Lukkorunko on anodisoitu ja piipun pinta nitratisoitu, taatakseen maksimaaliseen suojan ruostetta vastaan. Piipun sisäpinta ja patruunapesän sisus on kiillotettua terästä ja vaativat siten normaalin aseen huolenpidon (puhdistus ja öljyäminen).

Aseen haulipiiput kestävät teräs- ja magnum patruunoiden ampumisen. Asetarkastuskeskus on lyönyt aseeseen tätä osoittavan merkinnän Saksan kotka jonka alla V-kirjain, sekä lilja-merkki. V-kirjain = ”Verstärkter Beschuss” eli vapaasti suomennettuna, ase kestää magnum patruunoiden suuremman kaasunpaineen. Ranskan lilja-merkki puolestaan tarkoittaa, että aseen haulipiipuilla voi ampua teräshauleilla ladattuja patruunoita.

Blaser D99 Super Luxus
Aseen malli ja kaliiperimerkinnät, sekä sarjanumero

Drillingissä piiput on kohdennettu niin, että jollakin matkalla kaikkien kolmen piipun käynti tulisi osua samaan pisteeseen tai ainakin hyvin lähelle toisiaan. Tämä pitäisi onnistua myös optista tähtäinlaitetta käytettäessä. D99-drillingissä tämä matka on 35 metriä, kun haulipiipuissa käytetään Rottweill Exact 20/76 täyteistä patruunaa. Exact- patruunassa on 26 grammaa painava Gualangi-tyyppinen lyijyluodin ja muovitulpan yhdistelmä, jonka lähtönopeus on 455 m/s. Käytettäessä Exact-patruunaa, haulipiippujen tulisi käydä viiden senttimetrin päähän luotipiipun osumapisteestä.

Virittäminen ja varmistus

Blaser D99- drillingissä ei ole mekaanista varmistinta. Tämä johtuu siitä, että normaalissa metsästystilanteessa ase ei ole viritettynä, vaan se viritetään vasta ennen laukaisua aseen kaulalla olevalla käsivirittimellä, jonka jälkeen ase on heti ampumavalmis. Jos ase on viritetty, mutta laukausta ei kuitenkaan ammuttu, voidaan ase ottaa pois vireestä yksinkertaisesti vapauttamalla käsiviritinvipu takaisin perusasentoon, jolloin iskujousi päästetään turvallisesti vireestä.

Tämän viritinvivulla suoritettavan vireestä vapauttamistoiminnon ansiosta, ei välttämättä tarvitse tehdä tyhjälaukauksia, eikä täten myöskään klikkipatruunoita tarvita. Aseen vapauttaminen vireestä ilman tyhjälaukauksia myös säästää aseen koneistoa.

Tukki

Blaser aseiden tukeissa käytettävä pähkinäpuu on jopa yli 300 vuotta vanhaa ja se tuodaan Kaukasus vuoriston suunnalta, tarkemmin sanottuna Turkin itä-Anatoliasta, Azerbaidzhanista ja Georgiasta. Korkealla vuoristossa vallitsevissa, eritäin karuissa olosuhteissa, erityisesti pitkien kylmien talvien ansiosta, puut kasvavat erittäin hitaasti. Hitaasti kasvanut puu on tavallista kovempaa ja puun syiden kuviointi on kaunista. Tukkipuuna käytetään kuitenkin kovinta puuainesta, eli puun kanto-osaa ja sen juurimöykkyä, joka on kaivettava maasta. Juurimöykyistä leikataan ns. karkeat aihiot (eräänlaiset lankut). Aihiot höyry käsitellään, mikä vähentää puun sisältämää tanniinihappoa, sekä tappaa sienet ja mahdolliset hyönteiset. Käsittelyn jälkeen aihiot kuivataan kuukausien ajan, erityisen hyvin tuuletetuissa varastotiloissa. Tämän jälkeen aihiot leikataan karkeaan muotoonsa ja höylätään. Aihiot kuivataan uudelleen erityisessä kuivauskammiossa, jossa aihiot säilytetään korkeintaan viiden kuukauden ajan, niin että puun kosteus on enintään 8–9 %.

Blaser D99 Super Luxus
Blaser D99 Super Luxus tukki (puuluokka 7)

Tämän jälkeen suoritetaan puun laadunvalvonta ja määritetään puun laatuluokka. Blaser aseiden tukkipuut on luokiteltu yhdeksään laatuluokkaan (Grade 3–11). Mitä erikoisempi on tukkipuun syiden kuviointi, sitä suurempi on laatuluokkaa osoittava numero ja sitä arvokkaampi se on.

Tukit leikataan karkeaan muotoonsa CNC-koneistamalla, mutta tukin muotojen ja sen pinnan viimeistely tehdään aina käsityönä. Tukin saa myös erityisellä, kiiltävällä ”Super Finish” käsittelyllä, tukkipuuluokasta Grade 8 alkaen. Tukkipuuta ei suositella öljyttäväksi aseen metalliosien käsittelyyn tarkoitetuilla aseöljyillä, vaan käyttötarkoitukseen valmistetuilla tukkivahalla.

Sivulla esitetyn aseen tukkipuu on luokkaa 7 (Grade 7). Käsisuojus on leveämpää mallia ja sen pää on tummempaa puuta. Poskipakka on mallia Bavarian ja siinä on lisäviiste, korostamassa poskipakan muotoa. Aseen tukkiin on myös valittavissa erilaisia kaiverruksia. Tukin perälevy on valmistettu mustasta muovista, mutta valittavissa on myös 2,5 cm tai 3,0 cm vahvuiset kumiperälevyt, jotka pienentävät rekyylin tunnetta ampujan olkapäässä.

Tukin sisään on asennettavissa rekyylinvaimennin (Kickstop), joka vaimentaa aseen rekyyliä noin 20 %. Vaimennin on teräslieriö, joka on täytetty volframi helmillä. Vaimennin lisää hieman aseen painoa, mutta kuten sanottu pienentää rekyyliä ja lisäksi vakauttaa varsinkin suurikaliiperisia aseita.

Kaiverrukset

Aseen metalliosiin on olemassa erilaisia kaiverrusmalleja. Kalleimmissa käsin tehdyissä kaiverruksissa käytetään pinnoitteena kultausta. Sivulla esitetyn, vuonna 2014 valmistetun D99 Super Luxus -mallin pitkissä sivulevyissä on käsin kaiverretun tammenlehvä kuvioinnin lisäksi, eläin aiheiset kaiverrukset. Vasemmalla sivulla on metsot ja oikealla sivulla taistelevat teeret. Myös lukkokehyksen kaikilla pinnoilla, liipaisin kaaressa sekä patruunapesän päällä on tammenlehvä kaiverrukset. Tammenlehvä kaiverrus löytyy myös käsisuojuksen lukitussalvasta. Lisäksi pistoolikahvan alapinnalla on metallilaatta, johon on kaiverrettu omistajan nimikirjaimet.

Blaser D99 Super Luxus
Oikeanpuoleisen sivulevyn "taistelevat teeret" kaiverrus
Blaser D99 Super Luxus
Oikeanpuoleinen sivulevy kaiverruksineen
Blaser D99 Super Luxus
Vasemmanpuoleisen sivulevyn "Metsot" kaiverrus
Blaser D99 Super Luxus
Tammenlehvä kaiverrukset lukkorungon yläpinnalla, piipun päällä ja sen sivuilla, sekä avaussalvassa
Blaser D99 Super Luxus
Tammenlehvä kaiverrus lukkorungon alapinnalla ja liipaisinkaaressa
Blaser D99 Super Luxus
Käsisuojus ja sen keskellä tammenlehvä kaiverrettu lukitussalpa
Blaser D99 Super Luxus
Aseen kaiverrukset on valmistanut mestarikaivertaja Mückenheim

Blaser D99 Super Luxus
Ase toimitetaan nahkareunaisessa ABS-muovista valmistetusta aselaukussa (malli A)

Blaser BD 880

Blaser otti vuonna 1988 tuotantoon uuden SLK-systeemiin (SLK = Single Lock Action) perustuvan drillingin. SLK-systeemin kehittivät Gerhard Blenk ja Meinrad Zeh. Siitä muodostui yksi suosituimmista Blaser asemalleista ja sen tuotantoa jatketiin aina vuoteen 1999 asti, kunnes uusi malli Blaser D99 syrjäytti sen tuotannossa. Blaser D99 -drillinki on yhä edelleen tuotannossa, 20 vuotta ensiesittelystään. Blaser D99 Trio ja Duo mallit poistuivat valikoimasta vuoden 2018 aikana.

Blaser Infinity 2.8-20x50 iC

Sivulla esillä olevan aseen kiikaritähtäimeksi on valittu valovoimainen tähtäinkiikari, Blaser Infinity 2.8-20x50 iC. Kiikari on kiinnitetty aseeseen sisäkiskomallisella Blaser pikajalalla. Kiikari on fyysisiltä mitoiltaan 343 mm pitkä ja painaa 770 grammaa. Optinen silmäetäisyys okulaarilinssistä on 90 mm.

Blaser Infinity -tähtäinkiikarin linssien valonläpäisykyky on yli 90 %. Linsseissä on lisäksi CCC-monikerrospinnoitus (Color Corrective Coating), joka mahdollistaa mahdollisimman luonnollisen neutraalit värit, valaistusolosuhteista riippumatta. Linssien likaantumista puolestaan estää SLP-suojaus (Smart Lens Protection). Tähtäin on vesi- ja pölytiivis. Hyvän valonläpäisykyvyn ansiosta tähtäinkiikari soveltuu hyvin myös hämäräjahtiin. » lue lisää

Blaser D99 Super Luxus
Blaser Infinity tähtäinkiikarin kiinnitys Blaser-pikajalkakiinnityksellä (sisäkiskokiinnitys)

Blaser Jagdwaffen GmbH

Saksalainen aseseppä Horst Blaser perusti Blaser Jagdwaffen GmbH asetehtaan vuonna 1957, Etelä-Saksaan, Baden-Württembergin alueelle, Isny im Allgäu nimiseen kaupunkiin. Ensimmäiset asemallit olivat Blaser "Diplomat" yhdistelmäase ja Blaser 60 BBF haulirihla.

Vuonna 1997 Blaser yhdistyi SIGARMS (nyk. SIG Sauer Inc.) asekonserniin, mutta jatkoi kuitenkin autonomisena tuotanto- ja kehitysyksikkönä metsästysaseiden valmistusta. Nykypäivänä Blaser Jagdwaffen GmbH yhtiön omistavat saksalaiset liikemiehet Michael Lüke ja Thomas Ortmeier. Heidän johtamansa L & O Holding GmbH & Co. KG yhtiö omistaa myös brändit Mauser Jagdwaffen, J.P. Sauer & Sohn, SIG Sauer Inc, SAN Swiss Arms AG, John Rigby & Co ja German Sport Guns (GSG).

Nykyään Blaserin tehtaalla työskentelee noin 350 työntekijää, jotka valmistavat R8 -metsästyskiväärejä, BBF 95 -ja 97 haulikkorihloja, D99- ja BD14 -drillinkejä sekä F3- ja F16 -haulikkoja. » lue lisää

Blaser D99 Super Luxus

Lähdeluettelo

  • Blaser D99 ohjekirja
  • Blaser, url: http://www.blaser.de, 29.4.2014, 25.5.2019
  • All Optics, url: http://www.alloptics.fi, 29.4.2014
  • 7x57r: Insinöörilaite – Blaser D99, url: http://7x57r.blogspot.com, 3.7.2014
  • Blaser 2019 Range of Products
  • Blaser combination guns, 6/2015
  • Blaser yhdistelmäaseet 2016, url: http://www.nordis.fi, 11.4.2016
  • Blaser D99 – monipuolinen monipiippu, url: http://www.nordis.fi, 31.1.2017
  • The Drillings, Norbert Klups, 2007

★ 17.7.2014 (✪ 30.6.2020)

Waffenlager.net - Copyright © 2023 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.