×

MENU

Pistoolit (1890–1945) Pistoolit (1946–2020) Pienoispistoolit Taskupistoolit Kiväärit (1880–1945) Kiväärit (1946–1999 Kiväärit (2000–2020 Pienoiskiväärit Puoliautomaatit (1900–1945) Puoliautomaatit (1946–2020) Sarjatuliaseet (1900–1945) Sarjatuliaseet (1946–2020) Mustaruutiaseet Haulikot Yhdistelmäaseet Ampumatarvikkeet Arkisto Tähtäinkiikarit Äänenvaimentimet Muut varusteet Metsästysperinteet WW2 - raskaskalusto
Updates Sitemap Download Cookie Policy
WAFFENLAGER.NET
Firearms Website

Blaser BD14


Yleistä

Saksalainen asevalmistaja Blaser Jagdwaffen GmbH esitteli uuden Blaser BD14 -drillingin, vuoden 2014 IWA OutdoorClassic messuilla Nürnbergissä. Drillinki on metsästykseen tarkoitettu taittopiippuinen yhdistelmäase, jossa on yleensä kaksi haulipiippua ja yksi rihlattu luotipiippu. Blaser BD14 eli ”Bockdrilling” poikkeaa tästä siinä, että siinä on kaksi erikaliiperista luotipiippua ja vain yksi haulipiippu. BD14 Bockdrillingin ajatuksena on yksi ase, kaikkeen jahtiin.

Blaser BD14Blaser BD14 + Blaser Infinity 4-2+x58 iC Zoom

BD14

Aseen nimessä kirjaimet BD, tulevat saksankielen sanoista Bock Drilling ja numero 14 tarkoittaa vuotta 2014, jolloin ase tuotiin markkinoille. Blaser BD14 Bockdrillinkiä on saatavilla kolmea eri mallia.

Bockdrilling BD14

BD 14 perusmallissa on teräksen harmaa (harmaa anodisoitu) tai vaihtoehtoisesti musta (musta anodisoitu) lukkorunko. Vuosina 2014–2018 valmistetuissa aseissa oli tukkipuun luokka vakiona Grade 2, mutta tammikuusta 2019 alkaen tukin puuluokka on vakiona ollut Grade 3.

Bockdrilling BD14 Luxus

BD14 Luxus-mallin lukkorungossa on valinnaiset eläinaiheiset kaiverrukset (saksanhirvi, metsäkauris, villisika, sekä kettu ankan kanssa) ja tukin puuluokka on vakiona Grade 4.

Bockdrilling BD14 Baronesse

Baronesse-mallissa puolestaan lukkorunko ja siihen kiinnitetyt pitkät sivulevyt on kaiverrettu Arabesque-kuvioin, myös mustassa liipaisinkaaressa on kaiverrukset, sekä kullan väriset titaaninitridi-käsitellyt (Titanium-nitrided) liipaisimet. Baronesse-mallissa tukin puuluokka on Grade 7.

Bockdrilling-tyyppinen ase ei ole täysin uusi keksintö lajissaan, mutta ilmeisesti BD14 on ensimmäinen suurimittaisemmassa tuotannossa oleva malli.

Blaser BD14 Blaser BD14 taitettuna

Rakenne

Aseen lukkorunko on valmistettu teräksestä ja alumiinista. Laukaisukoneistossa on kaksi liipaisinta ja kaksi iskujousta. Etumainen liipaisin laukaisee aina suurempi kaliiperisen luotipiipun. Taempi liipaisin laukaisee valinnaisesti, joko haulipiipun (valitsin yläasennossa) tai pienempi kaliiperisen luotipiipun (valitsin ala-asennossa). Piippujen valitsin sijaitsee taittosalvan vieressä, oikealla puolella. Kahden piipun laukaisun jälkeen ase on viritettävä uudelleen, jotta kolmaskin piippu voidaan laukaista. Molempien liipaisiminen laukaisuvastus on tehdassäätöisesti 650 grammaa.

Blaser BD14 Blaser BD14 musta lukkorunko (perusmalli)

Snellaria eli laukaisun herkistäjää aseessa ei ole, koska laukaisu on ilman sitäkin todella hyvä. Aseessa on ns. Double Lock System, mikä tarkoittaa, että ase virittyy vasta kun ampuja virittää sen työntämällä virittimen etuasentoon. Normaalistihan drillinki virittyy, kun ase taitetaan ja suljetaan.

Blaser BD14 Blaser BD14 teräksen harmaa lukkorunko (perusmalli)

Blaser BD14 -drillingissä on patentoitu Vertical Block -lukitussysteemi, jossa on erillinen iskureiden pohjaosa. Rakenne on erittäin vahva ja mahdollistaa kevytmetallien käytön muualla lukkorungossa, joka puolestaan pienentää aseen kokonaispainoa.

Blaser BD14 Bockdrillingissä on kolme piippua (pituus 56 cm), joista kaksi on rihlattuja luotipiippuja ja yksi puolisuppealla supistuksella varustettu haulipiippu (20/76). Haulipiippu on sijoitettu ylimmäksi ja luotipiiput sen alle, niin että suurempi kaliiperinen on suoraan haulipiipun alla ja pienempi kaliiperinen luotipiippu edellisten oikealla sivulla. Piiput on kohdistettu niin, että kaikilla piipuilla ammutaan samaan pisteeseen rautatähtäimiä käyttäen.

Suuremman kaliiperin omaavan luotipiipun kaliiperi on valittavassa kaliipereista; 6.5x55 SE, .308 Win, .30-06 Sprg, 6,5x57R, 7x57R, 7x65R, .30R Blaser, 8x57 IRS ja 9,3x74R. Pienemmän kaliiperin omaavan luotipiipun kaliiperi on valittavissa kaliipereista; .22 Hornet, .222 Rem, 5.6x50R Mag ja 5.6x52R.

Blaser BD14 Valmistajan merkinnät patruunapesän vasemmalla sivulla. BD14 piippujen kaliiperit 20/76 + 6.5x55 SE ja .222 Rem.

Luotipiiput ovat vapaasti värähtelevät (Thermo Stabil), eli niitä ei ole juotettu toisiinsa kiinni. Tästä on etuna se, ettei osumapiste muutu piippujen lämpölaajentumisen myötä. Piiput ja patruunapesät on valmistettu kylmätakomalla, kovimmasta mahdollisesta teräslaadusta. Lukkorunko on anodisoitu ja piipun pinta on nitratisoitu, taatakseen maksimaaliseen suojan ruostetta vastaan. Piippujen ja sulun kosketuspinnat on kovakromattu.

Aseen haulipiippu kestää teräs- ja magnum patruunoiden ampumisen. Asetarkastuskeskus on lyönyt aseeseen tätä osoittavan merkinnän Saksan kotka jonka alla V-kirjain, sekä lilja-merkki. V-kirjain = ”Verstärkter Beschuss” eli vapaasti suomennettuna, ase kestää magnum patruunoiden suuremman kaasunpaineen. Ranskan lilja-merkki puolestaan tarkoittaa, että aseen haulipiipuilla voi ampua teräshauleilla ladattuja patruunoita.

Drillingissä piiput on suunnattu niin, että jollakin matkalla kaikkien kolmen piipun käynti tulisi osua samaan pisteeseen tai ainakin hyvin lähelle toisiaan. Tämä pitäisi onnistua myös optista tähtäinlaitetta käytettäessä. Ainakin D99-drillingissä tämä matka on 35 metriä, ilmeisesti myös BD14:ssa, kun haulipiipussa käytetään Rottweill Exact 20/76 täyteistä patruunaa. Exact-patruunassa on 26 grammaa painava Gualangi-tyyppinen lyijyluodin ja muovitulpan yhdistelmä, jonka lähtönopeus on 455 m/s. Käytettäessä Exact-patruunaa haulipiipun tulisi käydä viiden senttimetrin päähän luotipiippujen osumapisteestä.

Luotipiippujen suuntaaminen

Blaser BD14 -drillingissä on kaksi erikaliiperista luotipiippua. Metsästäjän kannalta olisi suotavaa, että molemmat piiput kävisivät halutulta matkalta samaan pisteeseen. Koska kyse on erikaliiperisista piipuista, joiden kaliiperikohtaiset ominaisuudet ovat erilaiset, on aseen käyttäjän päätettävä mitä ampumatarviketta haluaa käyttää ja säädettävä sen jälkeen piiput niin, että tähtäinkiikarin säätöihin ei tarvitse puuttua. BD14-drillingissä on tätä säätöä varten säätöruuvit piippujen keskivaiheilla, sekä piippujen suun tuntumassa, etutähtäimen alapuolella, vasemmalla sivulla. » lue lisää

Blaser BD14 Säätöruuvi vasemmalla sivulla, etutähtäimen alapuolella.
Blaser BD14 Säätöruuvit piippujen alapinnalla, käsisuojuksen alla.

Varmistin

Blaser BD14 -drillingissä ei ole mekaanista varmistinta. Tämä johtuu siitä, että normaalissa metsästystilanteessa ase ei ole viritettynä, vaan se viritetään ennen laukaisua aseen kaulalla olevalla käsivirittimellä, jonka jälkeen ase on heti ampumavalmis. Jos ase on viritetty, mutta laukausta ei kuitenkaan ammuttu, voidaan ase ottaa pois vireestä yksinkertaisesti painamalla käsiviritinvipu takaisin perusasentoon, jolloin iskujousi päästetään turvallisesti vireestä.

Tukki

Blaser-aseiden tukeissa käytettävä pähkinäpuu on jopa 300 vuotta vanhaa ja se tuodaan Kaukasus vuoriston suunnalta, tarkemmin sanottuna Turkin Itä-Anatoliasta, Azerbaidzhanista ja Georgiasta. Korkealla vuoristossa vallitsevissa, eritäin karuissa olosuhteissa, erityisesti pitkien kylmien talvien ansiosta, puut kasvavat erittäin hitaasti. Hitaasti kasvanut puu on tavallista kovempaa ja puun syiden kuviointi on kaunista. Tukkipuuna käytetään kuitenkin kovinta puuainesta, eli puun kanto-osaa ja sen juurimöykkyä, joka on kaivettava maasta. Juurimöykyistä leikataan ns. karkeat aihiot (eräänlaiset lankut). Aihiot höyry käsitellään, mikä vähentää puun sisältämää tanniinihappoa, sekä tappaa sienet ja mahdolliset hyönteiset. Käsittelyn jälkeen aihiot kuivataan kuukausien ajan, erityisen hyvin tuuletetuissa varastotiloissa. Tämän jälkeen aihiot leikataan karkeaan muotoonsa ja höylätään. Aihiot kuivataan uudelleen erityisessä kuivauskammiossa, jossa aihiot säilytetään korkeintaan viiden kuukauden ajan, niin että puun kosteus on enintään 8–9 %.

Tämän jälkeen suoritetaan puun laadunvalvonta ja määritetään puun laatuluokka. Blaser aseiden tukkipuut on luokiteltu yhdeksään laatuluokkaan (Grade 3–11). Mitä erikoisempi on tukkipuun syiden kuviointi, sitä suurempi on laatuluokkaa osoittava numero ja sitä arvokkaampi se on.

Tukit leikataan karkeaan muotoonsa CNC-koneistamalla, mutta tukin muotojen ja sen pinnan viimeistely tehdään aina käsityönä. Tukin saa myös erityisellä, kiiltävällä ”Super Finish” käsittelyllä. Tukkipuuta ei suositella öljyttäväksi aseen metalliosien käsittelyyn tarkoitetuilla aseöljyillä, vaan erillisellä tukkiöljyllä.

Blaser BD14 Blaser BD14 käsisuojus on oikealta reunalta hieman matalampi, päässä mustaa eebenpuuta

Sivulla esitetyn aseen tukkipuu on luokkaa 7 (Grade 7). Käsisuojus on leveämpää mallia ja sen pää on tummempaa puuta. Poskipakka on mallia Bavarian ja siinä on lisäuritus, korostamassa poskipakan muotoa. Aseen tukkiin on valittavissa erilaisia kaiverruksia.

Kickstop

Tukin sisään on asennettavissa rekyylinvaimennin (Kickstop), joka vaimentaa aseen rekyyliä noin 20 %. Vaimennin on teräslieriö, joka on täytetty volframi helmillä. Vaimennin lisää hieman aseen painoa, mutta kuten sanottu pienentää rekyyliä ja lisäksi vakauttaa varsinkin suurikaliiperisia aseita.

Tukin sisään asetettava rekyylivaimennin (Kickstop)

Blaser Jagdwaffen GmbH

Saksalainen aseseppä Horst Blaser perusti Blaser Jagdwaffen GmbH asetehtaan vuonna 1957, Etelä-Saksaan, Baden-Würtembergin alueelle, Isny im Allgäu nimiseen kaupunkiin. Ensimmäiset asemallit olivat Blaser "Diplomat" yhdistelmäase ja Blaser 60 BBF haulirihla.

Vuonna 1997 Blaser yhdistyi SIGARMS (nyk. SIG Sauer Inc.) asekonserniin, mutta jatkoi kuitenkin autonomisena tuotanto- ja kehitysyksikkönä metsästysaseiden valmistusta. Nykypäivänä Blaser Jagdwaffen GmbH yhtiön omistavat saksalaiset liikemiehet Michael Lüke ja Thomas Ortmeier. Heidän johtamansa L & O Holding GmbH & Co. KG yhtiö omistaa myös brändit Mauser Jagdwaffen, J.P. Sauer & Sohn, SIG Sauer Inc, SAN Swiss Arms AG, John Rigby & Co ja German Sport Guns (GSG).

Nykyään Blaserin tehtaalla työskentelee noin 350 työntekijää, jotka valmistavat R8 -metsästyskiväärejä, BBF95 ja BBF97 -haulikkorihloja, D99- ja BD14 -drillinkejä sekä F3- ja F16 -haulikkoja. » lue lisää


Lähdeluettelo

  • Blaser, url: http://www.blaser.de, 24.9.2018, 12.5.2020
  • Blaser 2019 Range of Products
  • Blaser Bd14 käyttöohje
  • Blaser BD14: Gentlemen Prefer Drillings, url: http://www.stateofguns.com, 24.9.2018
  • IWA OutdoorClassics 2014, url: http://www.wildundhund.com, 4.3.2014
  • Test: Blaser BD14 Bockdrilling, url: http://www.all4shooters.com, 24.9.2018
  • Blaser BD14 – Intressant bockdrilling, url: http://www.jaktjournalen.se, 14.7.2015
  • Blaser BD14, url: http://www.blaserbuds.com, 25.9.2018

★ 6.10.2018 (✪ 30.6.2020)

Waffenlager.net - Copyright © 2021 Tapio Heiskanen. All Rights Reserved.